sitruunarahkapiirakka ohje

Raikas sitruunarahkapiirakka

Kun olin lapsi, äidilläni oli tapana tehdä ananasrahkapiirakkaa. Hän ei ollut mikään leipojatyyppi, siis sellainen, joka pyöräyttää joka sunnuntai pellillisen pullia ja näpertää itse kaneliässät. Silloin, kun äiti leipoi, hän teki helppoja marja-, hedelmä- ja rahkapiirakoita sekä taateli- ja piimäkakkua.

Viime viikolla minuun iski sitruunanhimo, ja kokkasin peräti kolme ruokaa, joissa oli sitruunaa. Yksi näistä oli raikas ja täyteläinen sitruunarahkapiirakka.

Äidin ananaspiiraassa oli pehmeä piirakkapohja, joten sitä fiilistellessäni tein omaankin piiraaseeni pehmoisen pohjan. Tämä pohja on luottoreseptini, jota olen hyödyntänyt esimerkiksi mustikka-valkosuklaapiirakassa ja mustikka-nektraripiirakassa. Pohja ei ole älyttömän makea, joten täytteet pääsevät loistamaan, ja koostumukseltaan pohja on ihanan pehmeä. Sitä voi myös muokata mausteilla. Mustikkapiirakan makumaailmaan sopii runsas kardemumma, sitruunan kaveriksi inkivääri.

Tiedän, että monet pitävät rahka- ja juustokakuissa murupohjasta. Keksinmuruista tehty pohja tuo piirakkaan kontrastia, kun täyte on pehmeä ja pohja rapea. Jos olet murupohjan ystävä, tee pohja appelsiinijuustokakun reseptin mukaan. Jätä kaneli ja kardemumma pois ja korvaa ne teelusikallisella jauhettua inkivääriä.

Käytä noin 26-senttistä, korkeareunuksista vuokaa tai irtopohjavuokaa. Minä käytin irtopohjavuokaa, koska pienemmän piirakkavuokani reunat ovat säälittävän matalat.

Sitruunarahkapiirakka

Keskikokoiseen, noin 26-senttiseen, korkeareunaiseen vuokaan tai samankokoiseen/pienempään irtopohjavuokaan

Pohja:

  • 100 grammaa huoneenlämpöistä voita
  • 3/4 desiä (tomu)sokeria
  • 1 muna
  • 2 desiä vehnäjauhoja
  • 0,5 desiä kaurahiutaleita
  • 1 teelusikallinen leivinjauhetta
  • 1 teelusikallinen inkiväärijauhetta
  • 0,5 desiä maitoa

Täyte:

  • 400 grammaa maitorahkaa (ei rasvatonta)
  • 2 desiä kuohukermaa
  • 3 munaa
  • 1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
  • 1 desi sokeria tai 2 ruokalusikallista lemon curd -tahnaa (voit säätää määrää makusi mukaan)
  • 1 teelusikallinen inkiväärijauhetta

  1. Tee ensin pohja. Paloittele huoneenlämpöinen voi pieniksi lohkoiksi. Sekoita voi ja tomusokeri suuressa kulhossa. Vaahdota voi-sokeriseos napakaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Sekoita muna joukkoon ja vatkaa koko ajan, jotta massasta tulee tasainen.
  2. Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe, kaurahiutaleet ja inkiväärijauhe hyvin toisessa astiassa. Kaada kuivat aineet ja huoneenlämpöinen maito voi-sokeri-munavaahtoon. Sekoita kevyesti.
  3. Voitele piirakkavuoka, levitä taikina tasaisesti vuokaan ja peitä pohja liinalla siksi aikaa, kun teet täytteen.
  4. Riko munat kulhoon ja vatkaa ne tasaiseksi munamassaksi. Sekoita joukkoon rahka ja kevyen vatkaamisen jälkeen kerma, sitruunamehu ja raastettu kuori sekä sokeri/lemon curd ja inkivääri.
  5. Kaada valmis täyte piirakkavuokaan ja paista piirasta uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes piirakan pinta on kiinteä ja siinä on kullankeltaista paistopintaa. Paistoaika vaihtelee uunin koon, tehon ja iän mukaan. Tarkkaile siis piiraan paistumista ja kokeile täytteen ja pohjan kiinteyttä tikulla tai haarukalla.

sitruunarahkapiirakka ohje

Suosittelen käyttämään mieluiten rahkaa, jossa on hieman rasvaa. Täysin rasvaton maitorahka on niin jynkkyä, että minun mielestäni se tekee leivonnaisen suutuntumasta liian kuivan. Voit toki tehdä proteiinipitoisen ja rasvattoman terveyspiirakan, mutta maku ja koostumus ovat minulle niin tärkeitä, että syön mieluummin vähän pienemmän palan rasvaisempaa ja helposti kurkusta alas solahtavaa piirakkaa.

Rasvaton maitorahka on yksi niitä ruoka-aineita, joista en ole koskaan syttynyt. Muistan, kun eräässä vanhassa duunipaikassani kaivoin iltapäiväkahvien aikaan suklaat ja keksit esille. Vaikka en olekaan älytön sokerihiiri, haluan sumpin kanssa pientä makeaa.

Työkaverini veteli Ehrmannin maustamatonta maitorahkaa jäisten pakastemansikoiden kanssa ja siunaili, että kun on niin hyvää, on niin hyvää. Hän ei tykännyt suklaasta eikä makeasta, ja päivittäinen proteiinirahka oli kuulemma hänen guilty pleasurensa. Mielessäni alkoi pyöriä kuvia varsisellerinpätkistä ja mehukeittopurkeista.

Toivotin mukavaa päivänjatkoa ja poistuin paikalta.

 

4 Kommenttia

  1. Kuulostaako herkulliselta!

  2. Kiitos! Syön tässä just viimeistä palaa….

  3. Kaisu Sipola

    Tuohon vuokakokoon taitaa olla liikaa täytettä. Vähensin sitä, mutta silti jäi hyllyvän raa’aksi. Miten muilla? Auttaisiko maizena tms.

    • Mä tein tällä täytemäärällä, tämän kokoiseen vuokaan. Uunien tehoissa on eroja, minkä vuoksi kypsyyttä kannattaa kokeilla aina tikulla, ja jos piirakka ei tahdo kypsyä, lisää lämpötilaa ja nostaa piiraan pykälää ylemmälle tasolle.Muokkasin kuitenkin varmuuden vuoksi ohjetta ja laitoin suositukseksi suuremman vuokakoon. 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.