bloggaaminen

Onko bloggaamisesta tullut eliittilaji?

Kas siinä kysymys, jota olen pohtinut paljon viime aikoina. Aloin miettiä aihetta, kun viime viikonloppuna järjestetty The Blog Awards julkisti kilpailuehdokkaansa aikaisemmin syksyllä. Kiinnitin huomiota kahteen asiaan: ehdokkaisiin ja blogikategorioihin. Ruoka, kauneus, matka, muoti, lifestyle, okei. Selkeitä ja yleisiä aihepiirejä, joiden ympärille moni rakentaa bloginsa, myös minä.

Kulttuuri, yhteiskunta ja talous oli niputettu samaan kategoriaan. Tämä ihmetytti, koska onhan se nyt eri asia kirjoittaa elokuva- ja musiikkiarvosteluja kuin taistella blogissaan rasismia vastaan. Toki kulttuuribloginkin avulla voi ottaa kantaa yhteiskunnalliseen tilanteeseen, mutta tajuatte varmaan pointin. Kun etsin kiinnostavia leffavinkkejä, olen yleensä liikkeellä hiukan eri mielellä kuin vaikkapa lukiessani Saku Timosen Uuninpankkopoikaa tai tai Veikka Lahtista.

Pari ehdokasta sai minut yskähtelemään. Kulttuuri-, yhteiskunta- ja politiikkakategoriasta löytyi Tuomas Enbuske.

Hetkinen.

Onko Tuomas Enbuske myös bloggaaja? Olen pitänyt häntä jokapaikanhöylänä, joka häärää niin viestätoimisto Ellun kanoissa kuin Iltalehdessä ja Avussa. Niin, ja tietenkin televisiossa ja Suomi-Areenalla. En ole koskaan mieltänyt Enbuskea bloggaajaksi, en tosin enää perinteiseksi toimittajaksikaan. Journalisti-lehdessä Enbuskea luonnehdittiin transmediavaltiaaksi, ja termi on mielestäni osuva. Hänellä on monta kanavaa, joissa hän saa äänensä kuuluviin. Jos minun pitäisi kertoa, luenko Tuomas Enbusken blogia, vastaisin vastakysymyksellä ”mitä niistä”. Ja seuraavaksi kysyisin, onko Tuomas Enbuske kaiken lisäksi vielä bloggaaja?

The Blog Awardsien ehdokkaiden ja kategorioiden lisäksi olen miettinyt bloggaamisen hintaa. Olen lueskellut useita keskusteluja, joissa puhutaan siitä, mitä bloggaaminen maksaa. Visuaalisesti viimeisen päälle viilattu blogi maksaa. Siis kuvauskalusto, yksilöllinen blogipohja, kuvankäsittelyohjelmat ja rekvisiitta. Sisältökään ei ole ilmaista. WTD-Nata kertoi kulutustottumustensa muuttuneen järkevimmiksi, kun hän lopetti itsensä määrittelyn muotibloggaajaksi ja vähensi shoppailua.

bloggaaminen

Onko tiheästi päivittyvää, nykykriteerien mukaan laadukasta muoti-, sisustus- tai ruokablogia mahdollista tehdä, jos pätäkkää ei yksinkertaisesti ole?

Vastaus: se on mahdollista, mutta ei helppoa. Minä teen ruokablogiani aika pienellä rahalla. Blogipohja ja kuvankäsittelyohjelma ovat ilmaiset. Rekvisiittana toimii milloin mikäkin kaapista kaivettu rätti tai kukkakimppu. Saan osan illallisistani ilmaisiksi. Syömme viikolla kasvispainotteista ja arkista kotiruokaa, jotta ravintolaharrastukseen riittää rahaa.

Mutta mietitäänpä oikeasti köyhää ihmistä. Köyhällä ei ole varaa syödä ulkona. Ei edes halvimmissa lounaspaikoissa. Köyhä vetää usein viikosta toiseen samaa peruna-pasta-linssi-jauhelihakomboa, koska tomaatitkin ovat liian kalliita. Blogin sisältö jää väkisinkin yksipuolisemmaksi, vaikka kirjoittaja panisi peliin kaiken mielikuvituksensa ja luovuutensa

Suosittujen  bloggaajien pihistely on usein näennäistä pihiyttä, niin minunkin. Oikeasti köyhä ihminen yrittää selviytyä. Hän ei mieti, että olenpa nyt pari päivää ostolakossa, jotta voin tehdä viikonloppuna sitä ja tätä. Tiedän sen, koska olen itse ollut köyhä ja tulen köyhästä perheestä.

