Maailman paras pannukakku (itseäni yhtään kehumatta)

Ah, vapaa viikonloppu, silpputyöläisen luksusta. Kiireetön lauantai on mukava aloittaa tuhdilla brunssilla, jonka jälkeen suunnataan koiralenkille kirpsakkaan talvisäähän.

Pannukakun luulisi olevan piis of keik. Mutta ei se ole. Olen syönyt useammin huonoa kuin hyvää pannaria: kuivaa, mautonta, sitkeää, palanutta. Paras tähänastisista pannariresepteistä oli se, jonka opin 8-vuotiaana seurakunnan kokkikerhossa. Valitettavasti kerhon reseptivihkoni taisi tuhoutua ammoin perheemme keittiön tulipalossa.

Kiitos internetin ihmeellisen maailman, löysin uudelleen reseptin, joka muistuttaa lapsuuteni pannarista. Bongasin reseptin Ruokahommista, jonka kirjoittaja taas kertoo tuunanneensa Anzkun reseptiä. Kiitokset alkuperäiselle kehittäjälle, kuka ikinä hän onkin.

Omassa versiossani jätin taikinasta vaniljasokerin pois, koska tarkoitukseni oli tehdä pannarin kaveriksi vaniljavaahtoa. Unohdin vaahdon tietenkin kauppaan. Voit siis makusi mukaan korvata yhden teelusikallisen sokerista vaniljasokerilla. Jos olet suolaisemman ystävä, teet kuten Ruokahommia ja laita sokeria puolet vähemmän. Tämä hiilarihyrrä kaipasi tänään paljon valkoista höttöä.

Taikina:

8 desiä kevyt- tai täysmaitoa
2 luomumunaa
4 desiä vehnäjauhoja
1 teelusikallinen suolaa
5 teelusikallista sokeria
1 teelusikallinen leivinjauhetta
25 grammaa normaalisuolaista voita sulatettuna

Pellille:

Voisulaa

Tarjoiluun:

Hilloa, marjoja, jäätelöä, kerma- tai vaniljavaahtoa, siirappia, pelkkää sokeria, mitä ikinä keksitkään himoita.

Sekoita ensin maito ja jauhot. Ruokahommien Teija Sopanen -vinkkiä kannattaa noudattaa. Sekoita ensin keskenään puolet maidosta ja jauhot. Vatkaa tasaiseksi ja lisää vasta tämän jälkeen loppu maito, munat, suola, sokeri ja leivinjauhe. Näin taikinasta tulee ihanan tasaista, ei jälkiäkään jauhopaakuista. Lisää lopuksi voisula ja sekoita hyvin.

Lämmitä uuni 200 asteesen. Käytä korkeareunaista, puhdasta uunipeltiä. Lohkaise pellille reilu nokare voita ja pane pelti uuniin. Voi sulaa pellille samalla, kun uuni lämpiää. Et tarvitse leivinpaperia, ja voin taata, että pannari ei pala peltiin kiinni. Kallistele peltiä, jotta voisula leviää tasaisesti. Kaada pannaritaikina pellille ja ei kun uuniin.

Pannukakun kypsymisessä kestää uunin tehosta riippuen noin 15-20 minuuttia. Pannari on valmista, kun sen pintaan nousee ilmakupruja, ja pinta on kauttaaltaan tasaisen kullankeltainen.

Tästä eteenpäin kaikki selviävät varmasti itse. Ei muuta kuin aseet esiin ja kimppuun. Teimme pannarin kello 11. Kello on nyt kolme iltapäivällä. Pannarista on jäljellä enää kolmannes. Syöjiä on ollut kaksi.

Tämä pannukakku on jumalten keksintö. Niin simppeliä, niin syntistä.
Tämä pannukakku on jumalten keksintö. Niin simppeliä, niin syntistä.

Teen pannaritaikinan usein valmiiksi illalla, koska en jaksa säätää aamulla. Taikina säilyy jääkaapissa hyvin yön yli. Jos teet taikinan valmiiksi etukäteen, lisää voisula joukkoon vasta aamulla. Sekoita taikinaa hyvin, koska jauhot saostuvat yön aikana astian pohjalle. Anna taikinan heräillä huoneenlämmössä, kun uuni kuumenee.

Vielä pientä paasausta hilloista. Älkää hyvät ihmiset ostako niitä halpoja litran hillotonkkia. Kun ei sellainen harmaa mössö, jossa on marjoja alle puolet, ole kunnon hilloa. Tulee vain paha mieli ja suussa alkaa maistua bensa. Oikeesti. Stockmannilla myytävissä Bonne Maman -hilloissa on hyvä hinta-laatusuhde. 370 gramman purkki maksaa muistaakseni hiukan yli neljä euroa. Marjoja on 50 prosenttia. En koskaan ostaa hilloa, jonka marjapitoisuus on tätä pienempi.

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*