kikhernepasta voi-sitruunakastikkeessa

Maailman helpoin ja maukkain kasvisruoka: kikhernepasta voi-sitruunakastikkeessa

Tämä ruokalaji syntyi vahingossa eräänä laiskana tiistai-iltana. Muistan, että se oli tiistai, koska silloin tulee lempiohjelmani, tv-draaman helmi Satuhäät.

Satuhäitä kun ei voi katsoa ilman oikeanlaista ruokaa. Syön silloin mieluiten jotain himoruoistani, esimerkiksi pastaa tai jotain mausteista pöperöä. Mutta voi ei: olimme unohtaneet käydä kaupassa! Kuivakaapissa oli kikherneitä ja pastaa, jääkaapissa voita ja sitruunamehua, ikkunalaudalla persiljapuska.

Päätin kehittää tästä kombosta hätäruoan. Täyteläiset kikherneet, suolainen voi ja sitruuna löivät kättä yllättävän hekumallisella tavalla. Ruoan pyöräytti muutamassa minuutissa ja raaka-aineet jäivät heti mieleen, vaikka ensimmäisiä kertoja tätä pastaa kokatessani en määriä juuri mittaillut.

Olen vuosien varrella käynyt tarkentamassa mausteiden määrä. Tuttuakin tutummat ruoat kun valmistuvat sillä kuuluisalla perstuntumalla maistellen. Nyt määrät alkavat olla aika optimit, vaikka oma suu on edelleen tässä ruoassa tärkeämpi mittari kuin desimitta.

kikhernepasta sitruuna-voikastikkeessa

Jaoin reseptin täällä jo vuosia sitten, mutta ajattelin esitellä kikhernepasta vol. kakkosen ja napsia vähän parempia kuvia päivänvalossa. Voissa pyöräytetty pasta ei kaipaa parmesaaniraastetta. Sen sijaan ripaus sitruunankuorta raikastaa annosta ja tuo siihen kaivattua väriä.

VINK: Voit lisätä pastaan vihreyttä antamaan joko lehtipersiljaa tai pinaattia. Molempien pehmeä aromi sopii makumaailmaan. Voit myös köyttää vaikka molempia, jotta beigeen pastaan tulee väriä.

VINK VINK: Teen isoja annoksia, jotta ruoasta riittää pariksi lounaaksi. Jos elät pienemmässä taloudessa, voit käyttää hieman vähemmän pastaa ja vain yhden paketillisen kikherneitä. Kaksi paketillista ei kuitenkaan ole liioittelua, vaan saman verran proteiinia kuin pienessä jauhelihapaketillisessa.

VINK VINK VINK: Vegaani voi korvata kastikkeen hunajan vaalealla siirapilla.

Mutta siis, sen kikhernepastan resepti.

Kikhernepasta voi-sitruunakastikkeessa

(4 – 6 annosta)

Kastike:

  • 75 grammaa suolaista voita tai margariinia
  • loraus oliiviöljyä
  • 4 suurta valkosipulinkynttä
  • 2 tölkillistä eli 300400 grammaa kikherneitä
  • 1 rasia/ruukku tuoretta pinaattia tai lehtipersiljaa
  • yhden sitruunan mehu
  • 1,5 – 2 ruokalusikallista hunajaa
  • suolaa
  • mustapippuria

Pasta:

  • 500 grammaa nauhapastaa
  • iso kattilallinen vettä
  • suolaa

Pinnalle:

  • raastettua sitruunankuorta ja/tai lehtipersiljaa

  1. Esivalmistele ainekset. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Huuhtele ja valuta pinaatti ja kikherneet.
  2. Sulata pannulla voi ja sekoita joukkoon reilu loraus oliiviöljyä. Kuullota valkosipulinkynsiä pari minuuttia keskilämmöllä. Varo, ettei valkosipuli pala.
  3. Lisää pannulle kikherneet. Paahda sekoitellen pari minuuttia, lisää pinaatinlehdet ja sekoittele, kunnes pinaatti on kutistunut noin puoleen. Mausta seos sitruunamehulla, hunajalla, suolalla ja pippurilla. Lisää mausteita maistellen. Kastike saa olla suolainen ja voimakas, koska pastaa on paljon.
  4. Keitä suuri kattilallinen suolaista vettä. Keitä pasta al denteksi ja siivilöi. Sekoita kikhernekastike huolellisesti pastaan. Maistele ja lisää vielä tarvittaessa mausteita ja voita.
  5. Koristele annos sitruunankuorella ja/tai persiljalla. Nauti Satuhäiden kera.

Tämä on yksi niistä ruoista, joka todistaa, että kasvisruoasta saa vatsansa täyteen ja se voi olla ihanan läskiä. Yleensä santsaan pastaa hurjasti, mutta kikherneet ovat niin täyttäviä, että yksi annos tätä ruokaa riittää hyvin.

Tämän reseptin toteuttamisessa kävi muuten pieni äksödentti, joka sai minut käyttäytymään kuin nirppanokkainen foodie. Sanoin Villelle, että ruokaa pitää säästää yksi annos aamuksi, jotta voin ottaa siitä kuvan valoisaan aikaan.

Joko viestini juuttui herran tiedonkäsittelyjärjestelmään tai ruoka oli niin himoittavaa, ettei hän piitannut toiveestani. Kun raotin aamulla jääkaapin ovea, pasta oli kadonnut. Soitin miehelle, öhm, asiallisen tiedustelupuhelun ja kyselin ruoan perään. Oli kuulemma jo mahassa ja hyvin maistui.

Väänsin pastaa siis uuden annoksen eilen, jotta sain nämä kuvat otettua. Kannattaa kehittää ongelmia oikeasti tärkeistä asioista, eiks vaan?

Herkullisia kikherneruokia

Toinen todella hyvä kikherneresepti on Jenkeissä suursuosion saanut The stew eli kikherne-kookosmuhennos. Tämän kikhernepadan idea on valmistaa herneet kahdella tavalla. Puolet soseusetaan kastikkeeseen, jotta siitä tulee paksua. Puolet taas jätetään kokonaisiksi.

Paahdetut kikherneet kääntävät pääsi, jos herneet ovat mielestäsi vain jauhoista mössöä. Tässä kantarellipastassa on paahdettuja kikherneitä ja runsaasti mausteita. Takuulla erilainen sienipasta ja vaihtelua iänikuiseen kermakastikkeeseen!

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.