Matresan: Kebabia, Raimo-pizzaa ja voileipäkakkua

Suomen ja Ruotsin välillä on paitsi valtava henkinen kuilu, myös yllättävän paljon ruokakulttuureihin liittyviä eroja. Tämä tuli huomattua taas, kun vietimme pidennetyn viikonlopun sukulaistemme luona Skövdessä. Skövde on siis pikkukaupunki Tukholman ja Göteborgin välissä.

Paikallisiin marketteihin, eineksiin, mättösafkaan ja kotiruokaan tutustuminen on matkustellessa vähintään yhtä kivaa kuin Michelin-ravintoloissa istuskelu. Tavisruokaan tutustuminen valottaa koko kulttuuria ihan eri tavalla kuin ulkomailla opiskelleen tai sieltä tulleen huippukokin loihtima fuusioruoka. Matkaraporttini ensimmäisessä osassa perehdynkin siihen, mitä tavalliset Svenssonit imevät kiduksiinsa katsellessaan kotisohvallaan Melodiefestivalenin karsintoja.

Tärkein heti alkuun. Ruotsalaiset rakastavat kebabia. Se on heidän kansallisruokansa samalla tavalla kuin suomalaisille kinkku-ananas-aurajuustopizza. Ruotsalaiset tunkevat kebablihaa ja sen aromeja kaikkiin mahdollisiin ruokiin. Maistuisiko kourallinen kebablihan makuisia sipsejä mellanölin kanssa?

Sipsien mausta tuli tosin enemmän mieleen tavallinen grillimauste kuin kebab.
Sipsien mausta tuli tosin enemmän mieleen tavallinen grillimauste kuin kebab.

Ruotsalaiset ovat vieneet myös pizzojen täytteet aivan uudelle tasolle – pääosin kebabin ansiosta. Teimme sukulaisperheemme luona iltapalaksi pizzaa. Suosituin täytevaihtoehto oli tietenkin pakastealtaan kebabliha. Ja jotta pizza muistuttaisi mahdollisimman paljon kebabia, kaadetaan lämpimän pizzapalan päälle vielä mausteista dippikastiketta. Italialaiset vetäisivät ranteensa auki, jos kuulisivat tästä. Mutta joskus ihmisen on vain pakko saada tuntea iskenderin maku, joka hyväilee suun sisäpintaa.

Pizza on tehty pizza kit -paketista. Pizza kit -pakkauksessa on siis valmiiksi kaulittu, uunipellin kokoinen pizzapohja, joka on rullattu kiinni. Puketissa tulee myös 400 grammaa valmista tomaattikastiketta. Ei kun rullataan sulanut pohja auki, kastike sekä omavalintaiset täytteet päälle ja uuniin. Tämä pohja oli yllättävän pehmeä ja hyvä valmispohjaksi. En osta ikinä valmispohjia, joten en juuri tiedä suomalaisten pakastehyllyjen tarjonnasta. Kaverit sanoivat, että eivät ole nähneet näitä pizza kitejä Suomessa. Ruotsissa ne ovat tosi suosittuja.

Vain kaalisalaatti puuttuu...
Vain kaalisalaatti puuttuu…

Ruotsissa käydessään kannattaa piipahtaa pizzeriassa jo ihan siksi, että näkee uskomattomat täytekombot. Olen nähnyt joidenkin suomalaisten pizzerioiden listoilla erikoisempia lättyjä, joiden täytteenä on bearnaisekastiketta tai hapankermaa. Nämä pizzat eivät ymmärtääkseni ole kuitenkaan kovin suosittuja. Tamperelaisessa Napolissakin erikoisemmat pizzat ovat omalla listallaan.

Svenssonit kuitenkin rakastavat eksoottisia yhdistelmiä, ja niitä löytyy pienten lähipizzerioidenkin listoilta. Kuka sanoi, ettei pizzan päälle voisi laittaa banaania tai ananasta? Tai vaikka ranskanperunoita. Jep. Skövden läheisessä Mariestadissa erään pizzerian erikoisuus on ranskalaisilla ja hapankermalla päällystetty pizza. Bongasimme skövdeläisen lähipizzerian listalta talon erikoisuuden, joka on ranskanperunoilla ja kebabkastikkeella täytetty pizza.

Sanoiko joku jotain sydän- ja verisuonisairauksista, häh?
Sanoiko joku jotain sydän- ja verisuonisairauksista, häh?

