nugetit kaurapaloista ohje

Nugetit aasialaisittain, teriyakikastike ja wasabidippi

Olen intoillut jo jonkin aikaa Fazerin Yosa-kaurapaloista. Ne ovat kotimaisia, täyttäviä, helppoja valmistaa ja maistuvat paremmalle kuin tofu. Kaurapalojen maku on mielestäni jotakin kotijuuston ja halloumin välistä. Yksi pala riittää tuhdiksi lounaaksi, enkä aina jaksa syödä koko palaa.

Kaverini lähetti pari viikkoa sitten kuvan, jossa oli kaurapaloista tehtyjä nugetteja. Paneroinnin hän oli säveltänyt murskatuista linssisipseistä – tätäkin voi siis kokeilla! Oli kuulemma uponnut lapsille hyvin.

Rapean ja maukkaan paneroinnin salaisuus

Virittelin omat nugettini aasialaistyylisiksi. Käytin panerointiin japanilaisesta keittiöstä tuttua pankojauhoa. Sen leipähiutaleet ovat suuria, ilmavia lastuja, ja jauhossa on hieman suolaa. Paneroinnista tulee paljon rapeampi kuin hienojyväisemmällä ja raskaammalla korppujauholla. Pankojauhoa löytää etnisten kauppojen lisäksi suurten markettien korppujauhohyllystä.

Sekoitin jauhoon hieman myös vaaleita seesaminsiemeniä. Ne tuovat kuorrutteeseen makua ja lisärapeutta.

Tärkeimmät panerointiin liittyvät niksini ovat nämä. Ensinnäkin, pyörittele paneroitava pala aina kolmessa kuorrutteessa: 1.) vehnäjauhossa, 2.) munassa tai muussa ”liimaavassa” nesteessä ja 3.) korppu/pankojauhossa, murskatuissa muroissa, sipseissä tai vastaavissa.

Toinen tärkeä vinkki on se, että jokaiseen kolmeen kuorrutteeseen kannattaa laittaa maustetta. Näin nugetista tulee mahdollisimman maukas kauttaaltaan, ei ainoastaan pinnasta. Käytän harvoin valkosipulijauhetta, mutta kuorrutteissa se toimii tuoretta sipulia paremmin.

VINK: Voit käyttää valkosipulijauheen sijaan sipulijauhetta. Cayannepippurin voi korvata paprika- tai chilijauheella. Minä käytin cayannea, koska chili olisi ollut turhan voimakasta lapselle.

VINK VINK: Tämä ohje sopii myös juustolle, tofulle tai lihalle. Jos teet nugetit broilerista tai lihasta, käytä suikaleiden sijaan kunnon pihvejä. Leikkaa ne paloiksi lihassyiden vastaisesti, jotta nugeteista tulee mureita.

VINK VINK VINK: Käytin yrttimarinoituja kaurapaloja. Kuorrute on aika mieto, eikä se tee paneroinnin mausta sekametelisoppaa. Voit siis käyttää joko naturellia tai maustettua kaurapalaa tai tofua. Lihojen marinadit sen sijaan ovat niin vahvoja, että käytä maustamatonta broileria.

Rapeat vegenugetit


15 kappaletta

  • 3 paketillista eli 420 grammaa kaurapaloja tai muuta mieluista paneroitavaa
  • 1 desi vehnäjauhoja
  • 2 kananmunaa
  • 2,5 desiä pankojauhoja
  • 2 ruokalusikallista vaaleita seesaminsiemeniä
  • 2 ruokalusikallista paahdettua seesamiöljyä
  • 1 teelusikallinen valkosipulijauhetta
  • 1 teelusikallinen cayannepippuria
  • 1 teelusikallinen suolaa
  • rouhaus mustapippuria

