Paistettua siikaa kukkakaali-cashewrisoton kera

Käydessämme Henriksissä ihastuin cashew-kukkakaalirisottoon. Kokeilimme makuyhdistelmää nyt ensimmäistä kertaa kotona. Risottomme eroaa Henriksin annoksesta koostumukseltaan. Ravintolassa kukkakaalista oli tehty pyrettä, joka oli kaadettu risoton päälle. Me halusimme risottoon sattumia, joten lisäsimme kaalin joukkoon sellaisenaan pieninä lohkoina. Tämä pehmeä risotto sopii etenkin kalan lisukkeeksi.

Kukkakaalirisotto:

4 desiä risottoriisiä
5 desiä hyvää kana- tai kasvislientä
2 desiä valkoviiniä
pieni kukkakaali
puolikas keltasipuli
1,5 desiä cashewpähkinöitä
parmesaaniraastetta
suolaa
voin ja rypsiöljyn seosta kuullottamiseen

Koristeluun:

osa pähkinöistä
tuoretta persiljaa
hyppysellinen parmesaanijuustoa
hiukan mustapippuria

Paloittele kukkakaali pieniksi lohkoiksi. Murskaa ja paahda cashewpähkinät.

Kuullota pieneksi silputtu sipuli voin ja oliiviöljyn seoksessa. Lisää joukkoon kuiva riisi ja kuullota vielä pari minuuttia. Lisää kana- tai kasvislientä ja valkoviiniä hiljalleen riisin joukkoon ja sekoita miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi joukkoon kukkakaali ja anna seoksen vetäytyä ja kaalin pehmentyä kannen alla, kunnes lähes kaikki neste on imeytynyt riisin. Jos kaiken nesteen haihduttaa, risotosta tulee liian tahmeaa ja paksua, koska juuston lisääminen saostaa koostumusta, ja riisi turpoaa vielä hetken kypsennyksen jälkeen.

Lisää lopuksi risottoon makusi mukaan parmesaania ja suolaa. Muista maistella. Kaada reilut kaksi kolmasosaa pähkinämurskasta risottoon ja säästä vajaa kolmannes annosten koristeluun. Lisää valmiisiin annoksiin myös reilusti tuoretta persiljaa, rouhaus mustapippuria ja hiukan parmesaania.

Kalan paistamisessa ei ole mitään vaikeaa, vaikka moni suotta luulee niin. Epävarman kannattaa pyytää fileeraamaan kala jo ostovaiheessa tiskillä. Valmiista fileistä voi vielä sormituntumalla nyppiä mahdolliset jäljelle jääneet ruodot pois. Tuoreen, hyvälaatuisen vaalean kalan voi paistaa nahkoineen. Rapeaksi paistettu nahkapuoli antaa mukavasti väriä ja tekstuuria vaalealle kalalle, joka voi näyttää vaalean lisukkeen kanssa tarjoiltuna pliisulta. Kuumenna pannulla voin ja rypsiöljyn seos todella kuumaksi, laita fileet pannulle ja paista pari minuuttia molemmilta puolilta. Leikkaa kalasta testipala, ja kun keskikohta on kypsä, kala on valmista.

Vaalea kala, kukkakaali ja cashewpähkinä - toimii!
Vaalea kala, kukkakaali ja cashewpähkinä – toimii!

Risoton ja vaalean kalan kanssa ruokajuomaksi sopii kuivahko valkoviini, jossa on meren ja mineraalien aromeja. Rasvaisemman kalan kanssa kannattaa valita hiukan hedelmäisempi ja makeampi valkkari. Mukiinmenevä siian kanssa on esimerkiksi eteläafrikkalainen Reilun Kaupan valkkari Thandi Sauvignon Blanc. Pikkupullo maksaa vain vitosen ja riittää risottoon ja pieneen nautiskelulasilliseen. Halpa ruoanlaittoviini, joka on kuitenkin myös ihan hyvä ja edullinen ruokajuoma. Tuottajan mukaan viini sopii myös vegaaneille.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*