Mehevät raparperimuffinsit murukuorrutteella

Kun tämä raparperikokkailu ja leipominen on kerran aloitettu, se saa luvan jatkua! Niin jatkuu myös seikkailuni vegaanisen leivonnan maailmassa, ja ihme ja kumma: onnistuin täydellisesti jo toistamiseen! Viimeksi tein syntisen hyvää kinuski-raparperipiirakkaa. Nyt uunissa paistuivat mehevät raparperimuffinsit murukuorrutteella. Oikein semmoiset isot, jenkkityyliset muhkeudet, joissa ei ole piperrystä.

Ei cupcakeja, vaan ronskeja muffinseja

Vegaanisesta raparperipiirakasta opin, että kasvimaito+perunajauho tuo taikinaan muhevuutta, ja yhdistelmä pitää sen myös kasassa. Tämä on neutraali ratkaisu silloin, kun et halua laittaa taikinaan banaania tai muuta hedelmäsosetta, josta voisi tulla sivumakua. Ja sellaista en halunnut, sillä pääosassa oli runsas raparperi.

Kehittelin mehevät raparperimuffinsit taas useammasta ohjeesta. Tein vegaanisen muffinssitaikinan Dansukkerin ohjeella. Vähensin kuitenkin sokerin määrää, koska laitoin taikinaan myös makeaa vegaanista valkosuklaata (iChocin suklaata saa K-kaupoista, olen tilannut verkon kautta).

Korvasin myös mantelijauhon mannaryyneillä. En pidä kauheasti mantelijauhon kuivasta suutuntumasta, ja joku kysyisi kuitenkin, miten pähkinäallergikko voi korvata mantelin. Mannaryyni antoi taikinaan ihanaa ilmavuutta, josta haaveilin.

Harkitsin hetken, olisinko kuorruttanut muffinsit kaatamalla niiden päälle sulatettua valkosuklaata. Päätin kuitenkin tehdä perinteisen murukuorrutteen, johon lisäsin kauraleseitä, jotta pinta olisi varmasti rapea.

Hyvästi munat, vatkaus ja roiskeet!

Lopputulos oli juuri sellainen kuin halusin. Ei mitään pieniä, monimutkaisesti koristeltuja cup cakeja, vaan ronskeja, isoja muffinseja, jossa on reilusti makua, pehmeä sisus ja rapea kuori. Minun lapsuudessani kukaan ei tiennyt cup cakeista, ja muffinejakin kutsuttiin muffinsseiksi (kahdella ässällä!), jotka olivat isoja.

Hitto, miten helppo tämäkin taikina oli. Ei tarvinnut kaivaa sähkövatkainta esille ja surruutella sokereista ja munista mitään vaahtoja. Tykkään vegaanisessa leivonnassa tästä, että usein ainekset vain sekoitetaan, ja vatkausrumba roiskeineen jää pois. Laiska kiittää!

VINK: Voit jättää valkosuklaan pois ja korvata sen joko hieman isommalla määrällä rapaperia tai sokeria, riippuen siitä, kaipaatko kirpeyttä vai makeutta.

VINK VINK: Voit korvata mannaryynit kauraleseillä, pieneksi jauhetuilla kaurakekseillä tai vehnäjauhoilla.

VINK VINK VINK: Voit korvata kauramaidon soija- tai muulla kasvimaidolla. Kaurafraichen korvaajaksi leivontaan suosittelen vaniljalla maustettua soijajugurttia.

Vegaaniset raparperimuffinssit murukuorrutteella

10-12 kappaletta, muffinssivuokaan + isoihin muffinssipapereihin

Muffinssitaikina:

  • 2 desiä kauramaitoa
  • 1 desi kaurafraichea
  • 1 desi rypsiöljyä
  • 2 desiä eli noin 4 vartta lohkottua raparperia
  • 50 grammaa lohkottua vegaanista valkosuklaata
  • 2 teelusikallista perunajauhoja
  • 4 desiä vehnäjauhoja
  • 1 desi mannaryynejä
  • 1,5 desiä sokeria
  • 2 teelusikallista vaniljasokeria
  • 2 teelusikallista leivinjauhetta
  • 0,5 teelusikallista suolaa

Murukuorrute:

  • 50 grammaa vegaanista margariinia
  • 0,5 desiä sokeria
  • 0,5 desiä vehnäjauhoja
  • 0,5 desiä kaurahiutaleita
  • 0,5 teelusikallista suolaa

  1. Tee ensin muffinssitaikina ja esivalmistele sen ainekset. Leikkaa raparperinvarret ja valkosuklaa terävällä veitsellä pieniksi lohkoiksi.
  2. Sekoita keskenään kauramaito, kaurafraiche ja öljy. Yhdistä toisessa kulhossa kuivat ainekset ja lisää ne kosteisiin pienissä erissä, mahdollisimman vähän sekoitellen. Lisää lopuksi taikinaan raparperi ja valkosuklaa.
  3. Tee seuraavaksi murukuorrute. Sulata margariini. Nypi sen joukkoon sokeri, kauraleseet ja vehnäjauhot. Mausta suolaripauksella.
  4. Aseta muffinsipaperit muffinsivuokaan. Täytä paperit ensin taikinalla. Kaada lopuksi päälle muruseos. Tee mieluummin useampi muffinsi, jotta paperiin jää tilaa, sillä leivonnaiset kohoavat reilusti uunissa. Jos täytät paperit piripintaan, taikina valuu uunissa yli, ja muffinsit tarttuvat toisiinsa.
  5. Paista muffinseja uunin keskitasolla 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes niissä on kullankeltainen pinta, eikä kokeilutikkuun jää raakaa taikinaa.
  6. Tarjoile sellaisenaan tai vaniljajäätelön kera.

Vegaaniset raparperimuffinssit ja murukuorrute ohje
Vegaaniset raparperimuffinssit ja murukuorrute ohje

Samettisia leivonnaisia ja valkosuklaata

Hehkutin jo raparperipiirakan yhteydessä toista vegaanista luotto-ohjettani, mutta heitetään se taas tähän, jotta joudutte klikkailemaan vähemmän. Silkinpehmeä taatelikakku on yksinkertaisesti paras lajissaan. Se on syvän mausteinen, ja koostumus on uskomattoman pehmeä ja kimmoisa. Perinteinen muna-voi-kakku olisi paljon tiiviimpi ja kuivuisi muruksi.

Vegaanista valkosuklaata olen käyttänyt aikaisemmin tosi helppojen, vegaanisten sitruuna-valkosuklaacookieiden tekemiseen. Nämä ovat jenkkityylisiä, isoja, sitkaita ja krouveja keksejä, joiden leipomisesta tulee kotiin tosi kutsuva tuoksu.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.