Suklainen Brita-kakku kirsikoilla ja mascarponella

Saatatte muistaa heinäkuisen, menestyksekkään taisteluni Brita-kakun ja marengin kanssa. Kokemus oli niin rohkaiseva, että uskaltauduin toistamiseen rintamalle. Tällä kertaa Brita sai täytteekseen mascarponea ja kirsikoita, pohja mausteekseen kaakaota.

Käytin molempien Britojeni pohjana tätä Myllyn Parhaan ohjetta, jota muokkasin makuni mukaan. Tällä kerralla vähensin hieman pohjaan tulevan vehnäjauhon määrää ja korvasin sitä kaakaojauheella. Pohjan koostumus ei kärsinyt millään tavalla muokkauksesta.

Näin marenki onnistuu

Aikaisemmassa Brita-postauksessani on seikkaperäisempi analyysi aiheesta marenginteon ihanuus ja kamaluus. Tässä vielä tärkeimmät asiat tiivistettyinä:

  1. Jotta marengista tulisi niin napakkaa, että se pysyy kulhossa, vaikka kääntäisit astian ylösalaisin, kipossa tai vatkaimissa ei saa olla PISARAAKAAN vettä tai öljyä. Ei siis milliäkään. Jos muna-sokeriseokseen pääsee hitunenkin kosteutta tai rasvaa, se jää veteläksi.
  2. Brita-kakussa vetelä marenki ei kuitenkaan haittaa. Se paahtuu uunissa yhtä kauniisti kuin jämäkkäkin, on sisältä pehmeän sitkas ja pinnalta rapea. Jos taas teet pieniä koristemarenkeja, joiden ulkomuoto ei saa olla yhtä huoleton kuin Britan, napakkuuden kanssa kannattaa olla tarkempi.

VINK: Litra kirsikoita riittää, mutta kivien poistaminen vähentää marjojen massaa. Jos haluat kakkuun muhkeat täytteet ja koristelut, varaa marjoja hieman enemmän.

VINK VINK: Älä hätäänny, vaikka kakku-marenkilevyt murtuisivat, kun alat koota kakkua. Päällimmäisenkin kerrokset rikkoontuneet kohdat on helppo peittää koristeilla.

VINK VINK VINK: Mintun lisäksi myös sitruunamelissa sopii koristeeksi. Voit jättää mantelilastut pois. Ne tuovat makumaailmaan kuitenkin ihanan, paahteisen huipennuksen. Myös suklaakastike on valinnainen. Kaupan valmis kastike kelpaa tähän hyvin.

Brita-kakku suklaa-kirsikkatäytteellä

Noin 44 senttiä leveälle pellille. Ohjeesta tulee korkea ja kapea neljän levyn kakku tai kahden levyn laajempi, mutta matalampi kakku.

Pohja:

  • 175 grammaa voita tai margariinia
  • 1,5 desiä sokeria
  • 4 kananmunan keltuaista
  • 2,5 desiä erikoisvehnäjauhoja
  • 0,5 desiä tummaa kaakaojauhetta
  • 2 teelusikallista leivinjauhetta
  • 1 teelusikallinen vaniljasokeria
  • 1 desi maitoa

Marenkikuorrutus:

  • 4 kananmunan valkuaista
  • 2 desiä sokeria

Täyte ja koristelu:

  • 250 grammaa mascarponetuorejuustoa
  • 2 desiä kuohukermaa
  • 1 teelusikallinen vaniljasokeria
  • 1 litra kirsikoita
  • 2 ruokalusikallista mantelilastuja
  • suklaakastiketta
  • kaakaojauhetta
  • kourallinen mintunlehtiä

  1. Esivalmistele kakkupohjan ja marengin ainekset. Ota voi huoneenlämpöön pehmentymään. Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset toisistaan näin: ota kaksi kulhoa ja lyö muna keskikohdasta rikki toisen kipon päällä. Anna valkuaisen valua kulhoon. Siirtele keltuaista varovasti kuorenpuolikkaasta toiseen, jotta kaikki valkuainen erottuu siitä. Kaada keltuaiset omaan kulhoonsa.
  2. Tee kakkupohja. Kuutioi pehmennyt voi. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keltuaiset pienissä erissä, koko ajan vatkaten.
  3. Sekoita vehnäjauho, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri huolellisesti keskenään. Lisää jauhoseos voi-sokerivaahtoon pienissä erissä sekoitellen. Lisää lopuksi maito sekoitellen.
  4. Levitä uunipellille leivinpaperiarkki. Voitele se voilla tai öljyllä. Kaada kakkutaikina pellille. Muotoile taikinasta lastalla mahdollisimman tasainen neliö. Kakkupohjan ei tarvitse olla koko pellin kokoinen. Pohjan paksuus saa olla noin sentti.
  5. Tee seuraavaksi marenki. Vatkaa valkuaiset puhtaalla ja kuivatulla sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeria vähän kerrallaan, koko ajan vatkaten. Vatkaa, kunnes vaahto on suht napakkaa ja kiiltävää. Sen ei tarvitse olla kovaa. Kaada vaahto tasaisesti kakkupohjan päälle.
  6. Paista pohjaa 175 asteessa toiseksi alimmalla tasolla 20 – 25 minuuttia. Pohja on valmis, kun marenki on kauniin kullankeltainen. Anna levyn jäähtyä huoneenlämmössä.
  7. Valmistele levyn jäähtyessä kakun täyte ja koristeet. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita joukkoon mascarpone ja mausta seos vaniljasokerilla. Poista kirsikoista kivet ja leikkaa marjat viipaleiksi. Paahda mantelilastut ilman rasvaa kuumalla pannulla sekoitellen. Kaada lastut jäähtymään lautaselle.
  8. Kun kakkupohja on jäähtynyt, leikkaa se kahteen tai neljään osaan. Nelilevyisestä kakusta tulee korkeampi ja näyttävämpi. Irrottele palat varovasti leivinpaperista veitsellä tai lastalla. Säästä ehjin pala päällimmäiseksi.
  9. Nosta pohjapala varovasti lastan avulla kakkulautaselle. Levitä päälle mascarponekermaa ja kirsikoita. Lado kermaa, marjoja ja levyjä päällekkäin. Koristele kansipala kirsikoilla, mantelilastuilla ja mintunlehdillä. Koristele ripottelemalla kakun päälle hieman kaakaojauhetta siivilän läpi.

Suklaa-kirsikka-mascarponekakku ohje
kaakaobritakakku ohje
suklaa-kirsikkabritakakku resepti
Suklaa-kirsikkabritakakku resepti

Testaa myös vegaaninen kirsikkagalette

Tuoreita kirsikoita saa vielä hetken, luumuja aivan varmasti. Siksi haluankin esitellä yhden viime vuosien lempileivonnaisistani, helpon, mutta älyttömän maukkaan kirsikka-luumugaletten.

Kuninkaan piiraanakin tunnettu leivonnainen on älyttömän söpö ja helppo tehdä. Leivonnainen on vegaaninen, jos et käytä pohjassa voita, vaan margariinia. Ja jos et saa tuoreita kirsikoita tai jaksa poistella niistä kiviä, osta säilöttyjä hapankirsikoita.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.