Vastaus otsikkoni kysymykseen: kyllä, bloggauksesta on tullut ainakin jossain määrin eliittilaji. Niin käy kaikissa harrastuksissa. On höntsäilijöitä ja niitä, joiden vanhemmat voivat upottaa tuhansia euroja seuramaksuihin ja valmennusleireihin. Höntsäilijöistäkin löytyy kuitenkin superlahjakkuuksia. Samoin niistä blogeista, joissa on Bloggerin ilmainen pohja ja tuhruisia, vanhalla kännykällä näpsittyjä kuvia.

Juu juu, yleisö haluaa viihdettä ja blogit tarjoilevat sitä. Valikoituja otoksia elämästä, stailattuja kuvia, mietelauseita ja meheviä juorunaiheita, joita voi mäyssyttää Vauva.fi:n av-palstalla. Mutta blogimaailmassa on niin paljon muutakin. Siksi toivon, että ne organisaatiot, jotka voivat nostaa blogeja näyttävästi esille, antaisivat tunnustusta myös rohkeille, hauskoille, persoonallisille ja oudoille blogeille.

Vähimmäispyntöni olisi, että kinkereissä palkittaisiin edes erikseen vuoden kulttuuri-, talous- ja yhteiskuntablogi. Toinen pyyntöni on, että jätetään ne transmediavaltiaat kerrankin sivuun ja nostetaan esiin taviksia, joilla ei välttämättä ole suhteita ja kanavia, mutta sitä enemmän fiksuutta, uskallusta ja huumoria. Uskaltakaa palkita vuoden hauskin blogi. Vuoden rohkein blogi. Vuoden älykkäin blogi. Vuoden persoonallisin blogi. Vuoden vaihtoehtoblogi. Ties mitä sieltä voisikaan löytyä.

Miettikääpä sitä, että levy-yhtiö ja radioasemat suhtautuivat aikoinaan nihkeästi Queenin Bohemian Rhapsodyyn, koska se ei ollut näpsäkkä kolmen minuutin popralli. Toisin kuin vaikka Tony Orlandon He Don´t Love You (Like I Love You). Ai kuka Tony Orlando? Kamaan, tyyppi oli sentään Billboard-listan ykkösenä huhtikuussa 1975, samana vuonna kuin Bohemian Rhapsody julkaistiin. Siis mitä, et ole koskaan kuullut?

bloggaaminen4

Ilokseni Insipiration Blog Awardseissa on enemmän ehdokkaita. Löysin joukosta monta uutta tuttavuutta, joissa on hyvää sisältöä, vaikka blogi ei olisikaan isolla rahalla tehty. Sisällön takia aloin aikoinaan lukea esimerkiksi Emmiä ja Päiviä. Naisia, jotka uskaltavat sanoa, ettei äitiys ole aina ruusuilla tanssimista. Jotka uskaltavat kertoa olevansa joskus masentuneita ja väsyneitä, eivätkä pelkää sanoa mielipiteitään.

Sisällön vuoksi luin kaikkien aikojen hauskinta ja punkeinta ruokablogia Tarjoiluehdotusta, joka naureskeli hölmöille tarjoiluehdotuskuville. Sisällön vuoksi luen Tutipuuta, jonka mielipiteet saavat minut näkemään punaista. Mutta silti, hän saa minussa aikaan reaktion.

Tiedän, että mielipiteeni voi olla kummallinen kohtuullisen suositun bloggaajan ja pressitilaisuuksissa ramppaavan toimittajan suusta. Mutta pyydän: antakaa mahdollisuus muillekin kuin niille, jotka ovat jo valmiiksi suosittuja. Niille, joita ei kutsuta tapahtumiin, mutta joilla on uskallusta tai älliä.

Mielellään molempia.

 

9 Comments

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.