Kreikkalainen jauheliha-kasviskiusaus

Kreikkalainen jauheliha-kasvisvuoka

Yksi lama-ajan lapsuuden ikonisimmista ruoista oli jauheliha-perunalaatikko. Laatikkoon tuli tasan perunasiivuja, sipulia, jauhelihaa, paria perusmaustetta ja kuorrutteeksi juustoa ja korppujauhoja. Niin yksinkertaista ja niin mielettömän hyvää.

Koulussa puolestaan oli usein tarjolla merimiespihviä. Pataruokaa, jolla ei ole mitään tekemistä pihvin kanssa. Merimiespihvissä on uunivuoassa haudutettuja perunasiivuja, naudanlihasuikaleita ja samat simppelit mausteet kuin jauhelihalaatikossakin. Tosin kovimman laman aikaan koulun merimiespadassakin oli muistaakseni jauhelihaa, ei lihasuikaleita.

Syksyllä himoitsen aina kotoisia uuniruokia ja keittoja. Päivitin lapsuuteni liha-perunavuoat nykymakuni mukaiseksi. Kevensin perunalaatikkoa kesäkurpitsalla, maustoin jauhelihan reilummin ja heitin lootan päälle vielä tomaatteja väriä antamaan. Tähän kreikkalaiseen jauhelihavuokaan tai kreikkalaiseen merimiespihviin sujahti myös oliiveja ja fetaa.

Mies on ollut pari viikkoa työmatkalla, joten tein ruokaa hieman normaalia pienemmän annoksen. Yleensä laittaisin jauhelihaa vuokaan puoli kiloa tai enemmän ja myös pari perunaa lisää. Muokkaa annoskokoa syöjien määrän ja uunivuoan koon mukaan.

Jos maustekaapistasi ei löydy muskottia, voit jättää sen pois ja heittää vaikkapa laakerinlehden muhimaan pannulle jauhelihan joukkoon. Kasvisliemestä ei kannata tehdä kovin voimakasta, sillä oliiveissa ja fetassa on suolaa. Myöskään jauhelihaa ei kannata suolata ylettömästi.

Kreikkalainen jauheliha-kasvisvuoka

4 annosta

  • 400 grammaa jauhelihaa
  • 1 keltasipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 6 perunaa
  • 1 kesäkurpitsa
  • 3 tomaattia
  • 1 desi mustia kivettömiä oliiveja
  • 200 grammaa fetajuustoa
  • 3 desiä mietoa kasvislientä
  • 1 teelusikallinen jauhettua maustepippuria
  • 1 teelusikallinen jauhettua muskottipähkinää
  • 2 teelusikallista kuivattua timjamia
  • suolaa
  • öljyä kuullottamiseen ja vuoan voiteluun

Kuorrutteeksi:

  • kourallinen voimakasta juustoraastetta

  1. Tee ensin esivalmistelut. Kuori ja paloittele perunat, sipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa kesäkurpitsa ja tomaatit ohuiksi viipaleiksi. Kiehauta 3 desiä vettä ja mausta se palalla kasvisliemikuutioita tai pienellä fonditilkalla. Jos käytät kokonaista fetaa ja kokonaisia oliiveja, paloittele ne.
  2. Lorauta paistinpannulle öljyä. Kuullota sipulia, valkosipulia, maustepippuria ja neilikkaa pari minuuttia. Varo, ettei valkosipuli pala. Lisää joukkoon jauheliha ja paista se kypsäksi. Tarkista maku, lisää joukkoon timjami ja hieman suolaa.
  3. Öljyä uunivuoka ja lado sen pohjalle kerros perunaviipaleita, kesäkurpitsaa, puolet jauhelihasta, oliiveista ja fetasta. Levitä tämän päälle vielä toinen kerros täytteitä. Kaada kasvisliemi tasaisesti joukkoon. Pane päällimmäiseksi tomaattiviipaleet ja levitä kuorrutteeksi juustoraaste.
  4. Paista jauhelihalaatikkoa uunin alatasolla 225 asteessa 20 minuuttia. Vähennä lämpötila 175 asteeseen ja anna muhia vielä noin 40 minuuttia. Perunavuoat ovat sitä herkullisempia, mitä pidempään ja mitä miedommalla lämmöllä ne muhivat. Jos sinulla on aikaa, voit haudutella vuokaa vaikka 165 asteessa yli pari tuntia.

kreikkalainen jauhelihalaatikko
kreikkalainen jauheliha-kasvislaatikko

Yhtä asiaa en vain koskaan ymmärtänyt. Koulussa moni söi näitä liha-perunavuokia ketsupin kanssa. Ei, ei, ruokaneurootikko ei hyväksy! Ketsuppia syödään pastaruokien tai ranskanperunoiden, ei laatikoiden kanssa.

Itsehän toki dippailen Mäkkärin ranskalaisia surutta vaniljapehmikseen, eikä tässä ole mitään outoa. Rai rai!

 

 

2 kommenttia

  1. Onko mitään ihanampaa kuin ranskalaiset ja pehmis kinuskikastikkeella, yhtäaikaa <3 hyvältä kuulostaa myös tuo yllämainittu ruoka, parasta kai se, että sitä voi varioida loputtomasti sillä periaatteella, mitä jääkaappiin on ilmestynyt tai jäänyt 🙂

    • Savusuolaa

      Ojjjojjj, kinuskikastike kuulostaa aivan täydelliseltä tähän komboon! Rakastan kaikkea suolaisen ja makean, ylhäisen ja alhaisen yhdistelmää.

      Kaverini testasi heti tämän reseptin, tuli kuulemma jääkaappi tyhjennettyä tehokkaasti oliivinjämistä ja kasviksista. Uuniruokien nerokkuus piilee mielestäni siinä, että heititpä vuokaan mitä tahansa, se on aina maukasta, kunhan haudutat rauhassa ja maustat hyvin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*