porkkana-makkarapasta

Loskasään lämmike reseptikisaan: Kermainen porkkana-makkarapasta

(*Koska sain pannun palkkioksi, tässä vielä täppä yhteistyössä KitchenTimen kanssa.)

Saan nykyään aika paljon kutsuja erilaisiin bloggaajien reseptikisoihin. Toistaiseksi en ole osallistunut yhteenkään, koska aikani on ollut niin tiukoilla, etten ole jaksanut suunnitella sopivaa reseptiä, josta hyvällä tuurilla saan vaivanpalkkaa, jos voitan skaban – eli todennäköisesti en. Nyt tein kuitenkin poikkeuksen.

Keittiövälinekauppa KitchenTime pyysi minua reseptikilpailuun, jonka teema on ”loskasään lämmike”. Sain vapauden tehdä juuri sellaisen reseptin kuin lystään, ja kaikki osallistujat saivat vaivanpalkkaa. Sain valita KitcenTimen verkkokaupasta tuotteen, jota voisi hyödyntää myös kisareseptissä. Kiitokset järjestäjälle reilusta meiningistä. Moni reseptikilpailun järjestäjä kun lupaa bloggaajille vain ”älyttömästi näkyvyyttä”, ja resepteille saatetaan asettaa jos jonkinlaisia reunaehtoja.

Teflonpannumme on joutanut jo aikoja sitten paistinpannujen taivaaseen. Valitsin kasarityyppisen OBH Nordican 24-senttisen teflonpannun, jossa on korkeat reunat ja kansi. Tällä on helpompi tehdä kastikkeet, kun liemi ei roisku reunojen yli. Kansi helpottaa myös esimerkiksi broilerin kypsentämistä. Pannun päälle ei tarvitse enää laittaa foliota, jotta nesteet eivät karkaa, ja liha pysyy mureana.

Mutta takaisin kilpailuun. Olen halunnut jo pitkään testata reseptin, jossa yhdistyisivät vaalea makkara, porkkana ja rakuuna. Nuo ovat pehmeitä makuja, joissa suola ja pieni makeus yhdistyvät kutkuttavasti. Kilpailureseptini on siis kermainen porkkana-makkarapasta, jossa ranskalaisen keittiön tähti eli rakuuna pääsee oikeuksiinsa. Kliksuttelepa äänestämään, sillä voit voittaa Bistro-vohveliraudan, joka arvotaan kaikkien äänestäneiden kesken. Voit osallistua äänetykseen täällä, ja äänestysaikaa on tasan viikko eli maanantaihin 23.11. asti. Äänestys päättyy tuolloin kello 23.59.

Enpä sano muuta, kuin että jos siinä on rasvaa, jos siinä on voita ja makkaraa, jos siinä on terveyshämäyksen vuoksi porkkanaa, jos sen valmistaminen ei vaadi sinulta juuri muuta osaamista kuin kuorimisen, pilkkomisen ja paistamisen, voiko se olla muuta kuin silkkaa neroutta?

Kermainen makkarapasta

porkkana-makkarapasta
Käytin lammasmakkaraa, mutta voit korvata sen vaalealla bratwurstilla tai vastaavalla. Jos haluat tehdä vegeversion, kokeile makkaran sijaan kylmäsavutofua. Käytin paksua nauhapastaa ja vuolin porkkanat kuorimaveitsellä pastamaisiksi suikaleiksi.

Yleensä maustan ruoan kuin ruoan mustapippurilla, mutta nyt sujautin kastikkeeseen valkoista, koska se säestää mielestäni kivasti rakuunaa. Ole valkopippurin annostelun kanssa tarkka. Pieni ripaus antaa kastikkeelle hienostunutta potkua, mutta liian suuri määrä tekee mausta mielestäni teollisen. Ja vielä vinkki liittyen pastan keittämiseen. Älä anna sen kypsentyä aivan al denteksi, vaan jätä pasta hieman raa´aksi. Pastan kypsentyminen jatkuu hetken, kun yhdistät sen kuumaan kastikkeeseen.

Kermainen porkkana-makkarapasta

4 annosta

  • 300 grammaa leveää nauhapastaa
  • 300 grammaa lammasmakkaraa tai bratwurstia
  • 4 porkkanaa
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 pieni keltasipuli
  • 2 desiä kuohukermaa
  • kourallinen tuoretta rakuunaa
  • 1/4 teelusikallinen valkopippuria
  • ripaus suolaa
  • ripaus sokeria
  • öljyä kuullottamiseen

Koristeeksi:

  • pinjansiemeniä
  • tuoretta rakuunaa

  1. Paahda ensin pinjansiemenet valmiiksi. Kuumenna pannu, kaada siemenet pannulle ja paahda ne nopeasti sekoitellen. Varo, sillä pinjansiement palavat herkästi. Siirrä siemenet jäähtymään.
  2. Kuori sipuli ja valkosipuli. Murskaa valkosipuli ja siivuta keltasipuli ohuiksi suikaleiksi. Kuori porkkanat ja höylää ne kuorimaveitsellä tai juustohöylällä pitkiksi ohuiksi siivuiksi. Paloittele makkarat. Pane tässä vaiheessa pastavesi kiehumaan ja kaada keitinveteen pari teelusikallista suolaa.
  3. Kuumenna pannulla loraus öljyä. Kaada pannulle valko- ja keltasipuli ja kuullota niitä hetki. Varo, ettei valkosipuli pala. Lisää pannulle seuraavaksi makkarat, ripaus suolaa ja saman verran sokeria. Paahda makkara-sipuliseosta, kunnes makkaroissa on ruskea pinta. Kaada pasta kiehuvaan keitinveteen ja anna kiehua lähes al denteksi. Kaada keitinvesi pois, huuhtaise pasta viileämmällä vedellä ja kaada joukkoon loraus oliiviöljyä.
  4. Lisää paistinpannulle vielä porkkanasuikaleet, kerma, valkopippuri ja kourallinen revittyä rakuunaa. Hauduta kastiketta kolmisen minuuttia kannen tai folion alla. Lisää pasta kastikkeen joukkoon ja sekoita hyvin. Koristele annos paahdetuilla pinjansiemenillä ja rakuunanlehdillä. Voit myös rouhaista annoksen pinnalle hieman suolaa.

helppo kasvispasta
helppoja nopea  makkarapasta
kermainen makkarapasta ohje
kermainen porkkana-makkarapasta

Muistakaapa muuten, ettei teflonpannua saa raapia metallisilla lastoilla tai haarukoilla. Olen huomannut, että joidenkin pannujen käyttöohjeissa sanotaan, että pannun voi pestä astianpesukoneessa, mutta itse en kyllä pesisi. Olen kokeillut puhdistamiseen joskus soodakikkaa, eli kuivan pannun pinnalle sirotellaan soodaa, annetaan vaikuttaa hetki ja harjataan pois pehmeällä sienellä (ei missään nimessä pesusienen rautalankamaisella puolella). Tämä on auttanut irrottamaan pahimpia pinttymiä.

Ja nyt sitten vain vuoden 1994 miss Suomea Henna Meriläistä lainatakseni: Ääänestäkkee minnuu!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.