mustaherukkaliköörin ohje

Mustaherukkalikööri eli crème de cassis Louhisaaren tyyliin

Arvatkaas, mikä tämä on.

mustaherukkaliköörin ohje
Annetaan vielä vähän lisävinkkiä.

kotitekoisen mustaherukkaliköörin ohje
No siinähän on ensimmäinen pullo meikäläisen omin kätösin tekemää mustaherukkalikööriä, crème de cassista. Logoa en sentään taiteillut itse, vaan sen takana on blogini webmastah Hanna-Leena, joka on vissiin loihtinut tämän pullon tuparilahjaksi kauan sitten, kun olimme vielä nuoria ja kauniita. Alkuperäinen sisältö on tuhottu aikoja sitten, mutta nyt kaunis pullo sai juuri sopivan, kaamosiltoihin passaavan sisällön.

Halusin kokeilla mustaherukkaliköörin tekemistä, koska prosessi vaikutti helpolta ja siistiltä. Yhden koepullollisen tekeminen onnistuu kerrostalokeittiössäkin ilman pano- tai käymishärdelliä, poksahteluvaaraa ja jatkuvaa vahtimista.

En noudattanut mitään tiettyä reseptiä, vaan tutkailin useita ja heitin taas vähän omia virityksiäni joukkoon. Kokeilemisen arvoinen on esimerkiksi Eeva Kolun Kauhaa ja rakkautta -blogin resepti. Myös Dansukkerin sivuilla on todella helppo likööriohje.

Halusin herukkalikööriin samaa fiilistä kuin Louhisaaren juomassa, joka on siis pirskahteleva mehu, joka tehdään mustaviinimarjan lehdistä. Käytin liköörissä sekä mustaviinimarjoja että niiden lehtiä, ja voin sanoa, että kannatti. Herukanlehtien tuoksu ja myös maku erottuvat selvästi ja taittavat ihanasti liköörin makeutta. Kannattaa siis ripotella tuonne muhimisastiaan myös pari kourallista lehtiä. Meidän pullomme on hieman peruskokoa eli 0,75-litraista suurempi, joten tavallisia pulloja kannattaa varata pari kappaletta.

mustaherukkaliköörin ohje

Mustaherukkalikööri Louhisaaren tyyliin

0,75 litran pullollinen

  • 1 litra mustaherukoita
  • 2 kourallista mustaherukan lehtiä
  • 1 pullo marjaisaa punaviiniä
  • noin 7 desiä sokeria
  • 2 desiä vodkaa

  1. Puhdista marjat ja pane ne suureen kulhoon tai kattilaan, joka mahtuu jääkaappiin. Revi marjojen joukkoon mustaherukan lehdet ja riko marjat survimella, nuijalla tai vastaavalla. Kaada marjasoseen joukkoon viini, peitä astia kelmulla ja anna seoksen tekeytyä jääkapissa 23 vuorokautta.
  2. Siivilöi marjamäski juomasta kaatamalla nestettä siivilän läpi hitaasti toiseen astiaan. Painele marjamössöä välillä haarukalla, jotta saat kaiken mäskiin imeytyneen nesteen talteen.
  3. Mittaa neste, kun olet saanut sen talteen. Kaada viinijuoma kattilaan, ja lisää joukkoon yhtä monta desiä sokeria kuin nestettä on. Me käytimme hieman alle 7 desiä sokeria, sillä viiniseosta oli noin 7 desiä.
  4. Kuumenna seosta hieman, jotta sokeri liukenee nesteen joukkoon. Älä missään nimessä keitä viiniä, sillä muuten alkoholi haihtuu pois (HERRAJJUMALA!!!!!). Lämmittele viiniä maltillisesti suurin piirtein lieden 2-teholla ja sekoita koko ajan. Nosta viini jäähtymään heti, kun sokeri on liuennut joukkoon.
  5. Anna viinin jäähtyä täysin. Kaada lopuksi joukkoon vodka ja sekoita hyvin. Kaada juoma suppilon avulla puhtaaseen pulloon. Anna liköörin tekeytyä jääkaapissa pari viikkoa ennen tarjoilua. Jos juoma on saostunut tänä aikana todella paksuksi, hölskyttele pulloa varovasti. Pari ensimmäistä lasillista voivat olla paksumpia, mutta likööri muuttuu juoksevammaksi, kun pulloon tulee tilaa ja juoma pääsee hölskähtelemään paremmin.

Sitten vain suu napsumaan. Suosittelen nautittavaksi hyvän kirjan ja kynttilöiden kera, syysmyrskyn ravistellessa ikkunalaseja.

miten likööri tehdään
kotitekoisen marjaliköörin ohje
ohjeet liköörin tekoon
mustaherukkaliköörin resepti
Otan muuten mielelläni vinkkejä hauskoista liköörivirityksistä. Mitä kaikkea muuta voisi kokeilla mausteiksi marjojen lisäksi? Yrttejä ja hunajaa? Olutta ja siideriä en ole ihan lähiaoikoina panemassa, mutta tällaisia helppoja seoksia olisi hauska kokeilla enemmänkin.

Tämän likööriproggiksen ansiosta löysyin myös kaikkien aikojen hirvittävimmän punaviinin. Tattadadaa, se on espanjalainen Hannibal. Niin järkyttävän teollinen, päälleliimattu, luotaantyöntävä ja imelä, että viemäriin meni. No, kokemuspa tuokin.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.