itse tehdyt falafel-pyörykät

Falafel-pyöryköitä, paahdettuja uunijuureksia ja sitruunakastiketta

Karsastin falafelia vuosia. Se oli minulle kasvissyöjien ikävä, kuiva ja mauton pihvi, joka mikrotettiin kebabbilassa pitaleivän (siis sen vettyneen sämpylän) väliin. Pääsin falafelin makuun vasta maistettuani kunnon kikhernepihvejä Zeytuunissa ja Fafa´sissa. Tampereen parhaita falafeleja saa muuten nyt samoilta huudeilta, sillä Fafa´s avasi pari päivää sitten ravintolan aivan Zeutuunin naapuriin Aleksanterinkadulle.

Mansen Fafa´s on minulta vielä testaamatta, mutta kokeilin ensimmäistä kertaa kotitekoisten falafelien tekemistä. Käytin pohjana Hesarin ohjetta, jota taas muokkasin. Fafa´sin falafelissa on todella reilusti yrttejä, minkä huomaa jo pihvin vihertävästä väristä. Zeytuunin pihvissä taas on paljon kanelia. Kikherne on itsessään sen verran mauton, että lisäsin mausteiden määrää surutta, ja ensi kerralla voisin lisätä vielä enemmänkin. Falafel nimittäin imee aromeja häkellyttävän paljon, ja maku laimenee kypsennettäessä.

itse tehty falafel
Pyöryköiden kaveriksi paahdoin uunissa porkkanaa ja bataattia sekä pyöräytin sitruuna-jugurttikastikkeen. Mies kuullotti lisukkeeksi vielä pirteän keltaista mausteriisiä, sillä falafel itsessään on visuaalisesti aika vaatimaton ruoka.

Tsekkailin netistä useampia sitruunakastikkeen reseptejä. Aluksi aioin käyttää jugurttikastikkeen mausteina hunajaa ja säilöttyjä sitruunoita, joita saa esimerkiksi etnisistä kaupoista ja Stockalta. Nähtyäni sitruunapurkin hinnan pihi marttavaihde kuitenkin iski. En viitsinyt maksaa kahdeksaa euroa säilykesitruunoista, joista käyttäisin vain yhden. Niinpä korvasin hunaja-sitruunayhdistelmän ovelasti tavallisella lemon curdilla, jota voi sipaista myös leivän päälle. Toimii!

En leivittänyt näitä falafel-pyöryköitä, mutta monessa reseptissä neuvotaan pyörittelemään pallerot leivänmuruissa tai korppujauhoissa. Mitä mieltä olette, tuleeko pyöryköistä niin rapeita vai kuivia? Seuraavaksi aion kokeilla tätä Kinuskikissan reseptiä, tosin maustetumpana. Kurkatkaas tuo Kinuskikissan palleroidenpyöryttelytekniikka, näyttää toimivalta. Me muovailimme taikinasta lusikalla semmoisia summittaisia köntsiä, koska en halunnut massasta kovin kuivaa, vaikka sitä olisi ollut ehkä helpompi käsitellä. Ihan kivan näköisiä falafeleista kuitenkin tuli, eikä niiden tarvitse mielestäni olla kovin symmetrisiä.

Nämä ohjeet löytyvät sekä reseptivihkoni alku- että pääruoista. Falafeleja voi tarjoilla myös pelkän kastikkeen kera lämpiminä tai kylminä cocktailpaloina. Kaikki ruoat voi tarjoilla myös erikseen isommassa marokkolaishenkisessä buffetissa.

Falafel-pyörykät

Noin 20 pientä pyörykkää

  • 2 tölkillistä eli noin 350 grammaa kikherneitä
  • 2 salottisipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 5 isoa sultanarusinaa tai 3 taatelia/viikunaa
  • 1 kananmuna
  • 1 teelusikallinen mietoa chilijauhetta
  • 2 teelusikallista jauhettua kanelia
  • 1 teelusikallinen jauhettua korianteria
  • kourallinen tuoretta lehtipersiljaa
  • kourallinen tuoretta minttua
  • 1 ruokalusikallinen sitruunamehua
  • suolaa
  • sokeria
  • mustapippuria
  • runsaasti öljyä kuullottamiseen

