Paahdettu porkkana-bataattikeitto

Nyt kun ruokahalu taas palailee, uskaltaudun varovaisesti takaisin reseptien pariin. Aloitetaanpa kevyesti keitolla. Sosekeitot ovat pahimmillaan laitoskeittiön tuoksuisia litkuja, jotka maistuvat epämääräisesti suolaiselta ja joltakin juurekselta. Se on se liemikuutioefekti.

Aloittelimme pääsiäisaterian paksulla porkkana-bataattikeitolla, johon ei tullut fondia tai kasvisliemikuutioita – hyviä mausteita senkin edestä. Oman jujunsa keittoon antoi juuresten paahtaminen ennen soseuttamista.

porkkanasosekeitto
Löysin reseptin pohjan vanhasta Kotiliedestä ja modailin sitä hieman. Annoksia tulee noin kuusi.

vajaa kilo porkkanaa
reilut puoli kiloa bataattia
1 iso keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
400 grammaa kookosmaitoa
1-2 teelusikallista jauhettua juustokuminaa
1 teelusikallinen currya
pieni kuivattu, miedohko chili
ripaus suolaa
vettä
öljyä kuullottamiseen

Jugurttilisuke:

5 desiä luonnonjugurttia
kourallinen tuoretta minttua tai korianteria
1 teelusikallinen sitruuna- tai limemehua
pieni ripaus suolaa ja sokeria

Pinnalle:

murskattuja manteleita

1. Pane ensin lisukejugurtti valumaan. Kaada jugurtti esimerkiksi suodatinpussiin ja aseta se pieneen kippoon, jossa pussi pysyy pystyssä. Jugurtin neste tihkuu pussin läpi astian pohjalle.

2. Kuori ja pilko porkkanat ja bataatti. Aseta juureskuutiot uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda juureksia 175 asteessa, kunnes niiden pinta saa väriä.

3. Kuori ja pilko valkosipuli ja sipuli. Murskaa chili. Lorauta paistinpannulle öljyä. Kuumenna sipulia, valkosipulia ja mausteita hetki keskilämmöllä. Varo, ettei valkosipuli pala.

4. Kaada sipuli-mausteseos sekä paahdetut juurekset suureen kattilaan. Lisää joukkoon niin paljon vettä, että kasvikset peittyvät. Keitä, kunnes juurekset ovat pehmeitä. Lisää lopuksi kookosmaito, soseuta keitto huolellisesti ja tarkista maku.

5. Revi valutetun lisukejugurtin joukkoon tuoreita yrttejä. Mausta erittäin maltillisella ripauksella suolaa ja sokeria sekä pienellä pirskauksella lime/sitruunamehua. Tarjoile keitto jugurttisilmän ja murskattujen manteleiden kera.

 

 

2 kommenttia

  1. Campasimpukka

    Minäkin tykkään, että sileisiin keittoihin tulee jotain pientä purtavaa, rapeaa pekonia, tai leipämuruja, pähkinää tai chorizoa. Ei tule niin geriatrinen olo, kun syö 🙂 kaikki kunnia tietty mummoillekin.

    • Jotkut tutkimukset väittävät, että keitto muka täyttää ja tekee pidemmäksi aikaa kylläiseksi kuin kiinteä ruoka. Ei päde kyllä minun kohdallani. Laitan keittoon aina jotain proteiinipitoista lisuketta, vaikka juustoa tai pähkinöitä. Ei hitto, geriatrinen olo, täydellinen reps! 😀

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*