Mascarponekakku pistaasilla ja karpaloilla

Löysin taannoin jostakin ruokalehdestä joulukakun reseptin, joka oli periaatteessa kiinnostava, mutta kaikki elementit eivät vain natsanneet kohdalleen. Jo pelkät joulumausteet (maustepippuri, neilikka, kaneli jne.) ovat niin voimakkaita, että niiden sekoittaminen muihin makumaailmoihin tekee lopputuloksesta liian äitelän sekasotkun.

Karsin reseptistä joulumausteet enkä tehnyt pohjaa piparkakuista. Päätin korostaa suolaisen ja makean liittoa ja tuoda siihen yhden raikastavan elementin. Tavallisen tuorejuuston sijaan käytin täytteessä mascarponea. Vähensin liivatelehtien määrää ja lisäsin täytteeseen kaksi munanvalkuaista. Täytteestä tuli kevyt ja vaahtomainen. Tällainen täyte vaatii enemmän hyytymisaikaa kuin liivatteiden jäykistämä, hyytelömäinen juustokakku, mutta rakenne sopii makuyhdistelmään loistavasti. Nekkukastike, mascarponetäyte, pistaasikuorrutus ja karpalokoristelu on juuri siinä rajoilla, meneekö överiksi, mutta maustoin kokonaisuuden kieli keskellä suuta. Yhdistelmä oli tasapainoinen, mutta mielenkiintoinen.

Mascarponekakku (pohja ja täyte):

200 grammaa kaurakeksejä
80 grammaa suolaista voita
1 paketillinen eli 250-300 grammaa mascarponejuustoa
2,5 desiä vaahtouvaa vaniljakastiketta
2 kananmunaa
2 teelusikallista vaniljasokeria
1 tippa (ehkä neljännes teelusikasta) katkeromanteliuutetta
reilu teelusikallinen rouhittua viherpippuria
3 liivatelehteä
0,5 desiä vettä

Karamellikastike:

1 desi vispikermaa
0,75 desiä tummaa siirappia
0,75 desiä tummaa sokeria
40 grammaa voita
pieni rouhaus suolaa

Päälle:

kourallinen kuorittuja ja rouhittuja pistaasipähkinöitä (myös suolatut ja paahdetut käyvät mainiosti)
100 grammaa karpaloita

Murskaa kaurakeksit pieniksi muruiksi suuressa kulhossa. Sulata voi pehmeäksi ja sekoita keksipohjaan. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Pane leivinpaperiarkki irtopohjavuoan päälle. Kiinnitä reunat vuokaan ja leikkaa ylimäärinen leivinpaperi pois. Taputtele keksitaikina vuokaan tasaiseksi pohjaksi. Paahda pohjaa 175 asteessa kymmenisen minuuttia. Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen tässä vaiheessa.

Tee seuraavaksi karamellikastike. Mittaa kaikki ainekset suolaa lukuun ottamatta kattilaan ja kuumenna varovasti. Sekoita koko ajan keskilämmöllä. Varo, etteivät sokeri ja siirappi pala pohjaan. Mausta lopuksi parilla rouhaisulla suolaa. Kaada lämmin kastike kakkupohjan päälle ja levitä lastalla tasaiseksi. Anna kastikkeen jäähtyä rauhassa ennen kuin siirryt seuraavaan työvaiheeseen. Tarkoitus on, että karamellikastike ja juustotäyte jähmettyvät omiksi kerroksikseen, eivät sekoitu.

Valmista lopuksi kakun täyte. Paina pienen, terävän veitsen kärjellä reikä kananmunan kuoreen. Valuta valkuaiset varovasti omaan astiaansa. Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi toisessa astiassa. Lisää vanilavaahdon joukkoon mascarpone ja sekoita tasaiseksi massaksi. Nostele lopuksi joukkoon valkuaisvaahto ja sekoita kevyesti. Mausta seos mahdollisimman pieneksi murskatulla viherpippurilla, vaniljasokerilla ja nuppineulanpään kokoisella tipalla katkeromantelia.

Kuumenna puoli desiä vettä kiehumispisteeseen mikrossa. Lisää liotetut liivatelehdet kuumaan veteen ja sekoita hyvin. Kaada juokseva liivateseos mahdollisimman ohuena nauhana mascarponetäytteeseen ja sekoita koko ajan. Kaada juustotäyte kakkuvuokaan. Jäähdytä jääkaapissa mielellään yön yli.

Enne tarjoilua rouhi päälle kuorittuja ja murskattuja pistaasipähkinöitä ja sulatettuja karpaloita. Asettele karpalot varovasti, ettei marjoista irtoava väri sotke kakkua.


Neuvon käyttämään tummaa siirappia. Meiltä oli loppu, korvasin vaalealla ja karamellikastikkeen väri jäi turhan vaaleaksi. Tosin tässä valotus vaalentaa vielä reilusti lisää.
Neuvon käyttämään tummaa siirappia. Meiltä oli loppu, korvasin vaalealla ja karamellikastikkeen väri jäi turhan vaaleaksi. Tosin tässä valotus vaalentaa vielä reilusti lisää.

Oli kuulkaas aika kevyesti hyvää. Suosittelen aveciksi marsalaa tai pehmeää, makeaksi taittuvaa konjakkia.

Illan menussa oli herkkuja laidasta laitaan, viskillä terästetyistä katkaravuista hot dogeihin, jotka täytettiin Pyynikin ammattikoulun ravintolalinjalaisten tekemillä nakeilla.

Tämä linssimössö on muuten sellaista omnomia, että paatuneimmatkin barbaarit satsaavat. En ota krediittejä itselleni, tämä on kaverin resepti. Mausteina ainakin hunajaa ja sitruunaa.
Tämä linssimössö on muuten sellaista omnomia, että paatuneimmatkin barbaarit satsaavat. En ota krediittejä itselleni, tämä on kaverin resepti. Mausteina ainakin hunajaa ja sitruunaa.

Ja hei makkarasta puheen ollen, jos aikataulut natsaavat, olen menossa makkarailtamiin lähiaikoina. Tarkoituksena on siis tehdä itse alusta loppuun makkaraa joulupöytään. Se ei ole ollenkaan niin vaikeaa kuin kuvittelisi, vaan todella kiva tapa viettää aikaa ruoanlaiton parissa. Tilannepäivitystä seuraa!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.