Granola, maukas tapa hyödyntää pussien pohjat

Onko teillä muilla sellainen paha tapa, että kaappeihin kertyy jos jonkinlaisia siemen-, lese-, taateli- ja rouhepussukoita? Minulla on. Yritän parhaani mukaan kipata niitä aamupalajugurttiin, mutta pussit eivät tunnu tyhjentyvän.

Mikä on granolan ja myslin ero?

Nyt päätin ottaa itseäni niskasta kiinni. Antti Holma puhui mainiossa Auta Antti -podcastissaan kotitekoisesta granolasta, johon voi heittää leseiden ja siirappien jämät. Niinpä minäkin kaivoin kuivakaapeista kaikki purnukat ja nyssykät ja tein itse rouheaa, pähkinä- ja marjapitoista granolaa.

Olin kusaista naurun vuoksi housuuni pari vuotta sitten, kun luin Asikaisen hervottoman bloggauksen Se granola on vittu mysliä. Olen ihmetellyt itsekin, missä vaiheessa ja miksi kotoisa mysli on muuttunut hipsterimmäksi granolaksi. Nehän ovat sama asia.

Vaan eivätpäs ole. Tämä Maikkarin juttu selventää myslin ja granolan eroja. Olennaisin ero on se, että granola paahdetaan, mysliä ei. Ja toisin kuin myslissä, granolassa on öljyä ja hunajaa tai siirappia, jotka antavat seokseen makeutta ja rakennetta. Myslissä leseet ja rusinat ovat erillään, granolassa taas on enemmän purutuntumaa ja rakeita, sillä öljy ja siirappi liimaavat raaka-aineita yhteen suuremmiksi, suussa ronksuviksi kiteiksi.

Granolaan voi heittää lähes mitä vain

Granolan tekeminen on hauskaa, koska se on helppoa, eikä ohjetta tarvitse noudattaa pilkuntarkasti. Tein kilon satsin, johon tuli kaurahiutaleita ja -leseitä, vähän mustikkajauhetta ja kuivattuja mustikoita, muutama taateli, erilaisia pähkinöitä ja härkäpapurouhetta.

Seuraavalla kerralla granolani koostumus on varmasti hieman erilainen erilainen, riippuen siitä, millaisia jämiä kaappeihin on kertynyt. Reseptiini kannattaakin suhtautua suuntaa antavana inspiraationa, mutta älä hätäile, jos sinulla ei ole täysin samoja raaka-aineita yhtä paljon. Onnistut vaikka pelkillä kauraleseillä, pähkinöillä ja mausteilla!

Myös mausteita voi vaihdella. Kanelin ja kardemumman lisäksi vaniljasokeri, kaakaojauhe ja kaakaonibsit antavat granolalle makua. Voit myös sekoittaa rouhittua tummaa suklaata valmiiseen, jäähtyneeseen granolaan.

Paahdettu granola mysli ohje

Lue tämä, niin et mokaa!

On kuitenkin kaksi todella tärkeää asia, jotka kannattaa huomioida aina, kun paahdat uunissa leseitä, pähkinöitä tai siemeniä.

VINK: Ensinnäkin, vahdi paahtumista koko ajan. Älä häivy toiseen huoneeseen, vaan kurkkaa parin minuutin välein, miltä uunissa näyttää.

VINK VINK: Toiseksi, sekoittele seosta pari kertaa paahtamisen aikana. Näin ainekset paahtuvat tasaisesti eivätkä kärähdä pinnalta. Mitä vähemmän pellillä on tavaraa, sitä nopeammin se paahtuu ja myös palaa.

Leseet, pähkinät, hunaja ja siirappi ovat herkästi kärähtäviä raaka-aineita. Lisäksi uunien tehoissa voi olla huomattavia eroja. Isolla ja uudenaikaisella kiertoilmauunilla kypsennysaika ja lopputulos voivat olla täysin erilaiset kuin vanhalla pikku-uunilla.

Miksi tämä varoittelu? No siksi, että bloggaukseni alkuaikoina julkaisin hunajalla ja chilillä maustettujen, paahdettujen pähkinöiden ohjeen. Minun käyttämäni paahtoaika ei kuitenkaan sopinut kaikkien uuneille. Lisäksi jengi ei viitsinyt lukea reseptiä kunnolla, ja kun heidän pähkinänsä kärähtivät, sain haistattelua paskasta ohjeesta, vaikka he eivät olleet sekoitelleet pähkinöitä, ja raaka-aineiden määräkin oli ollut joillakin puolet pienempi kuin minulla.

Kaapit tyhjäksi -granola

Noin 20 annosta

 • 5 desiä kaurahiutaleita
 • 1 desi kuitupitoisia leseitä, rouhittua kasvisproteiinia, marjajauhetta tai kookoshiutaleita tai näiden sekoitusta
 • 2 desiä pähkinöitä ja siemeniä
 • 2 desiä kuivattuja hedelmiä tai/jamarjoja
 • 0,7 desiä juoksevaa siirappia tai hunajaa
 • 0,7 desiä neutraalin makuista öljyä
 • 2 teelusikallista kanelia
 • 1,5 teelusikallista kardemummaa
 • teelusikan kärjellinen suolaa

 1. Esivalmistele ainekset. Rouhi pähkinät ja siemenet murskaksi suurella, terävällä veitsellä tai morttelissa. Leikkaa suurikokoiset kuivatut hedelmät pieniksi paloiksi.
 2. Levitä uunipellille leivinpaperiarkki. Lorottele leivinpaperille puolet siirapista/hunajasta ja öljystä. Lado kaikki granolan ainekset ja mausteet kerroksittain pellille. Lorauta loput siirapista/hunajasta sekä öljystä aineisten päälle. Sekoita ainekset huolellisesti lastalla.
 3. Paahda granolaa uunin alatasolla 180 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes leseet ovat kypsyneet vaaleanruskeiksi. Sekoittele seosta paahtamisen aikana ja tarkkaile, mitä uunissa tapahtuu. Ota granola uunista mieluummin hieman vaaleana kuin liian tummana, sillä kypsyminen jatkuu vielä uunista ottamisen jälkeen.
 4. Sekoittele jäähtynyttä granolaa ja riko suurikokoiset kiteet pieniksi. Säilytä kannellisessa astiassa ja nauti jugurtin tai puuron kera.
Paahdettu granola mysli resepti

Leseistä syntyy myös välipalapatukoita

Kaappien uumenista löytyviä leseitä ja siirappitippoja voi hyödyntää myös näihin pähkinäisiin myslipatukoihin. Voit tehdä taikinasta raakapatukoita tai kypsentää ne.

Olen vähentänyt alkuperäisen Anna-lehden ohjeen siirapin ja sokerin määrää, mutta jos makeanhimo iskee, voit käyttää makeuttajia enemmän.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.