Porkkanalla höystetty tofu-linssipata

Jonkin aikaa sitten tein yksinkertaisen oivalluksen. Tomaattikastike- ja keitto maistuvat paremmilta, kun joukkoon soseuttaa porkkanaa. Porkkanan makeus taittaa tomaatin hapokkuutta sopivasti. Lisäksi tomaatti antaa rakenteeseen täyteläisyyttä.

Nyt sovelsin porkkanakikkaa linssipataan, joka syntyi jääkaappiin kertyineistä jämistä. Oli pari porkkanaa ja sipulia sekä yksinäinen tofupaketti. Kuivakaapissa nöpötti rivi tomaattimurskatölkkejä, paperipussissa oli vielä hieman linssejä jäljellä.

Padan pohja syntyi haudutetusta tomaattimurskasta, porkkanoista, sipulista ja valkosipulista, jotka soseutin paksuksi massaksi. Halusin kastikkeeseen suutuntumaa, joten lisäksin linssit vasta soseuttamisen jälkeen, ja paistoin tofun lisäksi joukkoon hieman punasipulia. Mehevä syksyinen linssipata jämistä syntyi näin:

2 tölkkiä tomaattimurskaa
1,5 desiä punaisia linssejä (kuivapaino)
3 porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
1 mieto, hedelmäinen tuore chili
1 suuri keltasipuli
1 paketti tofua
2 punasipulia
1 teelusikallinen jeeraa
1 teelusikallinen jauhettua inkivääriä
suolaa
sokeria
mustapippuria
öljyä kuullottamiseen

Lisukkeeksi:

basmati- tai täysjyväriisiä tai ohraa
turkkilaista jugurttia

Tee ensin esivalmistelut. Pane linssit tiheään siivilään ja valuta ne juoksevan veden alla. Paloittele porkkana, chili, kelta- ja valkosipuli pieniksi paloiksi. Leikkaa tofu suurehkoiksi kuutioiksi. Viipaloi punasipuli suuriksi renkaiksi.

Kuullota porkkanaa, kelta- ja valkosipulia sekä chiliä pari minuuttia kattilassa. Kaada joukkoon tomaattimurska. Keitä seosta keskilämmöllä, kunnes porkkana ja sipulit ovat aivan pehmeitä. Soseuta tasaiseksi massaksi. Lisää linssit ja mausta kastike. Käytä sokeria suurin piirtein saman verran kuin suolaa. Pippuria tulee vain aavistus, koska chili, jeera ja inkivääri antavat kastikkeelle tarpeeksi syvyyttä. Tämän kastikkeen ei ole tarkoitus olla tulinen, vaan täyteläinen ja hieman mausteinen.

Kuullota tofua ja punasipulia hetki pannulla ja lisää ne kastikkeeseen. Keitä lisukeriisi, ja viimeistele annos ruokalusikallisella paksua jugurttia.




Tämä ruoka meni itselläni lohturuoka-kategoriaan. Mehevät, paksut, tomaattiset ja mausteiset keitot ja padat. Voisin elää koko syksyn niiden ja nopeiden hiilihydraattien turvin. Sen sijaan kylmät ruoat ja kypsentämättömät kasvikset eivät houkuttele nyt yhtään. Haluan kuullottaa osan salaattien kasviksista ja syödä myös pääraaka-aineen, esimerkiksi kanan, lämpimänä salaattipedin päällä.

 

2 kommenttia

  1. Heaven Queen

    Pataruuat on näin syksyisin parhautta, ja linssikeitto. Täytyypä tämän innoittamana laittaa seuraavaksi keittoon mukaan myös tofua.

    • Minä olen kierolla tavalla alkanut tykätä tofusta. Juu juu, on kauhean jalostettua, mutta pidän suutuntumasta. Ja savutofussa pidän kovasti maustakin, vaikka en ehkä halua tietää, miten se savun aromi tofuun saadaan…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*