jauheliharisotto resepti

Parhaat lohturuoat top 5 – raivorisottoa ja pornopasteijoita

Ulkona vihmoo syysmyrsky, sade rummuttaa peltikattoa. Keittiössä tuoksuu chili ja valkosipuli, hiippailen sytyttämään olohuoneeseen kynttilöitä. Mikä olisikaan oivempi hetki listata parhaat lohturuoat?

Ennen kuin aloitan, määritelläänpä lyhyesti lohturuoka. Minulle se tarkoittaa yksinkertaista ruokaa, josta tulee henkisesti ja fyysisesti hyvä olo. Lohturuoka tuntuu vatsassa siltä kuin joku halaisi minua sisältäpäin. Lohturuokaan liittyy usein nostalgisia muistoja lapsuudesta ja nuoruudesta. Lohturuoka ei ole välttämättä fiinin kulinarismin ilotulitusta, eikä sen tarvitse ollakaan.

Minulle tulee hyvä olo näistä ruoista.

1. Kaikki pastat

Pehmeä napakkuus. Hiilaripommi, joka laukaisee verensokeripöhnän. Täyteläisyys, kermaisuus, yksinkertaisuus. Siitä koostuu pastan lumo.

Rakastan kaikenlaista pastaa. Oli kyseessä sitten kirpsakka tomaattipasta tai täyteläiset cannellonit, voisin syödä ruokaa ämpäreittän. Pasta on yksi niitä ruokia, joita syödessä joudun pidättelemään itseäni. Hoen itselleni ”Janica, ruoka ei lopu tästä maailmasta, odottele kylläisyydentunnetta”.

Lounasaikaan vedetyt pastaöverit ovat kamalat, mutta en tiedä suloisempaa tunnetta kuin omalla kotisohvalla illalla vedetty pastakänni. Siinä on ihmisen hyvä mammia masunsa vieressä, uskoa parempaan huomiseen.

Härkis-kurpitsabolognese
nyhtökaura pastakastike

2. Kaikki risotot

Risoton sulokkuus johtuu samoista syistä kuin pastankin. Pasta tosin kiilaa ykköseksi, koska sen valmistaminen on helpompaa ja nopeampaa. Syön pastaa, kun minun tekisi mieli vetää ranteet auki ja hypätä parvekkeelta. Se on paniikkinappulani.

Risottoa kokatessani minun on hillittävä pahimmat tunneryöppyni, jotta jaksan kuullottaa sipulia ja lisätä riisiin ärsivällisesti nestettä. Risotto sopii pitkäaikaisen mielipahan lievittämiseen. Sellaisen, joka painaa jäytää, että mutta ei lamauta akuutisti.

Risotto on hyvä ruoka, kun alat taas pohtia, miksi se yksi poka oli niin mulkvisti vuonna 2002 eikä tajunnut, että olet tosi gorgeous. Miksi siistit työpaikat jaetaan tutunkauppana CV:tään paisutteleville ananastukkapojille? Miksi tili on kroonisesti tyhjä? Miksi en lähtenyt aikoinaan Berliiniin vaihtoon, miksi perse ei mahdu Seppälän farkkuihin?

3. Mausteiset ruoat

Tuliset ja mausteiset ruoat sopivat vittuperkelesaatana-päiviin. Kaikki eivät ehkä ymmärrä logiikkaani, koska mausteisen ruoan voisi kuvitella kiihdyttävän kierroksilla käyvää mieltä. Kun olen vihaisen raivon valassa, oloani ei kuitenkaan helpota, jos joku tulee ehdottelemaan viileää kurkkukeittoa tai avokadoja. Salaatti maistuu pahvilta, kurkkukeiton ehdottelijan kannattaa juosta ja nopeasti.

Raivon hetkellä on samantekevää, onko kyseessä kana-, kasvis- ja liharuoka. Kunhan se potkii. Parasta on, jos ruoassa on mausteiden lisäksi tunteita pehmentävä hiilihydraattivaippa, esimerkiksi riisiä tai nuudeleita. Raivopäivinä syön usein intialaista, nepalilaista, meksikolaista tai thai-ruokaa.

