Hedelmäinen kurpitsacurry

Ja lohturuokaa pukkaa taas. Tänään oli oikeasti kylmä, ja Sorsalammen pinnassakin oli aamulla jäähilettä. Nyt teki mieli mausteista ja mehevää talviruokaa, ja kun kurpitsan hyödyntäminen on jäänyt tänä syksynä turhan vähäiseksi, päätimme paikata tilanteen kurpitsacurrylla. Ideana oli tehdä kastikkeesta mausteinen, mutta ei erityisen tulinen. Sujautin joukkoon vielä omenaa, joka sopii kivasti kurpitsan pehmeyteen ja kypsän paprikan makeuteen.

kurpitsacurry

Teimme currya todella ison kattilallisen, joten jos tarpeesi ovat pienemmät, voit puolittaa annoksen. Sen lisäksi, että currya tuli paljon, siitä tuli todella tuhtia. Minulle on tärkeää, että kasvisruoassa on kunnolla proteiinia. Laitoimme kastikkeeseen punaisia linssejä, jotka antavat siihen sakeutta, ja lisäksi valkoisia papuja sattumiksi. Curryssa voi käyttää melkein mitä tahansa kurpitsoja, paitsi spagettikurpitsaa, jonka rakenne ei sovi tähän. Makuerot eivät ole valtavia, mutta eri väristen kurpitsojen käyttäminen tekee kastikkeesta pirtsakan.

2-3 erilaista kurpitsaa, esimerkiksi:
1 pieni kesäkurpitsa
1 pieni koristekurpitsa
puolikas myskikurpitsa
2 punaista paprikaa
2 makeaa omenaa
1 suuri keltasipuli
3 valkosipulinkynttä
1 tölkki valkoisia papuja
0,7 desiä punaisia linssejä
1 tölkki tomaattimurskaa
1 mieto kuivattu chili tai 1 teelusikallinen chilijauhetta
3 kokonaista tummaa kardemummaa
12 kokonaista vihreää kardemummaa
5 kokonaista neilikkaa
1 ruokalusikallinen Garam masala -mausteseosta
2 teelusikallista kurkumaa
2 teelusikallista jeeraa eli juustokuminaa
2 teelusikallista jauhettua korianteria
2 kokonaista maustepippuria
1 kanelitanko
2 teelusikallista savupaprikajauhetta
öljyä ja voita kuullottamiseen
hieman suolaa ja sokeria
vettä

Lisukkeeksi:

3 desiä luonnonjugurttia
2 teelusikallista Garam masalaa
1 valkosipulinkynsi
ripaus suolaa ja sokeria

1. Painele kardemummiin veitsen kärjellä reikiä, jotta mausteen aromit pääsevät imeytymään. Kuori ja paloittele valko- ja keltasipuli. Kuumenna kattilassa loraus öljyä ja suuri nokare voita. Kaada rasvan joukkoon mausteet ja sipulit. Kuullota viitisen minuuttia miedolla lämmöllä ja varo, ettei valkosipuli pala.

2. Pese ja lohko kurpitsat ja paprikat, ja kuori ja lohko omenat. Huuhdo pavut lävikössä. Kaada kasvikset kattilaan mausteseoksen joukkoon. Lisää tomaattimurska, pavut, linssit ja sen verran vettä, että kasvikset peittyvät.

3. Keitä currya, kunnes kurpitsat kypsyvät. Kypsentymisaika vaihtelee kurpitsalajikkeiden mukaan. Me keittelimme isoa annosta keskilämmöllä hieman alle tunnin. Tarkista maku ja lisää lopuksi hieman suolaa ja sokeria, mutta anna mausteiden olla pääosassa.

4. Jos haluat lisukkeeksi mausteista jugurttikastiketta, tee se curryn kiehuessa. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet ja sekoita joukkoon jugurtti ja Garam masala ripaus sokeria ja suolaa. Myös maustamaton luonnonjugurtti sopii sellaisenaan curryn raikastajaksi. Tarjoile curry sellaisenaan tai keitetyn basmatiriisin kanssa.

kurpitsacurry
Ei mulla muuta, kun että hiukkasen huumaava tuoksu tulee voissa porisevista mausteista.

kurpitsacurry
kurpitsacurry

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.