Kreikkalainen kaneli-tomaattikana kapama

Kreikkalainen kanelikana eli kapama

Kokkailuni alkaa usein siitä, että mielessäni alkaa pyöriä jokin mauste ja raaka-aine, jotka haluan yhdistää, tällä kertaa kaneli ja broileri.

Halusin tehdä kanelikanaa ja mietiskelin, mihin suuntaan virittäisin reseptiä. Kaikki thai-tyylinen ja kookosmaitoa sisältävä vei ajatukset liikaa joulupuuroon. Pinterestissä törmäsin onneksi ihan kuuloiseen kreikkalaiseen reseptiin, kapamaan.

Kapama on juuri sellainen piiiiitkään haudutettu pata, joihin olen rakastanut Kreikassa reissatessani. Nämä pataruoat ovat usein kotoisan näköisiä, koruttomia ja ronskeja. Lihat keitetään luineen, eikä annoksia koristella sen erityisemmällä piperryksellä. Jokaisesta haarukallisesta maistaa, että ruoka on muhinut avotulella tuntikausia runsaiden yrttien ja mausteiden kera.

kreikkalainen kapama-kanapata ohje

Tämä kanelilla maustettu, tomaattinen kanapata iski täysillä makuhermooni vuoden pimeimpänä viikkona. Kuten monet muutkin lohturuoat, tästä oli aika hankala stailata streriilin nättiä annosta, joten en edes yrittänyt. Ripottelin pinnalle persiljaa, juustoa ja sitruunankuorta huolettomalla kädellä.

Broileri kannattaa esipaistaa pinnalta kunnolla ruskeaksi, sillä snadisti kärähtäneen kuoren ja luusta unelmanpehmeästi irtoavan lihan yhdistelmä on vastustamaton.

Kreikkalainen käyttää kapamassa tietenkin kokonaista kanaa. Me elämme kuitenkin Suomessa, ja markettien hyllyissä on vain turpeaa broileria, joka lilluu grillimarinadissa. Nyt moitteet Tullintorin K-marketille: teillä on hyllykaupalla erilaisia mehuja, keksejä ja välipalapatukoita, mutta ei maustamattomia broilerinkoipia!

En siis edes yrittänyt etsiä lähikaupoista kokonaista kanaa. Ostin toisesta marketista paketillisen broilerinkoipia ja toisen mokoman paistisuikaleita. Idea on se, että padassa olisi sekä rasvaista ja luullista lihaa että kiinteämpää ja rasvattomampaa.

Kapaman lisukkeena tarjoillaan usein pastaa, nuudeleita tai riisiä. Maustoin lisukeriisin sitruunankuorella ja ripottelin sitä raikastajaksi myös valmiin annoksen päälle.

Kreikkalainen kanelikana eli kapama

(4 reilua annosta):

  • 1 kokonainen broileri tai yhteensä reilu kilo maustamattomia broilerinkoipia/siipiä sekä paistisuikaleita/rintafileitä
  • 1 keltasipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 purkkia laadukkaita tölkkitomaatteja, esim. Mutti
  • 1 ruokalusikallinen tomaattipyrettä
  • 0,5 teelusikallista chilijauhetta
  • 1 ruokalusikallinen valkoviinietikkaa
  • 2 kanelitankoa
  • 1 ruokalusikallinen kanelijauhetta
  • suolaa
  • sokeria
  • mustapippuria
  • kourallinen tuoretta lehtipersiljaa
  • kourallinen muita tuoreita/pari teelusikallista kuivattuja yrttejä, esim. timjamia ja/tai oreganoa
  • oliiviöljyä kuullottamiseen

Pinnalle:

  • tuoretta lehtipersiljaa
  • raastettua sitruunankuorta
  • pari kourallista keskivahvaa juustoraastetta, esim. mozzarella-emmental -sekoitusta

  1. Jos käytät kokonaista broileria, paloittele se noin kahdeksaan osaan. Kuivaa broileri kevyesti talouspaperilla. Ripottele leivinpaperin päälle kanelijauhetta ja suolaa. Pyörittele broileri huolellisesti molemmin puolin mausteseoksessa.
  2. Esipaista broileri pannulla runsaassa oliiviöljyssä. Paista paloja molemmilta puolilta, kunnes kaneli jää nahkaan kiinni. Tässä kestää palojen koosta riippuen noin neljä minuuttia per puoli.
  3. Kuori ja silppua kelta- ja valkosipuli. Esikypsennä tomaattikastike toisessa kattilassa. Lorauta kattilaan öljyä ja kuullota kelta- ja valkosipulia, kanelitankoja ja chiliä pari minuuttia. Varo, ettei sipuli tummu. Kaada joukkoon tölkkitomaatit, tomaattipyre, kourallinen persiljaa ja kourallinen muita haluamiasi yrttejä. Mausta kastike valkoviinietikalla, suolalla, sokerilla ja mustapippurilla.
  4. Kaada tomaattikastike suureen uunivuokaan. Lisää broilerinpalat vuokaan ja valelele kastiketta niiden päälle. Kypsennä pataa uunissa mieluiten mahdollisimman pitkään matalalla lämmöllä. 200-asteisessa uunissa kypsymisessä kestää tunnin verran. Minä kypsensin pataa 160170 asteessa toista tuntia.
  5. Pata on valmista, kun broilerin pinta on reilusti tummunut, ja liha irtoaa luusta vaivattomasti. Ripottele valmiin padan päälle juustorastetta ja lehtipersiljaa. Keitä lisukkeeksi riisiä ja mausta se suolalla ja sitruunankuorella. Voit ripotella sitruunankuorta vielä valmiin annoksen päälle.

kaneililla maustettu broileri kapama
kreikkalainen kanapata

Aiai. Nyt broitsu näyttää siltä, miltä sen minun mielestäni pitääkin näyttää. Snadisti kärtsännyt, rapea nahka, mutta silkinpehmeä sisus.

Rasahteleva, kastiketta imenyt ja juustolla kuorrutettu nahka oli niin hyvää, että se kelpasi jopa taloutemme ronkelille miehelle. Villen mielestä broilerin nahka on ällöttävää. Minun mielestäni juuri se on linnun paras osa. Rakastan myös rasvaisia koipia, joiden luut heruttavat kastikkeeseen makua. Miksi oi miksi kana tarkoittaa ravintoloissa nykyään aina vain sitä rintafilettä?

Pidin kovasti myös ruoan makumaailmasta. Kaneli toi kastikkeeseen syvyyttä ja makeutta, mutta etikka, persilja ja sitruuna piristivät sitä. Halusin jotain selvästi suomalaisista joulumauista poikkeavaa, sillä neilikkaa, kuivattuja hedelmiä ja kardemummaa tulee syötyä seuraavan viikon sisään ihan riittävästi.

Jos muuten broilerireseptit ovat sinun juttusi, testaapa myös tämä currylla ja appelsiinilla maustettu broitsu ja appelsiinicouscous.

 

2 kommenttia

  1. Onpa loistava resepti, pitääkin kokeilla.

    Käytänpä tässä samaa vinkkausta kuin arvoisa bloginpitäjä.

    VINK
    Tuossa saksan marketissa, tuttavallisemmin Lidlissä, on kylmäaltaassa kokonaisia broilereita.
    Taitavat olla vedellä lisättyjä tipuja, mutta hei, ainakin ovat kokonaisia. Maustamattomia koipireisiä, löytyy.
    Joten 13 päivää ja Rautatienkadun Saksan Siwa on auki, joten menoksi!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*