Myönnän olevani niin laiska, että löydettyäni kaupasta hyviä kasvispyöryköitä ostan useammin niitä kuin teen vastaavia kotona. Löysin kuitenkin Kotiliedestä kiinnostavan kikhernepalleroiden ohjeen, jota halusin kokeilla. Tuunasin ohjetta hieman halvemmaksi ja vegaaniseksi. Näin syntyivät oman keittiön mausteiset kikhernepyörykät tomaattikastikkeessa.
Kikhernepyörykät vegaanisesti ja edullisesti
Resepti, josta innostuin, on tämä. Alkuperäisessä ohjeessa kasvispyöryköiden sidosaineena on kananmunaa. Saman asian ajaa kuitenkin kikherneiden liemi eli aquafaba. Miksi ihmeessä käyttäisin munaa, kun säilykeherneissä on sidosaine valmiina? Näin reseptistä tulee vegaaninen, muna-allergikolle sopiva ja hieman halvempi. Tein palleroita myös lähes tupla-annoksen sillä alkuperäinen, noin 12 kappaleen satsi ei riitä perheelle.
Korvasin tuoreen pinaatin pakastetulla. Pakastepinaattia ei tarvitse ryöpätä (tosin en tee sitä aina muutenkaan, hyi minä, no olen edelleen elossa) ja se on huomattavasti halvempaa kuin tuore. Korvasin myös tuoreen korianterin basilikalla. Basilikapuska maksaa talvella vähän päälle euron, korianteri taas kolme euroa. Siinä menee minun kipurajani.
Makua harissasta ja sitruunasta
Kikhernepyöryköiden sydän on tunisialainen maustetahna harissa. Parasta harissaa saa Lähi-idän ruokakaupoista, mutta nyt sellaista ei ollut lähellä, joten tyydyin K-Marketin tahnaan. Se oli ihan ok, joskaan ei hirmuisen tulista. Toisaalta se oli ihan hyvä juttu, sillä nämä pyörykät sopivat myös lapsille – ainakin meidän lapsemme söivät niitä.
Harissan lisäksi toinen tärkeä mauste on sitruunankuori. Suosittelen höyläämään siitä ohuenohuita lastuja hedelmäveitsellä. Näin kuori maistuu hurjasti aromikkaammalle kuin raastettuna, ja harissan, sitruunan ja makean tomaatti-pinaattikastikkeen yhdistelmä oli päräyttävän hyvä. Lorottelin annoksen päälle vielä maustamatonta vegejugurttia, jonka happamuus sinetöi makujen liiton.
Tälle taikinalle sopii uuni
Kotilieden ohjeessa oli toinenkin yksityiskohta, jota jouduin viilaamaan, nimittäin kypsennystapa. Pallerot neuvotaan friteeraamaan. Olen ihan kokenut ja näppärä rasvakeittäjä, esimerkiksi vegaaniset churrot onnistuivat ongelmitta. Sen sijaan tämä taikina hajosi mössöksi kuumassa rasvassa. Tuhottuani yhden pyörykän yritin paistaa toisen pannulla. Ei toiminut. Pintaan tuli kyllä kaunista ruskeutta, mutta koostumus oli muhjua.
Lopulta paistoin kikhernepyörykät uunissa, puolet ajasta kiertoilmalla. Nappivalinta! Pyöryköihin ei tietenkään tullut ruskeaa paistopintaan, mutta kuoresta tuli ihanan rapea ja sisus pysyi silti pehmeänä. Luulen, että myös airfryer voisi toimia, koska sehän on vähän kuin pieni kiertoilmauuni.
VINK: Voit käyttää basilikan sijaan tuoretta tai kuivattua korianteria, minttua tai lehtipersiljaa. Voit myös korvata yrtit ripauksella jeeraa tai jauhettuja korianterinsiemeniä.
VINK VINK: Voit korvata harissan muulla chiliä sisältävällä maustetahnalla. Suosittelen kuitenkin harissaa, sillä siinä on luonteikas maku.
VINK VINK VINK: Voit korvata osan leivästä korppujauhoilla, joka tuo kiinteyttä taikinaan.
Mausteiset kikhernepyörykät
Noin 25 kappaletta
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 ruokalusikallista oliiviöljyä
- 2 ruokalusikallista harissaa
- 75 grammaa eli puoli pussillista pakastepinaattia
- 2 purkillista käyttövalmiita kikherneitä (yhdessä paketissa 230 grammaa herneitä)
- 2 viipaletta vaaleaa, kuivahtanutta leipää
- puolikkaan ison sitruunan raastattu kuori
- kourallinen tuoretta basilikaa
- 0,7 – 1 desi kikherneiden lientä
- suolaa
- pippuria
- Esivalmistele ainekset. Sulata pinaatti pehmeäksi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Valuta kikherneet ja ota niiden lientä talteen reilu desi. Raasta sitruunankuori. Revi leipä pieniksi paloiksi.