Appelsiinikana veriappelsiini couscous

4. Pitkään muhineet uuniruoat ja keitot

Haluan syödä näitä silloin, kun vetistelen ja itken surkeana. Kun varpaita ja sielua paleltaa, kun kaikki ovat miut hyljänneet, poltetut talot ja autiot pihat, oevoevoevoe.

Keittoihin, laatikoihin ja patoihin liittyy voimakas turvallisuudentunne. Ne ovat lapsuusajan ruokaa. Sen ajan, jolloin maailma oli selkeä ja yksinkertainen paikka. Sen keskipiste oli kerrostalokolmiomme, etu- ja takapiha olivat maailman rajat. Niiden tuolla puolen oli jotain tuntematonta ja pelottavaa. Batman-mettä, He-Man-mettä, naapuruston juopot ja metsälampeen uponneet Datsunit.

Liemevät ja mehevät, yksinkertaisesti maustetut kotiruoat lievittävät kaamosmasennusta ja yksinäisyyttä. Ne antavat toivoa. Ne saavat minut uskomaan, että maailma on hyvä paikka. Että joku ottaa aina syliin.

Kreikkalainen jauheliha-kasviskiusaus
minestronekeitto

5. Rasvaiset ja suolaiset leivonnaiset

Rasvainen voitaikina, rapsakka lehtitaikina, juustoiset piirakat, suolaisenmakeat croisantit, kaikenlaisella tuhmalla täytetyt pasteijat, juustosarvet, lihapiirakat, nakkipiilot VOI KYLLÄ! PORNOO! KIIMAA!

Pahoittelen kiihtymystäni. Edellä mainittujen herkkujen ajatteleminen vain saa minut pois tolaltani.

Jos minun pitäisi valita, syönkö loppuelämäni suolaisia vai makeita leivonnaisia, valinta olisi selvä. Jos syön enemmän kuin yhden leivoksen, saan päänsärkyä. Feta-pinaattipiirakkaa tai pasteijoita sen sijaan voin vedellä loputtomasti, eikä tunnu missään.

Käytän rasvaisista ja suolaisista leivonnaisista nimeä seksileivonnaiset. Ne kiihdyttävät minut lähes animaaliseen, hallitsemattomaan tilaan. Minulle ei saa antaa tällaisia leivonnaisia autossa. Pari haukkausta voisarvea moottoritiellä ja Toyota on perkele katollaan ojanpohjalla jossain Villilänmutkassa.

Anteeksi kielenkäyttöni, anteeksi. Mutta kun ajattelen Amurin Helmessä myytävää rasvaista pasteijaa, jonka välissä on broileripihvi ja kurkkusalaattia. Olen valmis jättämään perheeni ja ajamaan avoautolla auringonlaskuun. Mitä tahansa vuoksesi, pasteija.

vihikset resepti ohje

Lohturuokalistallani ei ole hampurilaisia, hot dogeja, suklaata, karkkeja, sipsejä tai jäätelöä. Pidän kovasti hyvistä hampurilaisista ja hodareista, ja oluen kanssa on mukava napsia sipsejä. Nämä ruoat eivät kuitenkaan laukaise minussa erityisen voimakkaita tunnereaktioita. Ne tuottavat mielihyvää, mutta eivät lohduta yhtä perimmäisellä tavalla kuin todellinen lohturuoka.

Olisi hauskaa kuulla, millaisia teidän lohturuokanne ovat, ja miksi juuri nämä ruoat tuottavat teille mielihyvää. Piristävätkö, lohduttavatko, turruttavatko vai insipiroivatko ne? Entä onko ruokia, jotta ette todellakaan pysty syömään, kun olette surullisia tai pahatuulisia? Minä en voi syödä silloin mitään kuivaa, rapisevaa tai pureksimista vaativaa. Ei sisäfilepihvejä, salaatteja, kylmiä keittoja tai raakoja vihanneksia. Ei myöskään mitään hapanta. Hedelmät tai viileä sushi eivät lohduta. Ne saavat minut tuntemaan oloni vain kylmemmäksi ja ontommaksi.

Juustopasteija sen sijaan, hrrrrrr…..

 

8 Comments

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*