Saganakijuusto

Kreikkalaisia tapaksia: Saganaki-juusto ja -munakoiso

Vielä viimeinen kurkistus ihanaan kesälomamatkaamme Pargaan. Majoitumme näillä suvun kesäreissuillamme huoneistoihin, joissa voi kokkailla. Olemme järjestäneet joka kerta kreikkalaisen illallisen, johon minä ja Ville olemme tehneet ruoat kiitoksena lapsenhoitoavusta. Tosin tällä kertaa minä vain itkin, että mulla on hiki ja turvonnut olo ja haluan lukea Poirotia. Mies käski minun painua uima-altaalle ja loihti seitsemän hengen illallisen omin päin yhden miniuunin ja kahden keittolevyn voimin! (Tähän McGyverin tunnusmusiikki).

kreikkalaiset kasvikset
kreikkalaiset lihapullat
Tarjolla oli kreikkalaisia lihapullia ja monenlaisia kasvisherkkuja. Päätimme kokeilla juuston ja munakoison valmistamista perinteisellä saganaki-menetelmällä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan: raaka-aine pyöritellään vehnäjauhoissa ja paistetaan pannulla runsaassa oliiviöljyssä.

Parasta saganaki-juustoa syntyy kreikkalaisesta gravierasta, joka on kova lampaanmaidosta valmistettu juusto. Suomessa gravieraa on tarjolla aika huonosti, kannattaa kysellä Stockan Herkusta ja laadukkaista herkkuputiikeista. Hätätapauksessa halloumikin käy, vaikka se on paljon suolaisempi ja kovempi kuin graviera. Hyvä saganaki on pinnalta rapea, mutta juusto venyy, kun siitä leikkaa palan.

Saganaki-juusto

Pieni alkupala 4:lle

  • 250 grammaa lampaanmaitojuustoa
  • 0,5 desiä vehnäjauhoja
  • tilkka vettä juuston kostutukseen
  • oliiviöljyä paistamiseen

Tarjoiluun:

  • tuoretta sitruunaa

  1. Jos haluat tarjoilla juuston annospaloina, leikkaa se paksuiksi siivuiksi. Voit kypsentää kokonaisen juuston myös sellaisenaan.
  2. Kostuta juusto kevyesti vedessä. Pyörittele juustoa huolellisesti vehnäjauhoissa. Kuumenna paistinpannussa oliiviöljyä ja paista juusto molemmin puolin. Juusto on valmista, kun siinä on rapea rusehtava pinta ja se alkaa valua hieman sivuista. Jos käytät halloumia, muista, että se ei sula yhtä paljon kuin pehmeämmät juustot.
  3. Tarjoile lämmin juusto sitruunan kera ja purista tilkka sitruunamehua suolaisen juuston päälle.
  4. Juuston lisäksi kasviksia voi valmistaa saganaki-tyyliin. Esimerkiksi munakoiso ja kesäkurpitsa sopivat tarkoitukseen hyvin.

Saganaki-munakoiso

Pieni alkupala 4:lle

  • 1 munakoiso
  • merisuolaa
  • 1 desi vehnäjauhoja
  • oliiviöljyä paistamiseen

  1. Leikkaa munakoiso viipaleiksi. Älä leikkaa viipaleista liian ohuita, etteivät ne hajoa paiston aikana.
  2. Ripottele talouspaperin päälle merisuolaa. Aseta munakoisoviipaleet suolatulle paperille ja ripottele toinen kerros suolaa siivujen päälle. Anna itkettyä, kunnes munakoison pintaan nousee kosteutta. Puristele viipaleet kuiviksi. Munakoisoa ei tarvitse kostuttaa vedellä ennen leivitystä, sillä itketys tekee viipaleista nahkeita, ja jauho jää pintaan helpommin kuin juustoon.
  3. Pyörittele viipaleet vehnäjauhoissa ja paista pannulla runsaassa oliiviöljyssä. Munakoiso on valmista, kun sen pinta on rapea ja ruskea.

Saganaki-munakoiso
Saganaki-munakoiso
kreikkalainen roseeviini

Voihan kesä.

Ehdin olla viikon verran ihan hypenä, että jee jee, onpas kiva palata töihin, ideat virtaavat jne. No onhan arki tavallaan mukavaa, mutta tätä harmautta ja sadetta en kaipaa yhtään. Rakastan pimeitä syysiltoja, jolloin voin lukea, katsella elokuvia ja polttaa kynttilöitä. Mutta tätä päivien rapaisuutta en haikaile. En päiväkodin pöpörumbaa, jatkuvasti hukassa olevia kurahanskoja, koiran likaisia tassuja ja vetämätöntä oloa.

Onneksi seuraava matka on jo varattu. Pieni reissu Tukholmaan vain, mutta on sekin jotain. Sen voimalla jaksaa puskea jouluun asti. Ja sen jälkeen tulee taas valo.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*