Parsawokki teriyakikastikkeella

Parsan kausi alkaa hiljalleen olla ohi, mutta tämän vegaanisen wokin reseptiä voi soveltaa ympäri vuoden vaihtamalla parsan johonkin toiseen sesongin kasvikseen. Ideana on valmistaa värejä pursuileva ruoka, jossa raikkaat kasvikset saavat ytyä makeansuolaisesta teriyakikastikkeesta.

Teriyaki on helppo perussoosi

Teriyaki on nykyään yksi lempisooseistani. Perusmakua voi virittää chilillä ja limetillä tulisempaan tai kirpeämpään suuntaan. Toisin kuin moni muu aasialainen kastike, teriyaki ei myöskään vaadi yletöntä määrää erikoisia raaka-aineita, joita tulisi käytettyä vain kyseiseen kastikkeeseen.

Tämä on yksi syy siihen, miksi en ole jaksanut kauheasti perehtyä esimerkiksi intialaiseen, vietnamilaiseen ja kiinalaiseen keittiöön. Käytän soijaa usein, mutta mustapaputahnaa ja erikoisia mausteseoksia harvoin, enkä viitsi ostaa niitä pilaantumaan.

Sen sijaan teriyakikastikkeen erikoisimmatkin raaka-aineet voi korvata helposti kotoisemmilla, ja käytän seesamiöljyä ja riisiviinietikkaa muihinkin ruokiin. Ja kun kastikkeen on tehnyt pari kertaa, ainekset ja määrät jäävät takaraivoon, ja soosin voi tehdä perstuntumalta, mittasuhteita ja aineita tarpeen mukaan vaihdellen.

Proteiinia wokkiin tulee pähkinöistä ja Yosa-kaurapalasta. Kaurapalasta on tullut yksi suosikkiraaka-aineeni, koska se on kotimainen, paremman makuinen kuin tofu ja helpompi paistaa rapeaksi.

VINK: Miriniä saa nykyään tavallisista, hyvin varustelluista marketeista. Voit kuitenkin korvata sen makealla tai puolikuivalla sherryllä.

VINK VINK: Voit korvata riisiviinietikan valko- tai omenaviinietikalla.

VINK VINK VINK: Kun ostat seesamiöljyä, tarkista, onko öljy tehty paahdetuista vai paahtamattomista siemenistä. Paahdetun öljyn maku on vahvempi, ja se sopii mielestäni paremmin aasialaisiin ruokiin. Paahtamaton öljy on miedompi ja käy salaatinkastikkeeseen.

VINK VINK VINK VINK: Seesamiöljy palaa helposti. Paistamiseen kannattaa käyttää rypsiöljyä. Lisää seesamiöljyä kypsiin ruokiin vasta mausteeksi.

Parsawokki teriyakikastikkeella

4 annosta

  • 500 gramman nippu vihreää parsaa
  • 2 isoa tai 3 pientä porkkanaa
  • 1 keltasipuli/kevätsipulin varsi/pätkä purjoa
  • 1 desi cashewpähkinöitä
  • 1 paketillinen eli 160 grammaa maustamatonta/yrttimarinoitua kaurapalaa
  • 200 grammaa lasi/riisinuudeleita
  • rypsi- ja seesamiöljyä paistamiseen ja mausteeksi
  • suolaa

Teriyakikastike:

  • 0,7 desiä soijaa
  • 0,5 desiä (tummaa) sokeria
  • 2 ruokalusikallista riisiviinietikkaa
  • 2 teelusikallista (paahdettua) seesamiöljyä
  • 2 ruokalusikallista miriniä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
  • halutessasi muutama rengas tuoretta chiliä

Annosten pinnalle halutessasi:

  • pirskaus limemehua
  • korianteria tai minttua
  • seesaminsiemeniä

  1. Tee ensin kastike. Kuori ja raasta inkivääri. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Jos käytät chiliä, leikkaa se renkaiksi. Sekoita teriyakikastikkeen kaikki ainekset kattilassa ja kiehauta, jotta sokeri sulaa. Ota kattila pois liedeltä ja anna vetäytyä.
  2. Esivalmistele wokin ainekset. Leikkaa parsoista kannat pois, kuori ja paloittele parsat. Kuori ja suikaloi porkkanat. Kuori ja silppua sipuli. Painele kaurapala kuivaksi talouspaperiin ja kuutioi pala.
  3. Paahda pannulla ensin pähkinät, sekoitellen kuumalla lämmöllä ilman öljyä. Kaada pähkinät toiseen astiaan jäähtymään heti, kun ne alkavat saada paahtopintaa, etteivät ne kärähdä.
  4. Lorauta pannulle rypsiöljyä ja kuutioidut kaurapalat. Paista paloja käännellen, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää pannulle seuraavaksi porkkana ja sipuli. Lisää parsa vasta, kun kaurapalat ovat lähes sopivan ruskeita, sillä parsaa ei tarvitse kypsentää pitkään. Mausta kevyesti suolalla, mutta muista, että teriyakikastike on suolaista.
  5. Keitä lopuksi nuudelit, yhdistä kaikki ainekset ja kastike, sekoita ja maistele. Lisää tarvittaessa suolaa ja muita kaipaamiasi mausteita. Pirskottele valmiin annoksen päälle limemehua, seesaminsiemeniä ja mieluisia yrttejä.
Parsawokki teriyakikastikkeella
Vegaaninen parsawokki teriyakikastikkeella

Teriyaki taipuu monen mausteeksi

Teriyakikastike sopii myös dipiksi lohinugettien tai kaurapalanugettien kera. Kesällä rakastan yksinkertaista, grillattua lohta teriyakikastikkeen ja raikkaan salaatin kera.

Parsaan ja kaikkiin kesäkasviksiin saa kivaa vaihtelua maustamalla ne valkosipulilla ja seesamilla. Makumaailmaa voi viedä aasialaiseen suuntaan tai pysytellä yksinkertaisesti tässä ja kiehauttaa lisukkeeksi vaikka uppomunia.

Keep it simple, stupid

Simppelillä linjalla vedetään nyt muutenkin. Ensinnäkään, en jaksa kokata kesällä monimutkaisia ruokia tai hitaasti kypsyviä patoja. Lisäksi vauva-arki ei ole otollisinta aikaa tällaisille safkoille. Otan realiteetit kuitenkin positiivisena haasteena. Suosituimmat ohjeeni ovat yksinkertaisia, ja ihmiset tuntuvat kaipaavan vuodesta toiseen yksinkertaista ruokaa. Tämä on kuitenkin eri asia kuin tylsä.

Kun raaka-aineet ovat kunnossa, ja keksit pari toimivaa maustamistapaa, ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Kalapuikotkin saavat muuten uutta twistiä, kun ripottelet niiden päälle seesaminsiemeniä ja maustat muusin vaikka nokareella wasabia!

 

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.