Tampereen Purpur arvostelu

Kurkistus Tampereen georgialaisravintola Purpurin avajaisiin

(*Söin ja join ilmaiseksi)

Olen ahminut kaikki Ville Haapasalon Venäjälle sijoittuvat dokumenttisarjat, mielessäni myös niiden ruoat. Viime jouluna pukki toi meille myös Makujen matka – Georgia -ruokakirjan. Haapasalo ei ole vain näyttelijä, Venäjän-tuntija ja ruoan rakastaja, vaan myös ravintoloitsija, jonka intohimo on kaukaasialainen keittiö.

Olen lukenut mielenkiinnolla juttuja Haapasalon Helsingissä sijaitsevasta georgialaisravintola Purpurista ja lähdin uteliaana Tampereen sisarravintolan avajaisiin. Halusin tietää, millaista georgialainen ruoka on, ja toimiiko konsepti Mansessa. Kauppalehti lyttäsi taannoin Helsingin Purpurin ruoan, vaikka miljöötä kehuttiin. Sen sijaan Andalusian auringossa -Arielan kokemus oli valoisa, ja bloggaus sai ruoan tuoksut ja maut suorastaan leijailemaan ruudun toiselle puolelle.

Huippusijainti The Grillin paikalla

Tampereen Purpur sijaitsee Keskustorin pohjoispäässä. Tilassa toimi aikaisemmin The Grill. Salin rakenne on säilytetty, mutta pinnat ja sisustus ovat kokeneet melkoisen muodonmuutoksen.

Muistelen Haapasalon sanoneen, ettei nimi Purpur tarkoita mitään – se vain kuulostaa hauskalta. Samaa vekkulia filosofiaa noudattaa ravintolan visuaalinen tyyli. Se on sekoitus Neuvosto-kitschiä ja slaavilaista runsautta.

Salin toisessa päässä on näyttävä baaritiski, toisessa Purpur-valomainoksella koristeltu tummanvihreä valokuvaseinä. Haapasalo visioi, että koristeeksi voisi hankkia myös Moskovan olympialaisten maskotin, Miska-karhun.

Sali on parhaimmillaan hämyisästi valaistuna pimeänä iltana. Sen sijaan lämpöisenä kesäiltana tunnelma voi olla tunkkainen.

The Grill tarjoili lounasta, mutta Purpur on illallisravintola. Suuressa salissa kierrellessäni mietin, saadaanko ravintola Tampereella iltaisin riittävän täyteen? Näin suuren, ydinkeskustassa sijaitsevan tilan vuokrakustannukset ovat varmasti korkeat. The Grill oli suosittu juurikin lounaspaikkana. Miten Purpur mahtaa pärjätä?

Purpur Tampere arvostelu

Purpur Tampere arvostelu
Purpur Tampere arvostelu

Haapasalon karisma loi tunnelmaa

Jo avajaisiin ilmoittautuessani panin merkille, että Haapasalo on ravintolansa toiminnassa mukana myös operatiivisesti, ei vain Restamaxin keulakuvana. Ilmoittautumisviestini meni Haapasalon omaan osoitteeseen, ja hän toivotti minut itse tervetulleeksi.

Haapasalo myös isännöi ravintolan avajaisia. Siis kirjaimellisesti isännöi. Hän kätteli vieraat, kierteli pöydissä tarjoilemassa jallua, piti puheita ja hyppäsi välillä tiskin taakse auttamaan keittiöhenkilökuntaa. Haapasalon habitus oli niin samanlainen kuin matkaohjelmissa, että tuntui kuin olisin osallistunut johonkin Venäjä 30 päivässä -dokkariin.

Tampereen Purpur oli avajaisiltana täpötäysi. Vieraita oli tullut Helsingistä asti. Joukossa oli niin ravintolaväkeä, ruokabloggaajia kuin Aira Samulin. Tunnelmaa siis piisasi, mutta jono buffet-tiskille oli hervoton. Me pääsimme onneksi jonon alkuun, mutta osa joutui odottamaan ensimmäistä lautasellistaan lähes tunnin. Onneksi tarjoilijoilla oli pelisilmää ja viinilaseja täydennettiin rivakkaan tahtiin.

Maistelimme muistaakseni australialaista ja italialaista punaviiniä. Lupausten mukaan Tampereen Purpuriin on tulossa myös georgialaisia viinejä ja oluita. Suosittelen lämpimästi testaamaan vähän eksoottisempien ja pienempien viinimaiden tuotteita. Esimerkiksi kreikkalaiset ja turkkilaiset viinit ovat välillä yllättäneet positiivisesti. Turkkilaisia alkoholijuomia voi nauttia Tampereella ainakin Tammelan Malabadissa, joka on yksi lempiravintoloitani.

Tampereen Purpur arvostelu
Tampereen Purpur arvostelu
Tampereen Purpur arvostelu

Houkuttelevia pikkusuolaisia

Buffetissa oli tarjolla georgialaista salaattia, pähkinäkastiketta ja broileria, savulohta, uunissa haudutettua broileria maustekastikkeessa, mausteista papumuhennosta, juustoleipää eli hatsapuria ja jälkiruoaksi baklavaa.

