Helppo ja nopea klassikko: Kana-caesarsalaatti

Mikä voisi olla parempaa kuin salaatti, joka on sekä hienostunut että mättö? Ihan kuulkaa salaattia tässä vain syön, ei nyt puhuta mitään tästä majoneesikeosta ja sen vaikutuksista verisuoniini. Itse tehdyn tonnikalasalaatin lisäksi toinen lohturuokani on caesarsalaatti kanalla, siis sillä tehobroilerilla, mitä väsynyt ihminen marketin laarista rääpii koriinsa työpäivän jälkeen.

Kun kaikki raaka-aineet onnistuvat just eikä melkein, elämys on taivaallinen. Ihanasti suussa rosahtava, rapea romaine. Täydellisen pehmeäksi paistettu, lihasnestettä tirskahteleva kana. Suuret, voimakkaat parmesaanilastut ja kastike. Oivoi, se kastike.

caesarsalaatti

Ohjeesta tulee reilu illallissalaatti kahdelle ihmiselle, ja rippeitä saattaa jäädä vielä seuraavaksi päiväksi. Broileria kannattaa käyttää yksi suuri rintafile kahta syöjää kohden.

Sardelleja ja anjovista on välillä todella vaikea löytää kaupasta, joten kala jäi tästä kastikkeesta pois. Se on kuitenkin hyvä uutinen allergikoille ja niille, jotka eivät voi sietää etenkään anjoviksen kaltaista imelää ja suolaista kalaa. Itse tehty, sopivasti etikalla maustettu majoneesi on itsessään niin hyvää, ettei kalaa tarvita. Ja mikä parasta: majoneesin valmistaminen ei voisi olla tämän helpompaa, jos omistat sauva- tai tehosekoittimen. Ainekset vain sekaisin ja menox.

Salaatti:

1,5 ruukkua romainesalaattia tai vastaavaa tummaa, lehdiltään napakkaa salaattilajia
1-2 broilerin rintafilettä
100 grammaa parmesaania suurina lastuina
reilu desi krutonkeja
mustapippuria myllystä

Kastike:

1 kananmuna
1 valkosipulinkynsi
1,5 ruokalusikallista valkoviinietikkaa
1 ruokalusikallinen Dijon-sinappia
2 ruokalusikallista sitruunamehua
2 desiä rypsiöljyä
mustapippuria
suolaa

1. Paista ensin broilerifileet öljyssä. Paista fileitä keskilämmöllä 10-15 minuuttia folion alla. Foliota kannattaa käyttää, sillä se estää kosteuden haihtumisen, eikä broilerista tule kuivaa. Nosta fileet jäähtymään. Paloittele jäähtynyt broileri isohkoiksi suikaleiksi tai kuutioiksi.

2. Tee seuraavaksi kastike. Sekoita kaikki ainekset syvään muovikulhoon ja sekoita muutama sekunti sauvasekoittimella.

3. Huuhtele salaatti huolellisesti. Revi lehdet tarjoilukulhoon. Sekoita joukkoon broileri, kastike, mustapippuri sekä kaksi kolmasosaa krutongeista ja parmesaanilastuista. Koristele annos lopulla juustolla ja krutongeilla.

Tarjoile salaatti heti, sillä majoneesi pehmentää salaatinlehdet nopeasti. Voit tarjoilla kastikkeen myös erillisestä astiasta. Pidän itse siitä, että kaikki ainekset on sekoitettu, ja majoneesia saa olla TODELLA paljon. Jos omatunto meinaa kolkuttaa, elävöitä annosta parilla näpsäkällä kirsikkatomaatilla. Voit perustella orgiat sillä, että kato, mulla on tässä väriä lautasella.

Salaatista tulivat mieleeni ammoiset opiskeluajat. Söimme silloin miehen kanssa todella paljon salaatteja. Siis ”salaatteja”. Perusresepti meni jotenkin niin, että ensin keitettiin pussillinen pastaa ja paistettiin parisataa grammaa pekonia. Joukkoon paloiteltiin paketillinen fetaa tai reilu pala cheddaria. Lopuksi kypsennetyt ainekset jäähdytettiin sekoittamalla joukkoon pari jääkaappikylmää salaatinlehteä ja pussillinen jäistä herne-maissi-paprikaa. Päälle reilusti Thousand Island -kastiketta.

Ja kummää vaan lihoin ja lihoin, vaikka joka päivä lenkillä kävin ja pelkällä salaatilla elin. Kumma juttu.

 

 

 

 

2 Comments

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.