Lihattomat lihapiirakat ja parsa-perunasalaatti

Pari viikkoa sitten tarjoilimme synttärikutsuilla huijauslihiksiä ja parsalla ja paahdetuilla tomaateilla höystettyä perunasalaattia. Molemmat reseptit ovat Glorian ruoasta ja viinistä, mutta teimme niihin pieniä muutoksia. Tämä osoittautui hyväksi valinnaksi etenkin piirakoiden kohdalla. Jos olisimme noudattaneet alkuperäistä ohjetta, olisi täytettyä tullut liian vähän.

Lisäsimme piiraisiin kanamunaa, mutta täysveget voivat korvata sen käyttämällä runsaammin munakoisoa tai sekoittamalla täytteeseen esimerkiksi sieniä tai soijarouhetta. Haluaisin kokeilla piirakoihin esimerkiksi kaalista, sienistä ja ohrasta tehtyä täytettä. Mausteita käytimme hieman enemmän kuin lehden ohjeessa, koska teimme täytettäkin reilummin.

Ja huom, tässä reseptissä paistomitari on lähestulkoon pakollinen, ettei öljy syty palamaan. Friteeraa piirakat kannellisessa kattilassa, ja pidä kansi koko ajan lähettyvillä. Jos öljy syttyy tuleen, laita heti kansi päälle. Veden kaataminen palavaan öljykattilaan vain lietsoo tulta.

Lihattomat lihapiirakat (noin 16 kpl)

Taikina:

3 desiä maitoa
1 pussi kuivahiivaa
1 ruokalusikallinen öljyä
0,5 teelusikallista suolaa
noin 7 desiä hiivaleipäjauhoja

Täyte:

1 iso tai 2 pientä munakoisoa
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
3 desiä keitettyä riisiä
1 iso keltasipuli
3 ruokalusikallista öljyä kuullottamiseen
vajaa teelusikallinen valkoviinietikkaa
1 teelusikallinen suolaa
1 teelusikallinen sokeria
reilu teelusikallinen jauhettua mustapippuria
0,5 teelusikallista jauhettua maustepippuria
10 hienonnettua basilikanlehteä
1 teelusikallinen kuivattua oreganoa
1 teelusikallinen kuivattua meiramia

Friteeraamiseen:

4 desiä rypsiöljyä

Aloita esivalmistelut tekemällä ensin aikaavievin työ eli munakoison itketys. Leikkaa munakoiso viipaleiksi, suolaa viipaleet ja anna niiden itkettyä talouspaperin päällä.

Tee seuraavaksi taikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita loput ainekset joukkoon ja vaivaa vain hetki. Peitä kulho liinalla, ja anna taikinan nousta huoneenlämmössä tunnin verran.

Tee täyte taikinan noustessa. Purista itkettyneistä munakoisoista neste pois, ja paloittele munakoiso pieniksi kuutoiksi. Kuutioi myös sipuli. Kuumenna öljy kattilassa, ja kuullota sipuli ja munakoiso pehmeiksi. Lisää joukkoon etikka, suola ja sokeri. Ota kattila pois liedeltä, lisää joukkoon keitetty riisi, paloiteltu kananmuna ja mausteet. Sekoita hyvin.

Kun taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi, kumoa se jauhotetulle alustalle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Tee taikinasta pitkä pötkö, jonka jaat ensin kahteen osaan, puolikkaat kahteen osaan jne., kunnes jäljellä on 14-16 golfpallon kokoista palaa. Pyörittele palat palloiksi, ja kauli ne sitten ohuiksi, pyöreiksi levyiksi.

Lisää täytettä noin ruokalusikallinen taikinalevyn toiseen päähän, ja painele toinen pää piirakan kanneksi. Paina reunat kiinni haarukalla, etteivät piirakat aukea kuumassa kattilassa.

Kuumenna öljy kattilassa 170-asteiseksi. Lämpötilaa on hyvä seurata paistomittarilla, ja rypsiöljy on ehdoton, koska se kestää kuumuutta paremmin kuin oliiviöljy. Keitä pari piirakkaa kerrallaan öljyssä, ja käännä puolta, kun pinta on syvän kullanruskea. Anna ylimääräräisen öljyn imeytyä talouspaperiin.

Piirakat ovat parhaimmillaan hieman jäähtyneinä ja vetäytyneinä.


Perunasalaattiin tulee puolikuivattuja tomaatteja. Niiden valmistamisessa kestää noin neljä tuntia, joten suosittelen tekemään tomaatit vaikka jo edellisenä päivänä.

Parsa-perunasalaatti:

1 kilo uusia perunoita
400 grammaa vihreää parsaa
2 desiä kypsiä kikherneitä tai valkoisia papuja
1 desi silputtua lehtipersiljaa
500 grammaa kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä
suolaa
sokeria
mustapippuria
ripaus kuivattua timjamia tai pari timjaminoksaa

Kastike:

1 pieni salottisipuli
2 ruokalusikallista sitruunamehua
1 teelusikallinen sormisuolaa
0,5 teelusikallista mustapippuria
1 desi oliiviöljyä

Tee ensin puolikuivatut tomaatit. Pane tomaatit uunivuokaan, ja pirskottele niiden päälle hieman öljyä, suolaa, sokeria, pippuria ja timjamia. Paahda tomaatteja 100-asteisessa uunissa nelisen tuntia.

Tee seuraavaksi kastike. Leikkaa salottisipuli pieniksi kuutioiksi. Laita palat salaattikulhoon, ja kaada sitruunamehu, suola ja pippuri sipulisilpun päälle. Anna maustua viitisen minuuttia, ja sekoita lopuksi joukkoon öljy. Anna kastikkeen tekeytyä, kun valmistat lopun salaatin.

Pese, puolita ja keitä perunat. Jätä lohkoihin kuitenkin suutuntumaa. Kuori ja paloittele parsa, ja kypsennä se kevyesti pannulla öljyssä. Huuhtele pavut/herneet. Sekoita lopuksi kaikki ainekset kulhoon kastikkeen joukkoon ja sekoita hyvin. Anna salaatin jäähtyä ja vetäytyä.

Salaattiin voi lisätä myös pekonia, fetaa tai parmesaania.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*