Eikä tässä vielä kaikki. Saman pizzerian listalla on eksoottisten Sorella-, Monica- ja Valentino-pizzojen joukossa kotoinen Raimo. Ja mitäs muuta Raimo-pizzassa voisikaan olla täytteenä kuin sikaa ja bearnaisekastiketta. Ja aivan helvetisti kaikkea muuta. Ehkä puukko ja kossupullo tulevat kaupan päälle.

Suomalaiset naureskelevat ruotsalaisissa maitokaupoissa myytävälle, noin 3-prosenttiselle mellanölille. Minä puolustan sitä, koska mellan on mukavan raikas ja kevyt saunajuoma. Mellanista ei tule yhtä nopeasti tokkuraista pöhnää kuin suomalaisesta keskioluesta. Mutta kyllä länsinaapurissakin osataan. Jos mellanölillä ei voi vetää kännejä, se tehdään paikallisella muumilimsalla. Rekordeligin vadelmalla ja karambolalla maustettu vahva siideri maistuu ihan vadelmalimsalta. Seitsemän volttia takaavat sen, että sisältö kihahtaa teinitytön hattuun nopeasti. Ja ai että sitä kikatuksen ja pissahädän ja ihqudaan määrää!

Kännit muumilimsalla. Only in Sweden.
Kännit muumilimsalla. Only in Sweden.

Kebabilla mässäämisen vastapainoksi ruotsalaiset ovat juuri niin ärsyttävän ystävällisiä, kivoja, hoikkia ja sofistikoituneita kuin suomalaisissa stereotypioissa nälvitään. Siinä missä suomalaisilla huoltoasemilla myydään maksamakkaravoileipiä, saa Ruotsissa katkarapuja aina ja kaikkialta. Kaikkein kulahtaneimmankin huoltoaseman vitriinistä löytyy kauniisti sitruunalla ja tillillä koristeltu rapuleipä. Ja kun suomalaisten markettien pihalla nöpöttää vanha mies pilkkihaalareissa myymässä makkaraa, on ruotsalaisen marketin pihaan rakennettu kiva pieni puuaitta, jossa myydään rapuja, kalaa, kalakeittoa ja tietenkin voileipäkakkua. Oj då!

Pahoittelen sameaa kuvaa, se on otettu kännykällä. Mutta eiköhän olennainen tule selväksi.
Pahoittelen sameaa kuvaa, se on otettu kännykällä. Mutta eiköhän olennainen tule selväksi.

Löysin Ruotsista myös oivallisen ruokalehden. Mat Magasinet on täynnä helppoja ja nopeita reseptejä. Tämä on lehti uusavuttomille, kiireisille, laiskoille ja epävarmoille. Matissa on valmiiksi laadittuja ruokalistoja koko viikoksi. Idea on, että valmistamisessa kestää vain 20 minuuttia, ja eineksiä ja puolivalmisteita yhdistellään tuoreisiin raaka-aineisiin. Pastaa ei siis tarvitse leipoa alusta asti itse. Viikkoehdotuksen ohessa on valmis ruokalista, johon on merkattu kaikki tarvittavat raaka-aineet koko viikon ruokiin. Ei kun lappu talteen ja kauppaan. Ruoat ovat reseptien nopeudesta ja puolivalmisteiden käytöstä huolimatta mielenkiintoisia. Mausteita ja yrttejä käytetään rohkeasti ja raaka-aineita yhdistellään ennakkoluulottomasti. Ei siis vain spagettia ja jauhelihakastiketta, vaan esimerkiksi marokkolainen jauhelihapata banaanin kera.

Mukava piirre ruotsalaisessa ruokakulttuurissa on yhdessä syöminen sunnuntaisin. Kotiruoka- ja lounaspaikatkin ovat pyhinä auki. Tarjolla on siis vaihtoehtoja myös vanhemmalle väelle, jota pizza ja kiinalainen eivät ehkä houkuta. Sunnuntaisin ravintoloiden listalla on usein buffet tai päivän menu. Kävimme syömässä paikallisessa kotiruokapaikassa. Paikka oli hauska aikamatka menneisyyteen: perunaa kaikissa mahdollisissa muodoissa, leikkeitä, lihapullia ja kermaa tihkuvia kastikkeita. Ravintola oli täynnä vanhuksia, jotka olivat pukeneet pyhävaatteet päälle. Mukavaa sosialiseeraamista, jota kaipaisin enemmän Suomeenkin.

