Paahdettu viinirypälesalaatti

Paahdetut viinirypäleet ja talvinen juustosalaatti

Yksinkertaisten herkkujen kokkaaminen tuntuu minusta vaikealta. Simppelit ohjeet vaikuttavat usein niin idioottimaisen helpoilta, että ajattelen ”pah, miksi laittaisin tuohon aikaa, tuonhan osaavat jo kaikki”.

Väärin ajateltu.

Paahtaminen aateloi viinirypäleen

En olisi esimerkiksi osannut kuvitella, millainen makuelämys tavalliset, uunissa paahdetut viinirypäleet voivat olla.

Kuulin paahdetuista viinirypäleistä, kun Aniko hehkutti niitä somessaan. Rypäleiden kypsentäminen on kuulemma yleinen tapa Unkarissa.

Söin viinirypäleitä lapsena niin paljon, että sietokyky tuli täyteen, ja nykyään nautin rypäleeni mieluiten nestemäisessä muodossa. Paahdetut rypäleet ovat kuitenkin täysin eri juttu.

Vartti uunissa öljyn ja mausteiden kanssa tekee rypäleelle ihmeitä. Sekä happamuus että makeus korostuvat, ja herkku maistuu jumalaiselta suolaisen juuston kanssa. Paljon, paljon paremmin kuin ne juustolautasten raa´at rypäleet.

Juustojen kanssa, salaatin joukkoon

Pyöräytin ex tempore -lounassalaatin, joka teki arjesta juhlaa. Paahdoin salaattipedille myös pähkinöitä. Ruokaisuutta ja suolaisuutta toi Ahlmanin kutunjuusto, ja kokonaisuuden viimeistelivät makea balsamico ja ripaus kuivattua timjamia.

Kannattaa muuten hyödyntää myös leivinpaperille jäänyt öljy-mausteseos ja sen joukkoon tihkunut rypälemehu. Mikä dippi paahdetulle leivälle!

VINK: Käytin kutunjuustoa, koska se oli menossa vanhaksi. Jotta makuyhdistelmä pääsisi oikeuksiinsa, suosittelen kuitenkin voimakkaampaa juustoa, kuten sini- tai valkohomejuustoa, vuohenjuustoa, halloumia, fetaa tai vastaavaa.

VINK VINK: Jos sinulla ei ole makeaa balsamicoa tai haluat korostaa rypäleiden makeutta, lorauta niiden päälle hunajaa tai siirappia.

VINK VINK VINK: Timjamin lisäksi rosmariini ja salvia sopivat mausteiksi.

VINK VINK VINK VINK: Paahdoin rypäleitä koko paketillisen, mutta salaattia tein vain yhden annoksen. Jos teet salaattia kahdelle, käytä raaka-aineita 1,5 – 2 kertaa tämä määrä jne.

Paahdetut rypäleet ja juustosalaatti

1 annos salaattia, useampi rypäleannos

Rypäleet:

  • 500 grammaa tummia viinirypäleitä
  • reilu loraus öljyä
  • rouhaus suolaa
  • 1 teelusikallinen kanelia
  • 0,5 teelusikallista jauhettua maustepippuria

    Salaatti:
  • 30 grammaa saksanpähkinöitä
  • 80 grammaa mieluisaa vahvaa juustoa
  • reilu kourallinen salaatinlehtiä
  • 0,5 teelusikallista kuivattua timjamia/pari oksaa tuoretta

  1. Pese rypäleet. Aseta uunipellille leivinpaperiarkki. Lorauta pellille öljyä ja ripota öljyn päälle kanelia, maustepippuria ja suolaa. Riko rypälekimppu muutamaksi pienemmäksi nipuksi. Hiero nippuja mausteöljyssä molemmin puolin.
  2. Paahda rypäleitä uunin alatasolla 200 asteessa 15 minuuttia, kunnes rypäleet ovat hieman halkeilleita ja tiriseviä. Lisää pähkinät pellille, kun paistoaikaa on jäljellä noin 7 minuuttia.
  3. Pese salaatinlehdet, revi ne hieman pienemmiksi ja aseta lautaselle. Kuutioi juusto. Laita juustokuutiot, pähkinät ja rypäleitä salaatinlehtien päälle. Rouhaise päälle vielä hieman pintasuolaa, timjamia ja pirskottele annoksen kruunuksi balsamicoa.

Paahdetut viinirypäleet ohje
Paahdetut viinirypäleet resepti
Lämmin viinirypäle-juustosalaatti ohje
Lämmin juusto-viinirypälesalaatti

Salaatti voi olla lämmin, mausteinen tai raikas

Mieleeni pulpahti toinenkin mainio juustosalaatti, jossa käytin samaa Ahlmanin kutunjuustoa. Paahdetussa kurpitsa-juustosalaatissa on talvisia mausteita, raakojen ja kypsennettyjen kasvisten kontrasteja, makeutta, hieman potkua ja yrttejä.

Vaikka en talvella kauheasti tomaatteja syökään, vinkkaan silti myös tomaatti-minttu-juustosalaatista. Pidän mozzarellasta ja fetasta mintun kera nykyään enemmän kuin perinteisesti basilikan kanssa.

Limellä ja mintulla maustettu vihersalaatti taas raikastaa aasialaiset. ruoat,Tämä on todella hyvää samasta postauksesta löytyvän teriyakilohen kanssa.

 

One Comment

  1. Pingback: Paahdetut viinirypäleet & uunifetapasta | Vaimomatskuu ruokablogi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.