Samat ruoat löytyvät myös ravintolan menusta. Suosikkejani olivat alkuruokalistalta löytyvä georgialainen salaatti (7 e), pähkinäkana eli satsivi (11 e) ja lämmin papupumuhennos lobio (10 e). Salaatissa oli runsaasti granaattiomenaa sekä tomaattia, kurkkua, sipulia, korianteria ja lehtipersiljaa. Maku oli hedelmäinen ja raikas.

Vaaleanbeige pähkinäkastike saman sävyisen broilerin kanssa ei ole estetiikan ilotulitusta. Maku sen sijaan oli erinomainen. Pähkinäkastiketta (3 e) ja muita lisukkeita voi tilata listalta myös erikseen. Yksi vaihtoehto on tilata vaikkapa vain leipää ja kastikkeita ja dippailla niitä pikkunälkään. Esimerkiksi boysenmarja- ja luumukastike alkoivat kutkuttaa mielenkiintoani.

Papupata lobio oli lohturuokaa parhaimmillaan. Pidin siitä enemmän kuin tomaattikastikkeessa tarjotusta uunikanasta. Pääruokia selattuani totesin, että kuten monessa muussakin paikassa, myös Purpurissa kasvisruoat, alkupalat ja lisukkeet kolahtivat minulle eniten.

Juustoleipä hatsapuri oli ihanan pehmeää ja rasvaista (12 e). Tuo 12 euron hinta vain saa pyörittelemään silmiä, vaikka kyseessä olisi kuinka georgialaisen keittiön bravuuri. Maistaisin mielelläni myös yrttileipää ja maissileipää (molemmat 5 e). Ariela oli bloggauksessaan pettynyt maissileipään, joka oli muistuttanut kaupan tortillaa. Saas nähdä, millainen versio Tampereella tarjotaan.

Ritarillinen Habanero Kitchen -Timo kantoi pöytäämme lautasellisen baklavia. Minä skippasin ne, koska oli täysi, samoin muistaakseni Sivumaku-Jani. Ystävälleni Susannelle makeat kuitenkin maistuivat ja Kipparin morsian -Minkakin taisi maistella niitä. Baklavat olivat Susannen kuvauksen mukaan ihania.

Purpur Tampere kokemuksia
Purpur Tampere kokemuksia

Purpur Tampere kokemuksia
Purpur Tampere kokemuksia

Tyyriinpuoleista lohturuokaa?

Ilta Purpurissa tuli hyvään saumaan. Ulkona oli pimeää ja hyistä, ja olin juossut koko päivän pää kolmantena jalkana syömättä mitään. Oli ihanaa syödä mausteista, runsailla yrteillä höystettyä, ronskia ruokaa. Jos Purpurin tarjontaa ja tunnelmaa pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, se olisi lohtu. On mukavaa käpertyä pimeyteen patojen ääreen tinttaamaan punaviiniä.

Olen kuullut arvostelua Purpurin hinta-laatusuhteesta ja jäin miettimään sitä itsekin. Pääruokalistan saslik-vartaat maksavat lihasta riippuen reilut parikymppiä. 28 euron siika-annos ja 25 euron lohi ovat kalaruokien kategoriassa melko tyyriitä. Koska söin buffetista, en osaa sanoa mitään annoskoosta.

Samanhenkisessä Malabadissa annoskoko on runsas, hinnat halvemmat ja pöytään tulee usein keittiön tervehdyksiä, joten hinta-laatusuhde on loistava. Pitäisi viettää normaali ravintolailta Purpurissa, jotta osaisin sanoa, olenko valmis maksamaan näitä hintoja rennosta ruoasta.

Purpurin listalla on kuitenkin paljon kiinnostavia annoksia, joita haluaisin kokeilla. Rohkeuteni riittäisi sisäelinpaistos kuchmachiin (25 e), jos joku jakaisi sen kanssani. Georgiassa sisäelimet ovat kuulemma pyhää ruokaa, ja niiden uskotaan vahvistavan ihmistä. Tosin se, mitä elimiä ruoassa on, jää kuulemma joskus mysteeriksi. Ehkä suomalaisessa raflassa ollaan tarkempia.

Jälkiruokalistalta minua kiinnostavat talon kakku (12 e) ja uunissa paistettu kvitteni (10 e). Talvella alkupalaksi voisi maistua myös kirpeä kanaliemi chikhirtma (12 e). Se suurustetaan keltuaisella ja terästetään maun mukaan etikalla.

Nyt saa laulaa!

Nyt jännitetään, miten tamperelaiset löytävät georgialaisen keittiön. Tässä tuntuisi olevan mainio paikka syys- ja talvi-iltojen viettoon isommalla porukalla.

Ja lopuksi Haapasalon tärkeä viesti: Purpurissa laulaminen, meluaminen ja ilonpito on sallittua, jopa suositeltavaa.

Tampereen Purpur kokemuksia
Tampereen Purpur kokemuksia

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*