Miksi oi miksi uudet ravintolat avataan aina liian aikaisin?

Tätä pohdiskelin piipahtaessani tänään ensimmäistä kertaa Tampereen rautatieaseman uudessa tunnelissa, joka on nimetty Food Stationiksi. Ennen oven avaamista harmittelin, että hitto kun ei tullut kameraa mukaan, että saisin kuvia blogiini.

No, eipä se kamerattomuus niin paljon haitannut. Ensinnäkin, koko käytävänpätkä on aika lyhyt ja ahdas. Toiseksi, liiketiloiltaan suuret Burger Bar ja Jussinhannan Sweet Bakery ovat vielä kiinni. Käytävässä ja sen liepeillä pörrää raksaporukkaa, ja liiketiloja rakennetaan päivällä, kun käytävässä on asiakkaita.

Olen nähnyt tämän toistuvan niin monta kertaa, oikeastaan melkein jokaisen uuden ravintolan kohdalla. Markkinoidaan ja hehkutetaan suu vaahdossa, mutta kun paikka avataan, puuttuvat teippaukset, henkilökunta on pihalla kuin käkikello ja listalta uupuu yhtä sun toista. Mielestäni ravintolaa ei kuuluisi avata millään tavalla keskeneräisenä, piste. Toki asiakaspalvelu hioutuu kokemuksen myötä, ja listaa ja käytäntöjä muokataan palautteiden ja kokemusten perusteella. Mutta oikeasti, mitä helvettiä. Miksi tuo Food Station on avattu, kun se ei ole vielä läheskään valmis?

Uusien ravintoloiden puutteellisuutta perustellaan usein omituisella paradoksilla. Tein vuonna kivi ja nakki lehtijutun eräästä paikasta, jossa kävi ihan samalla tavalla. Kohinaa ja kohua mediassa, todellisuus oli maalinhajuinen raksa, jossa noin puolet listan ruoista eivät onnistuneet, koska raaka-aineiden toimituksessa oli ongelmia, ja kokkikin oli ihan kuutamolla. Kun kyselin yrittäjältä, miksi kaikki on vielä kesken, ja miksi ravintola on avattu keskeneräisenä, käytiin suurin piirtein tällainen keskustelu:

Minä: Täällä on vielä remontti kesken. Miksi?

Yrittäjä: Joo meillä kun toi remontti veny, niin se on vielä kesken.

Minä: Miksi ette lykänneet avajaispäivää, kun kaikki on niin keskeneräistä?

Yrittäjä: Joo no siis tää nyt vaikuttaa vielä hetken keskeneräiseltä, kun on toi remontti kesken.

Minä: Miten asiakkaat ovat kommentoineet, kun tuota hehkuttamaanne annosta ei vielä olekaan saatavilla, ja tästä sisustuksesta on vielä todella vaikea sanoa mitään, kun se on niin keskeneräinen?

Yrittäjä: No onhan sitä jotkut valittaneet, kun toi remontti on kesken, mutta kyllä se sit korjaantuu, kun tää remontti on valmis. Muta meillä on vielä vähän tää remontti kesken.

Jep. Siellä oli remontti kesken.

Saatanhan minä olla tässä se, joka on tyhmä. Olen tyhmä hyvin usein. Siksi toivoisinkin, että joku fiksumpi ihminen kertoisi, miksi ravintola-alalla suhtaudutaan näin ylioptimistisesti avajaisajankohdan arvioimiseen? Miksi arvioituun avajaispäivään ei lätkäistä ihan reilusti vaikka kuukautta päälle? Näin remontti saataisiin tehtyä kaikessa rauhassa mistään tinkimättä, henkilökunta ehdittäisiin kouluttaa ja tavarantoimitus varmistaa. Mielestäni keskeneräisen ravintolan avaaminen asiakkaille on vain silkkaa typeryyttä. Pahimmillaan yrittäjä häviää rahaa. Ei minua ainakaan hotsita odotella maalin kuivumista ja haaveilla jostain erikoisuudesta, jolla ravintolaa on markkinoitu, mutta jota ei ole saatavilla, ”kun on vähän toi remontti kesken”.

Kovalla tohinalla markkinoitu Food Station on mielestäni pienehkö, käryisä pikaruokakäytävä. Fast Food Station olisi ollut totuudenmukaisempi nimi, mitenkään pikaruokia väheksymättä. Kun ei tämä mikään gourmet-keidas todellakaan ole. Aseman Grilli näytti tarjoilevan perinteisen grilliruoan lisäksi tuhtia kotiruokaa, tyyliin lihapullia ja kermaisia laatikoita. Abu Fuad on varmaankin kaupungin siistein kebsula, mutta listalla ei ole kanakebabia lukuun ottamatta mitään uutta. Zok Wok muistuttaa edesmennyttä Wok Wokia. Idea siis on se, että asiakas valitsee wokkiinsa pohjan, täytteen, kastikkeen ja mahdolliset lisätäytteet. Delisushista saa yllätyksetöntä, mutta ihan mukiinmenevää perussushia (tosin soijakastike oli todella suolaista). Ihanimmalta näytti Minettin jäätelökahvila, sekä esillepano että maut houkuttelivat. Burger Bar ja Sweet Bakery vaikuttivat sisustuksensa puolesta aika jenkkihenkisiltä. Ei siis mitään uutta auringon alla.

 

 

2 Kommenttia

  1. jorse kääriäinen

    Sweet bagery aivan järkyttävää sontaa…
    ”Eurolla saa markan tavaraa”

    • Oliko joku juttu, johon olit erityisen pettynyt? Mä söin tuolla salaatin, ja sen hinta-laatusuhde oli ihan ok, vaikka ei se nyt mikään taivaita hipova kokemus ollutkaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.