Todennäköisesti aikakapselissa säilytetty annos, joka on peräisin 80-luvun alusta. Bearnaisekastike oli niin tuhtia, että haarukka lähes jäi soosiin pystyyn. Perunat olivat selvästi tuoreina paistettuja ja itse maustettuja, eivät pakastekamaa.
Todennäköisesti aikakapselissa säilytetty annos, joka on peräisin 80-luvun alusta. Bearnaisekastike oli niin tuhtia, että haarukka lähes jäi soosiin pystyyn. Perunat olivat selvästi tuoreina paistettuja ja itse maustettuja, eivät pakastekamaa.

Lopuksi sananen jälkiruoasta. Ruotsalainen laskiaispulla on parempi kuin suomalainen, anteeksi epäisänmaallisuuteni. Ruotsissa jopa kaupan valmispulla tursuaa kermaa ja pehmeää, valuvaa mantelimassaa. Suomessa käytetään usein kivikovaa marsipaania, joka ei siis ole sama asia. Usein marsipaani vielä siivutetaan pullan väliin kuin makkara. Tämä pehnmeä ihanuus sai porukkamme mantelikammoiset muuttamaan mielensä.

Tämä suorastaan tuhma pulla on paikallisen K-marketin eli Ican valmisleivonnainen.
Tämä suorastaan tuhma pulla on paikallisen K-marketin eli Ican valmisleivonnainen.

Matresanin seuraavissa osassa esittelen Ruotsin-kokkailujamme. Siihen asti adjö!

 

 

 

8 kommenttia

  1. Seuraavalla kerralla kannattaa metsästää Flygande Jacobia. Sekin on aika erikoinen ruotsalainen ruoka, mutta ainakin minut yllätti erittäin positiivisesti.

  2. Mä olen nähnyt Pizza kitejä täällä Suomessa S-marketin valikoimissa. Ainakin muutama vuosi sitten niitä oli. Olen myös päässyt maistamaan sitä eräällä mökkireissulla ja oli se ihan kelpoa. Noi pitsatäytteet vetää kyllä vertoja sille mitä näin Sisiliassa jengin tilaavan: pitsan perunoilla ja makkaralla. No, onhan niitä shokeeraavampiakin täytteitä, mutta kun näki millainen se pitsa oli (ranskalaiset ja makkaranpalasia eli ns. makkara-perunat), niin nauraa höhötin ääneen ja sanoin, että toihan on meidän grilliannos pitsan päällä. Samat paikalliset tuttavani halusivat myös iskeä ketsuppia pitsan lisukkeiden päälle.

    • Savusuolaa

      Ranskanperunat tai makkaraperunat pizzan päällä alkavat kyllä ylittää meikäläisenkin ymmärryksen, vaikka tykkääkinn maistella eksoottisia roskaruokia. Mielestäni runsas ja maukas tomaattikastike on pizzassa se juttu. Suu kuivuu jo siitä ajatuksesta, että pizzapohjan lisäksi samassa kokonaisuudessa olisi vielä perunaakin. Eri asia on sellainen perunapizza, johon tulee hapankerman päälle hiukan keitettyä perunaa hyvin ohuina siivuina, hiukan kinkkua ja mustapippuria. Mutta makkaraperunat tai ranskikset pizzan päällä, vatsa tulee kipeäksi ja suuta alkaa kuivata jo pelkästä ajatuksestakin. Noissa ruotsalaisissa ranskispizzoissa perunoita oli kauhea kasa, melkein saman verran, kuin Mäkkärin normaalikokoisissa ranskalaisissa.

  3. Pakko kommentoida että Vaasalaisen pizza-instituution Dallas Pizza Palazzon pizzoissa on myös aika eksoottiset täytteet, johtuen ehkä Vaasan ruotsinkielisten määrästä ja Ruotsin läheisyydestä…:)Parhaat pizzat Vaasassa!

    • Onko kyseessä tämä paikka? http://www.dallaspizzapalazzo.com/?page=MENU Aivan mahtavaa kamaa! Doctor Sweden, Pekkas Special, Sophia Loren…. ja täytteinä mm. banaania, bearnaisekastiketta, suolakurkkua ja currya. Lisäksi talo näyttää tuossa kuvassa niin kivalta, että olen valmis ajamaan Vaasaan ihan vain tuon pizzerian takia 😀

  4. Ihan pakko kommentoida vanhaan postaukseen. Söin jokunen vuosi sitten Visbyssä pizzan, jossa oli banaania ja reippaasti currymaustetta päällä! Saattoi olla jotain muutakin täytettä, mutta nuo vaan jäi mieleen. Syötiin kaverin kanssa puoliksi ja elämyshän se oli. Tavallaan tosi hyvää, mutta jäi sellainen vähän ällöttävä ja syyllinen olo, ihan kun ois pahanteossa ollut.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*