bataattigratiini

Bataattigratiini, joululaatikoiden herkullinen haastaja

Bataattilaatikko on suosikkini joululaatikoista, mutta sen tekemiseen ei ole aina aikaa. Nopea bataattigratiini on yhtä herkullinen ruoka kuin laatikot, ja se sopii niin joulupöytään kuin kasvislisukkeeksi ympäri vuoden. Vahvat juustot tuovat makuun ytyä, ja pinnalle ripoteltu pähkinärouhe mukavaa suutuntumaa.

Gratiini on loistava vaihtoehto joululaatikoille

Joululaatikot ovat mielestäni ihan ok. Syön muutaman kerran vuodessa mielelläni etenkin bataatti-, lanttu- ja perunalaatikkoa, sillä pidän niiden makeasta mausta. En kuitenkaan ole niin intohimoinen jouluihminen, että jaksaisin vaikka imeltää perunalaatikon itse. Ystävällinen anoppi onneksi tekee sen.

Kun minun pitää loihtia joulupöytä, oikaisen ja tuunaan joitakin ruokia hieman modernimmiksi. Pari viikkoa sitten järjestin ensimmäisen jouluillallisen töihini liittyen. Kinkun paistamisessa oli jo hommaa kerrakseen, joten laatikoissa oikaisin.

Rakuuna, homejuusto ja pähkinät sopivat bataatin mausteiksi

Bataattilaatikon sijaan tein bataattigratiinin, joka valmistuu reilussa tunnissa. Gratiiniin tulee myös perunaa, joka tuo koostumukseen napakkuutta. Maustoin béchamel-kastikkeen sekä Emmentalilla että sinihomejuustolla, ja käytin homejuustoa sen verran, että gratiiniin tuli ihanaa suolaisuutta, mutta juusto ei dominoi liikaa makua. Ruoka sopii siis homejuustokammoisillekin!

Päämausteena käytin rakuunaa. Se sopii erinomaisesti makeille juureksille, kuten bataatille, porkkanalle, palsternakalle ja juurisellerille.

Pinnalle tein leivityksen pankojauhoista, juustosta ja pähkinärouheesta. Pähkinätkin toimivat erittäin hyvin kaikkien juuresten kanssa ja korostavat ruoan paahteista aromia.

Vaikka sävelsin bataattigratiinin ohjeen ex tempore, vastaanotto oli liioittelematta haltioitunut. Tein gratiinin parin päivän kuluttua toistamiseen, ja kyllä, oikein muistin: se maistui ihanalle! Bataattigratiini maistuu etenkin kalan lisukkeena, mutta myös sellaisenaan.

VINK: Jos et pidä homejuustosta, jätä se pois ja käytä pelkkää Emmentalia. Jos taas rakastat sinihomejuustoa, anna palaa, ja käytä vain sitä kastikkeeseen ja kuorrutukseen.

VINK: Etenkin pekaani- ja hasselpähkinä ja manteli sopivat kuorrutukseen. Käytä valmista rouhetta tai murskaa pähkinät suurella veitsellä.

Bataattigratiini

Kasvismuhennos:

  • 700 grammaa eli 1 iso tai 2 pientä bataattia
  • 2 perunaa
  • 1 keltasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • suolaa
  • 2 teelusikallista kuivattua rakuunaa
  • loraus öljyä kuullottamiseen

Juustokastike:

  • 2 ruokalusikallista voita
  • 3 ruokalusikallista vehnäjauhoa
  • 5 desiä maitoa
  • 1 desi vahvaa juustoraastetta, esim. Emmentalia
  • 1 desi murusteltua sinihomejuustoa
  • ¼ teelusikallista viher/valkopippuria/muskottipähkinää jauhettuna
  • suolaa

Pinnalle:

  • 1 desi vahvaa juustoraastetta, esim. Emmentalia
  • 1 desi murusteltua sinihomejuustoa
  • 1 desi panko/korppujauhoa/murennettu leipäviipale
  • 0,5 desiä pähkinämurskaa

