Löysin netistä hauskan videon, jossa kesäkurpitsa täytettiin ja paistettiin kuin uunimakkara. Innostuin videosta ja tein oman, hiukan mausteisemman versioni ruoasta. Kesäkurpitsasta tehty ”uunimakkara” on nopea ja maukas ruoka, joka sopii lisukkeeksi tai pääruoaksi.
Vaihtele juustoa ja täytteitä
Kesäkurpitsasta tehty uunimakkara täytetään tietenkin tomaatti- ja juustoviipaleilla. Sen verran vein tätä ”HK:n vegeblöötä” välimerelliseen suuntaan, että käytin juustona lempeää mozzarellaa. Makua tuovat runsaat yrtit, sitruuna ja pieni ripaus chiliä. Chilin ei ole tarkoitus poltella, vaan antaa kurpitsaan pikkuisen ytyä.
Paahdetusta kesäkurpitsasta löytyy jos jonkinlaisia versioita. Tässä Soppa 365:n ohjeessa kurpitsa täytetään kinkkuviipaleilla. Voisin kuvitella, että myös pekoni ja vegesalami sopisivat täytteiksi.
Uunikurpitsaan saa makua myös juustoa vaihtelemalla. Testaa vaikka Goudaa tai perinteistä Emmentalia, jota ainakin meikäläisen lapsuudessa käytettiin perinteisen uunimakkaran täytteenä.
Kesäkurpitsa on siitä mukava raaka-aine, että toisin kuin munakoiso, sitä ei ole pakko itkettää. Tässä ruoassa kurpitsaan saa jäädä nestettä. Se tihkuu vuoan pohjalle tomaatista heruvan kosteuden kanssa ja sekoittuu mausteiden kanssa meheväksi liemeksi, jota voi lapata lisukeriisin päälle.
VINK: Basilikan lisäksi timjami ja oregano sopivat kesäkurpitsaan.
VINK VINK: Voit jättää chilin pois tai korvata sen pienellä ripauksella paprikajauhetta. Jos pidät sipulista, voit korvata chilin tai käyttää sen lisäksi myös murskattua valkosipulia.
VINK VINK VINK: Käytä isoa vuokaa. Kurpitsojen koko lähes tuplaantuu, kun täytät ne.
Kesäkurpitsasta tehty uunimakkara
4 – 6 annosta
- 3 pientä kesäkurpitsaa
- 1 keltasipuli
- 3 tomaattia
- 2 palloa mozzarellaa
- reilu loraus oliiviöljyä
- 2 ruokalusikallista sitruunamehua
- 1 mieto chili/ripaus chilijauhetta
- suolaa
- pippuria
- kourallinen tuoretta basilikaa/2 teelusikallista kuivattua
- Esivalmistele ainekset. Leikkaa kurpitsoihin viiltoja noin sentin välein. Kuori sipuli, leikkaa se renkaiksi ja puolita renkaat. Leikkaa tomaatit siivuiksi ja puolita siivut. Valuta mozzarellapallot kuiviksi, leikkaa ne siivuiksi ja puolita siivut.
- Laita kesäkurpitsat vuokaan ja ripottele viiltoihin sormin suolaa. Täytä viillot juustolla, tomaatilla ja sipulilla. Ei haittaa, vaikka kurpitsat katkeilisivat. Kun täytät vuoan tiiviisti, ne pysyvät kasassa.
- Kaada kurpitsojen päälle runsaasti öljyä ja tilkka sitruunamehua. Ripottele päälle silputtu chili ja basilika, pippuria ja lisää suolaa.
- Paista kurpitsoja 225 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes kasvikset ja ovat saaneet väriä ja juusto on sulanut.
Kesäkurpitsapihvit ja munakoisopizzat
Jos täytetty kesäkurpitsa kolahti, tässä pari muuta ohjetta, joilla mietoon, mutta kameleonttimaiseen kasvikseen saa makua. Yrteillä maustetut halloumi-kesäkurpitsapihvit ovat bravuurini. Yksinkertaisimmillaan et tarvitse mausteita lainkaan, ja voit tehdä nämä helpot kasvispihvit alkeellisemmissakin olosuhteissa, kuten mökillä.
Feta-kesäkurpitsapyöryköissä on sama, kreetalaistyylinen makumaailma. Se syntyy mintusta, tillistä ja sitruunasta. Helpoissa kasvispyöryköissä on ihanan pehmoinen sisus ja kunnolla paistettu pinta.
Kesäkurpitsasta tulee aina mieleen munakoiso, suuri rakkauteni. Pienet munakoisopizzaset pääsivät keväällä Ilta-Sanomiin asti. Samassa jutussa mainitaan toinen hittiohjeeni, rapeaksi paahdetut munakoisot. Ne vaativat vähän vaivaa, mutta niitä maistettuasi et enää koskaan sano, että munakoiso maistuu kengänpohjalta.
Pimeys, viholliseni
Oli muuten tuskaista kuvata ruokaa, koska ystävämme pimeys tekee taas tuloaan. Hemmetti mitä säätöä tästä harrastuksesta tulee taas, kun kokkaaminen pitäisi ajoittaa valoisaan ajankohtaan, jotta ruoan ehtii kuvata. Ja kun tässä olisi ”hieman” muutakin elämää hoidettavana kuin blogi, voi voi.
Kuvien kökköydet suoraan sanoen v*****avat, mutta aina näinä hetkinä ajattelen, että Janica. Sinun blogisi ei ole valokuvausblogi. Se on ruokablogi. Olet kahden pienen lapsen vanhempi, jolla on päivätyöt ja muutakin elämää. Älä hyvä ihminen jätä kivaa ohjetta tallentamatta ja jakamatta muille vain siksi, että jossain pimiössä ehkä nurisee joku, joka näkee kuvissasi vain karseat heijastukset.
Siinähän nurisee. Minä syön nyt.
Hei,KIITOS tosipaljon näistä resepteistä!Eilen tein Sipulirisottoa ja tänään tämän ihanan ”Uunimakkaran”.Tosi maukkaita ja onnistui hyvin tämmöiseltä kotikokiltakin.
On ilo saada uusia ruokajuttuja!
Toivottavasti saadaan lisää…
Mahtavaa kuulla! Mä olen tämmöinen kotikokki itsekin, ja yritän tehdä vain sellaisia reseptejä, jotka mä itse ihan oikeasti jaksaan ja osaan tehdä ilman hirveää säätöä. 🙂