jauheliharisotto ohje

Lisää lapsuusherkkuja: parempi jauheliharisotto

Viime viikolla kokkailin tuunattua lapsuusherkkuani, italianpadasta kehitettyä minestronekeittoa. Samalla viikolla syntyi toinenkin, paranneltu lapsuusajan lempiruoka, perinteinen jauheliharisotto. Tämä oli yksi suursuosikkejani. Olisin voinut vetää yksinkertaista riisistä, jauhelihasta ja pakastevihanneksista tehtyä muhennosta vaikka kattillallisen, joskus varmaan vedinkin.

Lapsuudenkotini risotto oli todellakin lähempänä muhennosta kuin risottoa. Tai ehkä jauheliha-riisipaistos olisi oikea sana kuvaamaan ruokaa. Risotto tehtiin pehmeäksi keitetystä riisistä, ja jauheliha käryytettiin erittäin tummaksi. Pakastevihanneksissa ei ollut 80- ja 90-luvuilla mitään noloa, päinvastoin. Kaikkein edistyksellisimmät tyypit testasivat heti City-marketiin tulleet einesuutuudet, erilaiset wokkivihannekset, pakastepizzat ja purkkikastikkeet.

Meidän perheemme jauheliharisotolla on jotakin tekemistä risoton kanssa. Koostumus on kostea ja irtonainen, ja säilykeherneiden ja -maissin lisäksi risotossa käytetään reilusti tuoreita kasviksia. Tykkään myös maustaa risoton kunnolla.

Risotossa käytetyt kasvikset vaihtelevat aina sen mukaan, mitä kaapissa on. Tällä kertaa laitoimme ruokaan parsakaalia, koska sitä oli jäänyt jostakin toisesta ruoasta. Mielestäni sekä juuri- että varsiselleri antavat kivaa makua jauheliharuokiin, mutta tiedän, että kaikki eivät pidä niistä. Voit korvata sellerin vaikka porkkanalla tai palsternakalla tai käyttää enemmän paprikaa.

Jauheliharisotto

6 annosta

  • 400 grammaa vähärasvaista jauhelihaa
  • 4 desiä kuivaa riisiä
  • 1 iso keltasipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 pieni juuriselleri
  • 12 punaista paprikaa
  • puolikas parsakaali
  • pussillinen pakasteherneitä (noin 200 grammaa)
  • pussillinen pakastemaissia
  • purkillinen paseerattua tomaattia (noin 200 grammaa)
  • 12 teelusikallista jauhettua chiliä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • sokeria
  • 2 teelusikallista kuivattua basilikaa tai oreganoa
  • kourallinen tuoretta persiljaa
  • öljyä kuullottamiseen
  • vettä

  1. Kuori ja paloittele kaikki kasvikset valmiiksi. Ota pakasteherneet ja -maissit huoneenlämpöön sulamaan ja jauheliha lämpenemään.
  2. Kuumenna suuressa kattilassa loraus öljyä. Kuullota chilijauhetta, paloiteltua kelta- ja valkosipulia pari minuuttia keskilämmöllä ja lisää joukkoon jauheliha. Paista liha kypsäksi, mutta älä anna sen kuivua. Kaada liha kattilasta toiseen astiaan odottamaan jatkokäyttöä.
  3. Lorauta kattilaan lisää öljyä ja kaada joukkoon kuiva riisi. Kuullota riisiä pari minuuttia ja lisää joukkoon kovimmat juurekset eli selleri/porkkana/palsternakka. Sekoita koko ajan, ettei riisi pala pohjaan. Kaada joukkoon paseerattu tomaatti, huuhtele purkki pari kertaa vedellä ja kaada huuhteluvesi kattilaan. Keitä riisiä ja kaada tarvittaessa joukkoon vielä muutama desi vettä, kunnes riisi on kypsää ja koostumukseltaan irtonaista.
  4. Mausta tomaattiriisi tässä vaiheessa suolalla, sokerilla, pippurilla ja basilikalla/oreganolla. Voit käyttää sokeria yhtä paljon kuin suolaa. Seoksesta saa tulla mausteinen, sillä jauhelihan ja loppujen kasvisten lisääminen laimentaa makua.
  5. Lisää lopuksi joukkoon herneet, maissit, kuutioitu paprika ja paloiteltu parsakaali. Näihin kasviksiin saa jäädä napakkuutta ja kirkas väri, joten niiden ei tarvitse kypsyä kuin muutama minuutti.
  6. Kun kasvis-riisiseos on kypsää, lisää joukkoon jauheliha. Sekoita seos hyvin ja tarkista mausteet. Voit lisätä vielä lopuksi joukkoon tilkan öljyä tai vettä, ettei risotto kuivu. Koristele annos tuoreella persiljalla.

jauheliharisoton resepti
Oli se vain hyvää. Varsinkin seuraavana päivänä, kun maut olivat muhineet oikein kunnolla jääkaapissa. Mitäs seuraavaksi, nakkikastiketta? Tosin vihasin sitä lapsena, mutta ehkä voisin kehittää siitäkin siedettävän, jopa herkullisen version.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*