- Pane paistinpannulle öljy, murskattu valkosipuli ja harissa. Kuullota sekoitellen pari minuuttia. Lisää pannulle pinaatti ja sekoittele, kunnes pinaattinapit ovat hajonneet tasaiseksi massaksi. Kaada pannun sisältö tehosekoittimeen tai suureen kulhoon.
- Lisää valutetut kikherneet, leipäkuutiot ja sitruunaraaste samaan astiaan muutamassa erässä. Soseuta seos tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Kun olet soseuttanut kaiken leivän ja kikherneet, lisää hernelientä massaan vähän kerrallaan sekoitellen, kunnes taikina on niin kosteaa, että siitä on helppo muotoilla pyöryköitä.
- Maistele lopuksi taikinaa ja lisää suolaa ja pippuria. Taikina saa olla mausteista, sillä kikherne imee makuja. Pane taikina noin puoleksi tunniksi jääkaappin jähmettymään. Voit keittää tällä välin kastikkeen.
- Pyörittele taikinasta palleroita. Sormien kostuttaminen auttaa muotoilussa. Asettele pyörykät väljästi kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Kun pyöryköiden välillä on tilaa, ne eivät höyrysty, vaan paahtuvat rapeiksi.
- Paista pyöryköitä 200 asteessa noin puoli tuntia, kunnes niiden pinta on rapea. Jos uunissasi on kiertoilma, käytä sitä noin 15 minuuttia. Tämä tehostaa pullien rapeutumista.
Tuunasin myös tomaattikastiketta. Pinaatti ja balsamiviinietikka sopivat soosiin maun puolesta erittäin hyvin ja kastikkeesta tulee makeahko, hieman chutneymainen. Erinomainen pari mausteisille pyöryköille.
Sen sijaan rusehtava väri ei miellyttänyt silmääni. Truuttasin kastikkeeseen reilusti Muttin kasviksia sisältävää, umamista tomaattipyrettä. Se raikasti kastikkeen tummanpunaiseksi ja syvensi makua entisestään.
VINK: Voit käyttää myös valko- tai punaviinietikkaa.
Tomaatti-pinaattikastike
4 – 6 lisukeannosta
- 500 grammaa tomaattipyrettä tai tölkkitomaatteja
- 2 ruokalusikallista tomaattipyrettä (Mutti le Verdurine)
- 1 ruokalusikallinen balsamiviinietikkaa
- 1,5 ruokalusikallista sokeria
- 75 grammaa eli loput pakastepinaattipussista
- suolaa
- pippuria
- Pane kattilaan tomaattimurska, balsamiviinietikka, pinaatti ja sokeri. Keitä matalalla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes kastike on sakeaa.
- Maistele ja viimeistele kastike tomaattipyreellä, suolalla ja pippurilla.
- Tarjoile kastike kikhernepyöryköiden, riisin ja maustamattoman jugurtin kera. Jos ruokaa jää, säilytä kastike ja pyörykät jääkaapissa eri kattiloissa. Näin pyörykät eivät ime kastikkeesta kosteutta ja mössäänny.
Arki-illan helpot falafelit
Olen iloinen, kun sain repertuaariini tämmöiset helpot falafelit. Tai no, hifistelijöiden mielestä pyörykkäni eivät ole falafeleja, koska niitä ei ole friteerattu. Mausteetkaan eivät ole ihan perinteisiä, mutta väliäkö hällä.
Sanotaan näitä sitten vaikka arkifalafeleiksi. Harissa hoitaa päämaustamisen, pyörykät kypsyvät itsekseen uunissa, eikä kokin tarvitse päivystää rasvakattilan ääressä. Tämmöiset aika nopeat falafelit jaksaa tehdä arki-iltanakin – ainakin, jos on hyvä tehosekoitin. Hitaampi ja laiskempi kokki voi pyöritellä kikhernepyörykät vaikka viikonloppuna.
Pihvejä ja pyöryköitä kasviksista
Toinen helppo, vain parin raaka-aineen ohje on tämä: kreetalaiset halloumi-kesäkurpitsapihvit. Niihin tulee halloumia, kesäkurpitsaa, minttua ja pari perusmaustetta. Kreikkalaisiin feta-kesäkurpitsapyöryköihin taas tulee fetajuustoa, kuten nimestä voi päätellä. Sekä pihvien että pyöryköiden massa paistuu hyvin pannulla, ja pinnasta tulee rapea.
Sesonginmukainen ruoka taas syntyy härkiksestä ja punajuuresta. Kasvislindströminpihvit tarjoillaan fetakastikkeen ja hunajalla maustettujen uunijuuresten kera.
Nuo vanhat ohjeet ovat lakto-ovoja. Seuraava projektini onkin kehitellä lisää vegaaneille sopivia pihveja ja pyöryköitä. Innostuin Chocochilin kalattomista pyöryköistä, joten seuraavaksi taidan tehdä palleroita, joissa on tofua. Se toimii myös munaa korvaavana sidosaineena, aivan kuten kikherneiden liemi.