Kiinnostuin tästä simppelistä Marlin glögimarmeladien reseptistä ja kokeilin ensimmäistä kertaa marmeladien tekemistä itse. Tapani mukaan tuunasin taas reseptiä, ja tämänkin kokeilun jälkeen kehittäisin sitä edelleen. Halusin karkkeihin enemmän joulumausteiden makua ja syvyyttä kuin pelkän sokerin tuomaa makeutta. Päätinkin muokata reseptiä hauduttamalla mehupohjassa erilaisia mausteita.
Glögitiiviste on kuitenkin itsessään niin makeaa, että tämä alkuperäisen reseptin 5 desiä sokeria on omaan makuuni ihan liikaa. Karkeista tuli siis todella makeita. Jos karkeissa käyttää glögiä, voi sokerin määrän mielestäni vaikka puolittaa.
Omat neitsytmarmeladini syntyivät seuraavalla reseptillä:
5 desilitraa vettä
0,5 desilitraa vadelmalikööriä
2 desilitraa glögitiivistettä
5 desilitraa sokeria (alkuperäisen ohjeen määrä, jota noudatin eli aivan liikaa, puolet tai kolmannes riittää)
20 grammaa agar-agar hyytelöintijauhetta
puolikas siivutettu appelsiini
1 kanelitanko
1 teelusikallinen eli noin kolme rouhittua maustepippuria
vajaa teelusikallinen neilikkajauhetta
vajaa teelusikallinen inkiväärijauhetta
Kiehauta ensin kattilassa vesi, likööri, sokeri, glögitiiviste, appelsiinisiivut ja mausteet. Sekoittele keitosta ja anna sen kiehua pienellä lämmöllä ainakin puoli tuntia, jotta mausteet irtoavat hyvin. Siivilöi mausteet pois liemestä. Jos nestettä on haihtunut kovasti, lisää tässä vaiheessa hiukan vettä.
Kaada tämän jälkeen joukkoon agar-agar-jauhe. Älä säikähdä, jos seos näyttää hetken juoksettuneelta. Jatka sekoittelua pienellä lämmöllä, kunnes seos on aivan tasaista. Ota seos pois liedeltä ja anna sen jäähtyä hetki. Vuoraa noin 20 x 30 -senttinen, mieluiten neliön muotoinen astia tuorekelmulla. Älä kaada tulikuumaa seosta kelmun päälle, jotta muovi ei sula.
Anna marmeladin jäähtyä ensin huoneenlämmössä, ja siirrä se yöksi jääkaappiin vetäytymään. Leikkaa marmeladista oman makusi mukaisia paloja. Itse leikkasin aika pieniä kuutioita, koska mausta tuli niin voimakas. Pyörittele kuutiot vielä sokerissa ja tsadaa, valmista tuli!
Oma reseptini on vain pohja, jota kannattaa ehdottomasti tuunata. Kuten sanoin, älä laita noin paljon sokeria, jos lorautat seokseen likööriä ja käytät tuhtia glögitiivistettä. Kannattaa myös harkita agar-agarin korvaamista liivatteella ellei ole vegaani. Mielestäni liivate hyydyttää seokset ihanan napakoiksi ja lohkeaviksi. Agar-agarilla hyydytetty marmeladi jäi omaan makuuni hiukan liian pehmeäksi, mutta tulipahan nyt kokeiltua.