Linssi-pekonikeitto

Syön syksyllä ja talvella mielelläni tomaattipohjaisia keittoja ja patoja. Rakastan tomaatin umamimaista, mehevää makua. Kaikkein ihaninta tomaattiliemi on, kun se on hieman sakeaa vetäydyttyään. Monet keitot ovatkin parhaimmillaan uudelleen lämmitettyinä. Tämän keiton alkusysäys oli kuivahtanut leipä. En halunnut heittää sitä roskiin, joten valitsin ruoan, jonka kanssa voisi syödä krutonkeja.

Sain idean keittoon Yhteishyvän ruokaliitteestä. Pekoni ja rasvainen liha toimivat hyvin palkokasvien kanssa, ja se viehätti tässäkin pohjassa. Mausteiden ja kasvisten kanssa tuli taas sovellettua. Kauppojen ruokaliitteissä on ihan näppäriä reseptejä, mutta ohjeissa on harmillisen vähän tuoreita vihanneksia. Usein ehdotellaan kruunuvihanneksia, pakastemaissia ja maustesekoituksia. Ymmärrän, että pointtina on tehdä mahdollisimman helppoja ja nopeita reseptejä. Ja maustesekoitukset ovat käteviä esimerkiksi mökillä, jonne ei viitsi ostaa suurta arsenaalia pilaantumaan. Lisään näihin ”nopeisiin arkiresepteihin” kuitenkin poikkeuksetta tuoreita kasviksia, ja taco-mausteseoksen sijaan käytän ihan chiliä, suolaa, pippuria ja jeeraa.


1 paketillinen eli 140-180 grammaa pekonia
2 desiä punaisia linssejä
1 suuri keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
2 suurta porkkanaa
hieman alle puolet purjosta
puolikkaan nyrkin kokoinen pala lanttua tai palsternakkaa
400 grammaa tomaattimurskaa
vettä
2 teelusikallista jeeraa eli juustokuminaa
1 teelusikallinen chilijauhetta
2 laakerinlehteä
4 maustepippuria
2 teelusikallista kuivattua timjamia
suolaa
sokeria
mustapippuria
öljyä paistamiseen

Tarjoiluun:

krutonkeja
pinnalle tuoretta persiljaa tai timjamia

Kuori ja paloittele kasvikset ja hienonna pekoni. Huuhdo linssejä hieman lävikössä. Kuumenna kattilassa loraus öljyä ja paista pekoni. Lisää kattilaan kasvikset, jeera ja chilijauhe. Kuullota, kunnes kasvikset ovat pehmentyneet.

Lisää seuraavaksi vesi, tomaattimurska ja linssit sekä laakerinlehdet ja maustepippurit. Keitä hiljalleen puolisen tuntia, kunnes linssit ovat pehmentyneet ja keitto on sakeaa. Tarkista maku ja lisää lopuksi suolaa, sokeria ja halutessasi mustapippuria. Suolaa ja sokeria voi lisätä saman verran, jotta sokeri taittaa tomaatin hapokkuutta.

Tarjoile keitto krutonkien kera ja silppua päälle halutessasi tuoretta persiljaa tai timjaminlehtiä. Myös ranskankerma tai paksu luonnonjugurtti sopii tämän keiton pariksi.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*