  1. Puristele kaurapaloista kosteus talouspaperiin. Leikkaa jokainen pala viiteen osaan. Ota valmiiksi uunipelti ja peitä se leivinpaperilla.
  2. Jaa kuorruteaineet kolmeen kippoon. Mittaa yhteen vehnäjauhot. Riko ja sekoita toiseen munat. Mittaa ja sekoita hyvin kolmanteen pankojauhot, seesaminsiemenet ja seesamiöljy.
  3. Jaa mausteet kolmeen osaan. Sekoita jokaiseen kippoon suolaa, pippuria, valkosipulijauhetta, pippuria ja cayannepippuria.
  4. Pyörittele nugetit ensin hyvin vehnäjauhoissa, tämän jälkeen munassa ja lopuksi erittäin huolellisesti pankojauhossa.
  5. Asettele nugetit väljästi uunipellille. Paista keskitasossa 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes nugeteissa on kullanruskea pinta. Kääntele paloja kerran paistamisen aikana. Voit ripotella valmiiden nugettien päälle vielä hieman pintasuolaa ja mausteita.

nugetit kaurapaloista ohje

Dipeiksi halusin sekä jotain tahmean mausteista että raikasta. Toinen soosi on perinteinen kermaviilidippi wasabilla ryyditettynä. Toinen on lempikastikkeeni teriyaki, joka kannattaa valmistaa itse. Se vain on niin paljon parempaa kuin kaupan valmiit sekoitukset.

VINK: Lisää wasabia oman makusi mukaan. Suuri osa Suomessa myytävistä wasabeista on oikeaa tavaraa miedompaa piparjuuritahnaa, ja tahnojen vahvuuksissa on eroja.

VINK VINK: Teriyakiin tulevaa miriniä löytää aasialaisista kaupoista. Sen voi korvata myös sherryllä tai käyttää hieman enemmän sokeria ja etikkaa. Voit myös jättää mirinin pois.

VINK VINK VINK: Teriyakikastiketta ei ole pakko keittää. Keittäminen kuitenkin sulattaa sokerin parhaiten kastikkeeseen ja syventää makuja.

Wasabidippi

  • 2,5 desiä kermaviiliä
  • 2 – 3 teelusikallista wasabia
  • ripaus suolaa
  • ripaus sokeria

  1. Sekoita kermaviiliin wasabia vähän kerrallaan maistellen.
  2. Kun tulisuus ja lempeys ovat hyvässä tasapainossa, lisää dippiin noin puoli teelusikallista suolaa ja 1/3 teelusikallinen sokeria makuja pyöristämään. Anna vetäytyä viileässä ennen tarjoilua.

Teriyakikastike

  • 0,7 desiä soijaa
  • 0,5 desiä (tummaa) sokeria
  • 2 ruokalusikallista riisiviinietikkaa
  • 2 teelusikallista paahdettua seesamiöljyä
  • 2 ruokalusikallista miriniä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
  • halutessasi pari rengasta tuoretta chiliä

  1. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuori ja silppua inkivääri.
  2. Sekoita soija, sokeri, riisiviinietikka, mirini, valkosipuli, inkivääri, chili ja seesamiöljy kattilassa. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Sekoita koko ajan, ettei sokeri pala pohjaan.
  3. Anna kastikkeen jäähtyä ja vetäytyä viileässä ennen tarjoilua.

kasvisnugetit ja teriyakikastike resepti
vegenugetit ja wasabidippi ohje

Tuunaa mausteiset ruoat kesäisen raikkaiksi

Nugettien ja dippien kanssa söimme riisinuudeleita ja seesamiöljyssä kuullotettua varhaiskaalia ja kevätsipulia. Nugetit olivat todella täyttäviä, ja viisi palaa lisukkeineen on riittävä ateria aikuisellekin.

Lopuksi vielä pari ohjetta, joissa kesäisyys ja aasialainen mausteisuus yhdistyvät kivalla tavalla. Klassinen teriyakilohi maistuu kuumana päivänä ihanalta mintulla maustetun kurkkusalaatin kanssa. Ja kaiken päälle voi ripotella seesaminsiemeniä. Rakastan ronksutella niitä!

Suht hyvää parsaakin saa vielä, ja kotimaisen parsan sesonki on vasta edessä. Nauti parsa valkosipulissa ja seesamiöljyssä paahdettuna uppomunien kera. Ja jos uppomunat jännittävät, keitä munat pehmeiksi. Toimii yhtä hyvin.

PS. Saa antaa vinkkejä HELPPOON vegaaniseen panerointiin. Millä korvaisin munan? Kikherneliemellä? Se on kätevää, mutta sitten pitää vain tehdä myös niistä herneistä jotain.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.