  1. Liota sultanarusinoita, taateleita tai viikunoita kuumassa vedessä, jotta ne pehmentyvät. Kuori ja hienonna salotti- ja valkosipuli. Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä. Kuullota sipulisilppua, kanelia, chiliä ja korianteria pari minuuttia keskilämmöllä. Varo, ettei valkosipuli pala. Anna sipulisilpun jäähtyä hetki ja paloittele rusinat tällä välin pieniksi paloiksi.
  2. Sekoita maustettu sipulisilppu, paloitellut rusinat ja kikherneet suureen kulhoon. Hienonna seos tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kevyesti vatkattu muna, sitruunamehu ja yrtit. Tarkista maku, ja mausta seos lopuksi kevyesti pippurilla, sokeriripauksella ja suolalla. Jos seos on mielestäsi liian juoksevaa ja sitä on vaikea muovailla, voit soseuttaa joukkoon pari ruokalusikallista kuivia leivänmuruja tai vajaan siivun verran paahtoleipää.
  3. Anna falafel-taikinan jäähtyä ja jähmettyä jääkaapissa puolisen tuntia. Muotoile taikinasta lusikalla krouveja palleroita. Kaada paistinpannulle runsaasti öljyä ja paista pyöryköitä, kunnes niissä on ruskea pinta. Jos pyörykät ovat kovin öljyisiä, imeytä ylimääräinen rasva talouspaperiin.

Paahdetut uunijuurekset

Mausteisenmakeat uunijuurekset

46 lisukeannosta

  • 1 iso tai 2 pientä bataattia
  • 4 isoa porkkanaa
  • 1 ruokalusikallinen savupaprikajauhetta
  • 0,51 teelusikallista chilijauhetta
  • öljyä
  • loraus hunajaa
  • suolaa
  • mustapippuria

  1. Kuori porkkanat ja bataatit ja paloittele ne suikaleiksi tai kuutioiksi. Tärkeintä on se, että palaset ovat mahdollisimman saman kokoisia, jotta ne kypsyvät tasaisesti.
  2. Sekoita pienessä kulhossa öljy, hunaja ja mausteet. Sekoita marinadi hyvin, sillä suola kasaantuu helposti öljyn pohjalle. Levitä juurekset uunipellille leivinpaperin päälle. Kaada mausteöljy juuresten päälle ja kääntele lohkoja, jotta ne maustuvat tasaisesti.
  3. Paahda juureksia 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Bataatin pinta tummuu herkästi, ja bataatti on maukasta hieman tummempana. Ole kuitenkin tarkkana, etteivät juurekset pala.

Sitruunainen jugurttikastike

46 lisukeannosta

  • 500 grammaa kreikkalaista tai turkkilaista jugurttia
  • 2 ruokalusikallista sitruunamehua
  • puolikkaan sitruunan raastettu kuori
  • 1 reilu ruokalusikallinen lemon curdia
  • 0,5 teelusikallista chilijauhetta
  • suolaa
  • pippuria

  1. Sekoita kaikki ainekset kulhossa.
  2. Anna kastikkeen vetäytyä ja mehustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

Keltainen mausteriisi

46 lisukeannosta

  • 3 desiä kuivaa basmatiriisiä
  • 6 desiä vettä
  • 2 salottisipulia tai 1 pieni keltasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 ruokalusikallinen kurkumaa
  • 3 laakerinlehteä
  • 10 kokonaista mustapippuria
  • öljyä kuullottamiseen

  1. Kuori ja murskaa salotti- ja valkosipulit. Kuumenna kattilassa reilu loraus öljyä. Kaada sipulimurska ja kaikki mausteet kattilaan. Kuullota seosta viitisen minuuttia keskilämmöllä ja varo, ettei valkosipuli pala. Kaada joukkoon kuiva riisi ja jatka kuullottamista. Sekoita seosta koko ajan, ettei riisi pala pohjaan.
  2. Kun olet kuullottanut riisiä ja sipulia yhteensä kymmenisen minuuttia, kaada joukkoon vesi ja lisää lieden lämpöä. Anna riisin kiehua kannen alla, kunnes se on kypsää ja vesi on haihtunut.

Ruoissa käytetyt loput yrtit kannattaa käyttää annoksen koristeluun. Tuoreita yrttejä ei mielestäni voi käyttää oikeastaan koskaan liikaa, ei ainakaan persiljan ja mintun tyyppisiä miedompia yrttejä. Raastoin vielä sitruunankuorta antamaan annokselle raikkautta ja väriä. Keltaista ja kirkasta, kevättä kohti mennään. Hyvä ruoka, pirteämpi ja toiveikkaampi mieli.

Ensi viikolla aion keskittyä porkkanoihin ja hunajaan. Niistä voisi kehittää kauniin lämpimän salaatin lohen lisukkeeksi, vielä vähän jotakin hyvää juustoa muruina päälle, mmmm…. 🙂

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*