En ole mikään jauhopeukalo, mutta varsinkin talvella tykkään leipoa silloin tällöin jonkin klassisen kuivakakun. Tajusin, että blogistani puuttuu perinteisen tiikerikakun ohje, joten pitihän se puute korjata. Tapani mukaan tuunasin ohjetta tietenkin hieman. Tämä onkin appelsiinilla ja kanelilla maustettu tiikerikakku.
Vanhanajan tiikerikakku uusilla mausteilla
Minulla on ollut tiikerikakkuun jonkinlainen viha-rakkaussuhde. Olen aina pitänyt sen ulkonäöstä, enkä voinut lapsena käsittää, miten kakkuun loihditaan tumma raita vaaleiden keskelle. Pursotetaanko se jollain truutilla kakun sisustaan? Kakun marmorointi tuntuu vieläkin pienoiselta ihmeeltä.
Tiikerikakun maku taas on mielestäni hieman tylsä. Klassinen toki, mutta kaipaan ytyä sekä vaaleaan että tummaan raitaan. Varsinkin kaakaosta tehty tumma raita maistuu joskus tosi jauhoiselle, lähinnä maustamattomalle kaakaojauheelle.
Koska appelsiini on kevättalvella parasta, mitä maa päällään kantaan, maustoin tiikerikakun vaalean taikinan sekä appelsiininkuorella että -mehulla. Tummaan raitaan ajattelin ensiksi laittaa raastettua tummaa suklaata, jotta makyhdistelmä olisi fazerinamainen. Meillä ei kuitenkaan ollut suklaata, enkä jaksanut lähteä kauppaan.
Maustoin suklaataikinan runsaalla kanelilla ja pienellä hippusella suolaa. Suolaripaus nimittäin korostaa suklaan ominaismakua ja makeutta. Lopputulos oli erinomainen. Seuraavalla kerralla hivotaan jo varmaan täydellisyyttä, kun laitan sitä suklaaraastetta tummaan raitaan. Ja raitoihinhan voi keksiä loputtomasti mausteita, kun perusohje on hallussa.
VINK: Voit korvata kanelin kardemummalla, joka sopii erinomaisesti yhteen appelsiinin kanssa. Kardemumma on voimakasta, joten 1 teelusikallinen riittää.
VINK: Voit korvata appelsiinin myös raastatulla sitruunankuorella tai pomeranssilla.
Appelsiinilla maustettu tiikerikakku
1,5 litran vetoiseen isohkoon kakkuvuokaan
- 200 grammaa voita
- 2 desiä sokeria
- 3 munaa
- 4 desiä vehnäjauhoa
- 2 teelusikallista leivinjauhetta
- 2 teelusikallista vaniljasokeria
- puolikkaan ison appelsiinin raastettu kuori ja mehu
- 3 ruokalusikallista kaakaojauhetta
- 1,5 teelusikallista kanelia
- teelusikan kärjellinen suolaa
- 1 desi + 2 ruokalusikallista kermaa/rasvaista maitoa/kahviin tarkoitettua kauramaitoa
- Esivalmistele ainekset. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja anna sen pehmetä huoneenlämmössä. Ota munat huoneenlämpöön. Raasta appelsiininkuori ja purista mehu valmiiksi.
- Sekoita sokeri pehmenneeseen voihin. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi.
- Sekoita munat yksi kerrallaan voi-sokerivaahtoon ja vatkaa koko ajan.
- Yhdistä toisessa astiassa muut kuivat aineet paitsi kaakaojauhe. Siivilöi kuivat aineet ja 1 desi kermaa tai maitoa taikinan joukkoon muutamassa erässä, koko ajan sekoittaen.
- Ota 1/3 taikinasta toiseen astiaan.
- Mausta jäljelle jäänyt 2/3 appelsiiininkuorella ja -mehulla. Tästä tulee vaalea taikina.