  1. Esivalmistele ainekset. Kuori bataatit ja perunat ja leikkaa ne pienehköiksi lohkoiksi. Kuori ja silppua kelta- ja valkosipuli.
  2. Kuumenna pannulla loraus öljyä. Kuullota sipulisilppua pari minuuttia keskilämmöllä. Lisää joukkoon bataatti ja parin minuutin kuluttua peruna. Kuullota kasviksia sekoitellen yhteensä viitisen minuuttia. Mausta ripauksella suolaa ja runsaalla rakuunalla. Ota pannu pois liedeltä.
  3. Tee valkokastike. Sulata voi kattilassa keskilämmöllä. Lisää voisulaan jauhot ja sekoita hyvin, mutta älä ruskista jauhoja. Lisää maitoa kattilaan ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen. Lisää lieteen lämpöä ja anna kastikkeen kiehahtaa, jotta se sakeutuu. Kun kastike on paksua, lisää joukkoon juustoraaste ja homejuustomurut. Sekoita, maistele ja mausta viher/valkopippurilla/muskotilla ja ripauksella suolaa.
  4. Kaada bataatti-perunaseos uunivuokaan ja kaada kastike tasaisesti kasvisten päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta, homejuustomurua, pankojauhoa ja pähkinämurskaa.
  5. Paista bataattigratiinia uunin alatasolla 180 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes gratiinin pinta on kullanruskea ja kasvikset mukavan pehmeitä. Jos bataattigratiinin pinta alkaa tummua nopeasti, peitä se leivinpaperilla tai foliolla.
bataatti-juustogratiini ohje
bataatti-sinihomejuustogratiini resepti

Kuvausalusta helpottaa ruokabloggaamista

Eivätkös muuten ole aika hienoja kuvia? Suuri kiitos tästä kuuluu taiteilija Giannetta Portalle, joka teki minulle kuvausalustoja. Olen jahkannut vuosia, että pitäisi maalata kuvausalustoja, joita vasten ruoka näyttää nätiltä. Alustan voi myös kuljettaa sinne, missä valo on optimaalinen, enkä ole riippuvainen parista hyvännököisestä pinnasta kotonani.

Periaatteessa kuvausalustan tekeminen ei ole vaikeaa. Hyviä ohjeita löytyy esimerkiksi Vaimomatskuu-blogista. Harrastan maalaamista, joten värien roiskiminen kyllä luonnistuu, mutta on aivan eri asia maalata taulu kuin alusta, jonka pitää kestää kuumia astioita, rasvaa, kosteutta ja pyyhkimistä.

Gigillä oli valmiina materiaaleja, joita minun olisi pitänyt ostaa, ja joita en olisi käyttänyt loppuun. Pääsin siis helpommalla ja ehkä halvemmallakin, kun tilasin alustat ammattilaiselta. Nyt on kuulkaa upeita taustavärejä okrasta turkoosiin ja syvään luumuun! Näihin kuviin valitsemani tausta näyttää minun silmääni talviselta tähtitaivaalta. Kuvat eivät vaatineet kummoista stailausta, koska pelkkä alusta kertoo tarinan.

Suosittelen Gigiä lämpimästi kaikille, jotka ottavat tuotekuvia, joissa pitää olla kaunis, siisti ja kestävä tausta. Hän keksi myös heti tukun ideoita jatkojalostukseen. Seuraavaksi taidamme kokeilla pitkää kangasrullaa, jossa on useita eri värisiä osia, sen kun vain rullaa sopivan esille.

Jouluruokia modernin perinteisesti

Joulupöydässäni oli pari muutakin ruokaa, jotka ovat moderneja versioita perinteisistä ruoista. Rosollin sijaan tein ohra-punajuurisalaatin, joka maustetaan pähkinöillä ja juustolla. Tämä on loistava lisuke tai pääruoka, sillä salaatissa on paljon proteiinia.

Jouluun ja uuteenvuoteen sopii myös mausteinen peltivihis. Vihis on vegaaninen, ja täytteenä on muun muassa kuivattuja hedelmiä ja marokkolaistyylisiä mausteita.

Itsenäisyyspäivänä pöydässämme on usein timjamilla ja savuhärällä (tai kasvisleikkeellä) täytettyjä suolaisia torttuja. Kannattaa kokeilla myös lohta tai mätiä.

 

2 Kommenttia

  1. Eikä turhaan! Tämä on nimittäin älyttömän hyvää, ja väitteelleni on useita todistajia! Sori, kun vastaamisessa kesti. Kommenttiboksi oli pari päivää jumissa jonkun roskapostihyökkäyksen vuoksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.