Raikas lohipasta misokastikkeella

Kermainen lohipasta juustolla, ah – ja paketti Rennietä päälle, kiitos. Rasvainen kala, kerma ja juusto ovat maukas, mutta tuhti yhdistelmä. Raikas lohipasta misokastikkeella sen sijaan on samettinen, mutta fressi ruoka. Makeansuolainen misotahna korvaa tässä ruoassa juuston ja sopii erinomaisesti yhteen makeiden herneiden kanssa.

Misotahna luo ruokaan suolaisenmakeaa umamia

Kaurakerma on jo aikaa sitten korvannut ruokakerman arkikokkailussamme. Suosittelen sitä kaikille ihan jo makusyistä. Kaurakerma on luonnostaan hitusen makeaa, ja makeus pehmentää ja syventää ruoan mausteita. Kaurakerma on silti ravitsemuksellisesti parempi vaihtoehto kuin ruoka- tai kuohukerma. Nykyään kuohukerma on meillä siinä asemassa kuin se oli koko Suomessa ennen vanhaan: se juhlava raaka-aine, jota ei loroteta huoletta joka ruokaan.

Juustoisuutta luon ruokiin usein ravintohiivalla, joka maistuu kuivatulta parmesaanilta. Nyt olen löytänyt toisen, juustonkaltaista umamisuutta ruokaan tuovan raaka-aineen, misotahnan. Fermentoiduista soijapavuista ja riisistä tehty tahna on aromikas ja suolaisenmakea. Mielestäni se sopii hyvin etenkin sieniin ja palkokasveihin, varsinkin makeaan sokeriherneeseen.

Täyteläinen lohipasta teki erinomaisesti kauppansa. Lapsemme rakastavat kermaisia ruokia, ja jos tämä olisi ollut liian lirua, ei olisi mennyt läpi. Herneet kuulemma maistuivat tosi kivoilta, koska lisäsin ne pastaan vasta lopuksi, eivätkä ne ehtineet kypsyä.

Me aikuiset taas pidimme siitä, että voimakas savulohi ei dominoinut liikaa. Pasta oli lohdullisen täyttävää, mutta loppuiltaa ei tarvinnut viettää Samarinia litkien.

Raikas lohipasta misokastikkeella

Pasta:

  • 400 – 500 grammaa lämminsavulohta
  • 2 sipulinvartta tai 1 keltasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 200 grammaa pakasteherneitä
  • 400 – 500 grammaa pastaa

Kastike:

  • 2 desiä kaurakermaa
  • 1,5 teelusikallista misotahnaa
  • 2 ruokalusikallista sitruunamehua
  • teelusikan kärjellinen valkopippuria
  • suolaa maun mukaan
  • sokeria maun mukaan
  • Kourallinen tuoreita, miedohkoja yrttejä, kuten basilikaa tai lehtipersiljaa/ 1 – 2 teelusikallista kuivattuja
  • oliiviöljyä kuullottamiseen

  1. Esivalmistele raaka-aineet. Jos lohessa on marinadia, huuhtele tai pyyhi se pois talouspaperilla. Nypi lohi isohkoiksi suupaloiksi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Silppua sipuli pieniksi renkaiksi tai hakkelukseksi.
  2. Tee kastike. Kuullota sipulia ja valkosipulia pari minuuttia oliiviöljyssä. Lisää pannulle kaurakerma. Huuhtaise kermatölkki vesitilkalla ja kaada sekin pannulle.
  3. Anna kastikkeen porista keskilämmöllä kymmenisen minuuttia, kunnes koostumus on hieman paksuuntunut. Mausta kastike misotahnalla, sitruunamehulla, pippurilla, suolalla, sokerilla ja yrteillä. Kastike saa olla voimakasta, sillä pasta laimentaa sitä.
  4. Keitä pasta runsaassa suolavedessä al denteksi. Siivilöi pasta. Kaada sen joukkoon jäiset herneet ja kastike. Sekoita hyvin, maistele ja lisää tässä vaiheessa tarvittaessa mausteita. Lisää lopuksi lohi ja sekoita kevyesti, ettei lohi muhjaannu liian pieniksi hiutaleiksi.
  5. Tarjoile heti ja koristele pasta halutessasi yrteillä.

Herkullisia vegepastoja arkiruokaympyrään

Ymmärrän hyvin, että helppo lohipasta on monen talouden arkiruoka, joka tulee tehtyä autopilotilla. Kannustan kuitenkin lämpimästi lisäämään kasvispohjaisten raaka-aineiden määrää myös kala-, liha- ja kanaruoissa. Se kasvattaa ruokavalion kasvispitoisuutta hieman kuin varkain ja helposti. Moni kasvisraaka-aine, esimerkiksi miso, antaa tutuille ruoille ihan uutta ja paljon parempaa säväystä kuin iänikuiset maustetut ruokakermat ja tuorejuustot.

Suosittelen lämpimästi myös paria vegepastaa arkiruokapalettiisi. Blogini suosituin resepti varmaan aina ja ikuisesti on kikhernapasta sitruuna-voikastikeella. Se on myös helppo veganisoida vegerasvalla ja käyttämällä hunajan sijaan siirappia. Kikehrnepasta on meillä se ruoka, jota tehdään aina, kun mitään muuta ei keksitä. Ainekset eivät maksa juuri mitään, pasta on todella hyvää ja täyttävää.

Superhelppo tomaattinen tofupasta syntyy soosista, joka surautetaan silkkitofusta ja aurinkokuivatuista tomaateista. Sitten vain soosi pastan joukkoon ja ääntä kohti. Saat proteiinia lähes huomaamatta.

Savutofu-sienipastassa taas maistuu syksy, on sieniä, timjamia ja rotevaa savuisuutta. Pastaan tulee runsaasti kermakastiketta, mutta kyllä yksi 2 desin purkkikin riittää arkena. Viikonloppu on sitten eri asia. 😀

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.