- Siivilöi sivuun ottamaasi 1/3 taikinaan kaakaojauhe ja sekoita hyvin. Mausta suklaataikina kanelilla ja ripauksella suolaa. Lisää tummaan taikinaan pari ruokalusikallista kermaa tai maitoa, jotta se notkistuu.
- Öljyä ja jauhota kakkuvuoka. Kaada puolet vaaleasta taikinasta vuoan pohjalle ja tasoita taikinan pinta lusikalla. Kaada kaikki suklaataikina sen päälle. Tasoita pinta varovasti lusikalla. Kaada lopuksi päällimmäiseksi loppu vaalea taikina ja tasoita pinta lusikalla.
- Pistele taikinaa haarukalla, jotta taikinakerrokset sekoittuvat kauniisti. Näet tästä videosta hyvin, miten haarukkaa kannattaa liikutella, jotta marmorointi onnistuu.
- Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa 55 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Voit nostaa kakun paiston loppuvaiheessa keskitasolle, jotta kypsyminen nopeutuu. Jos kakun pinta taas tummuu mielestäsi liian nopeasti, laita kakun päälle leivinpaperiarkki.
- Kumoa kakku vasta jäähtyneenä. Voit irrotella jäähtynyttä kakkua varovasti vuoan reunoista veitsellä. Myös kakkuvuoan koputtelu auttaa irrottamisessa.
Leipominen luo lohtua ja turvaa
Täyte- ja kermakakut eivät tee meillä kauheasti kauppaansa, minkä vuoksi teen niitä aika harvoin, lähinnä kesällä, kun saa tuoreita mansikoita. Sen sijaan tällaisia vanhanajan kuivakakkuja tykkään leipoa, koska ne säilyvät hyvin.
Kahvikakuissa on minulle kyse myös tunneasioista. Tuntuu kivalta, kun kakku on keittiön pöydällä, ja siitä voi leikata siivun kahvin kanssa. Tulee heti sellainen olo kuin olisi jossain Puutarhaetsivien tyylisessä brittidekkarissa. Myös lapset käyvät leikkelemässä paloja ja hörppivät ne maidon kera. Harva asia tuottaa minulle näin turvallisen ja kotoisan, ajattoman olo.
Testaa myös loistavat vegaaniset kuivakakut
Kakkuterapiaa on nyt toden totta kaivattu, sillä olen elänyt kohtuuttoman pitkään hyvin raskaassa ja stressaavassa elämäntilanteessa. Koska olen freelancer, voin onneksi pitää välillä vähän lomaa ja kerätä voimia. En jaksa tehdä mitään liian haastavaa ja monimutkaista, mutta lapsuuden reseptit tuottavat henkistä turvallisuudentunnetta. Kuten Julie & Julia elokuvassa todetaan, kaoottisen päivän jälkeen”voit tulla kotiin ja tietää, että kun lisäät keltuaisiin suklaata, sokeria ja maitoa, seoksesta tulee paksua”.
Juuri siksi minäkin tarvitse nyt banaanipannaria ja kuivakakkuja.
Lopuksi muille lohtuleipojille hyväksi todettuja ohjeita. Maailman paras taatelikakku on oikeasti maailman paras – ja vielä vegaaninen! Taikinaan tulee paljon leivontamausteita, ja koostumus on jotain ihan uskomatonta, niin kimmoisa ja pehmeä.
Huijarin piimäkakku eli vegaaninen piimäkakku ei sisällä piimää, vaan vegejugurttia. Tähänkin kakkuun tulee vallan erinomainen koostumus ja hyvää on! Erinomainen tapa hyödyntää jääkaapissa kuleksivat jugurtin ja ties minkä fraichejen jämät. Nimestä on toki mieli pahoitettu, koska piimäkakku ei voi olla vegaanista mussunsössösnsöö, mutta enpä jaksa moista nyt ajatella, kun mielessä on ”hieman” isompia asioita.
Jaksellaan.