Ruispaneroitua savutofua, uunijuureksia ja jugurttikastiketta

Yritän nyt toden teolla vähentää punaisen lihan syömistä. En tiedä, olenko maininnut tästä aikaisemmin, mutta lukiossa olin jonkin aikaa kasvissyöjä. Ruokavalioni taustalla ei tosin ollut minkäänlaisia terveydellisiä tai eettisiä syitä. Oli vain niin kivaa olla baskeri vinossa kaikkea vastustava taidelukiolainen, joka kuvitteli, että kasvissyönti tekee ihmisestä mielenkiintoisen ja henkevän

Enää en edes yritä olla kasvissyöjä, olen siihen aivan liian mukavuudenhaluinen ja laiska lussu. Mutta yritän toden teolla vähentää syömäni punaisen lihan määrää. Syy on niinkin maallinen ja itsekäs kuin terveys. Syöpäjärjestöjen suosituksen mukaan punaista lihaa tulisi syödä vain 300-500 grammaa viikossa. Tupakoinnin, alkoholin ja punaisen lihan vähentämisellä voidaan ehkäistä jopa kolmannes syövistä. Tämä tieto hätkäytti sen verran, että aloin miettiä asiaa. Olen aina kuvitellut, että syön aika vähän lihaa. Mutta kun syömäni määrän suhteuttaa suosituksiin, on selvää, että kyse on enemmänkin omasta kuvitelmastani.

Neljä liha-annosta tulee helposti syötyä kuin varkain. Vaikka söisit lihapitoisen lämpimän aterian vain kerran pari viikossa, tulee piilolihaa napsittua helposti leikkeleinä ja pasteijoiden ja pizzojen täytteenä. En tupakoi enää, ja alkoholin kulutuskin on suositusrajoissa, joten yritän vähentää punaisen lihan syömistä vielä hitusen. Se vaatii hieman kekseliäisyyttä, ja minun on petrattava etenkin palkokasvien ja soijatuotteiden kanssa. Pelkkä kasvissosekeitto on omaan makuuni turhan kevyt ateria. Sopii lounaaksi, mutta illalla kaipaan jo proteiinia. Kasvisaterioiden pitäisikin olla sellaisia, että niissä on jokin selvä kylläisyydentunnetta tuova proteiininlähde. Ja tietenkin kalan syömiseen pitää kiinnittää myös tarkemmin huomiota.

Olen muutenkin tykästynyt viimeisen vuoden sisällä tofuun, jota en aikaisemmin voinut sietää. Pidän erityisesti kylmäsavutofusta, joka on kuin ruokaisampi versio kipparijuustosta. Huomio reseptistä: jugurtti kannattaa panna valumaan ainakin tuntia ennen aterian valmistumista, ja myös juurekset kannattaa laittaa uuniin hyvissä ajoin. Tofuleikkeet valmistuvat nopeimmin.

Savutofu suorastaan huusi pinnalleen ruisleivitystä ja seurakseen uunijuureksia. Jotta kokonaisuus ei olisi ollut liian kuiva, teimme lisukkeeksi valkosipulilla ja yrteillä maustetun jugurttikastikkeen. Seuraavalla kerralla aion yhdistää tofuun jossakin muodossa sinihomejuustoa, ja paistaa lisukkeeksi vielä karamellisoituja sipulirenkaita. Lopputulos oli kasvisruoaksi suorastaan mättö, vaikka tofua lukuun ottamatta kaikki raaka-aineet olivat erittäin vähän jalostettuja.

Ruispaneroitu tofu:

600 grammaa (2 pakettia) kylmäsavutofua
1 desi ruisjauhoa
2 hapankorppua
(1 kananmuna)
voin ja öljyn seosta paistamiseen

Uunijuurekset:

noin 1 kilo valitsemiasi juureksia, esimerkiksi punajuurta, palsternakkaa, porkkanaa, sipulia ja perunaa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
hunajaa
kuivattua timjamia, rosmariinia, basilikaa ja/tai oreganoa (valitse suosikkisi tai yhdistele useampaa yrttiä, voit käyttää myös tuoreita timjamin- tai rosmariininoksia)

Valkosipuli-yrittikastike

5 desiä luonnonjugurttia
2-4 valkosipulinkynttä
valkopippuria
suolaa
sokeria
valitsemaasi kuivattua yrttiä (esim. kuivattu oregano tai timjami sopii hyvin)

Leikkaa tofu vajaan parin sentin paksuisiksi siivuiksi. Murskaa hapankorput kulhoon esimerkiksi morttelilla ja sekoita ruisjauhot tasaisesti leipärouheeseen. Pyörittele tofuleikkeet panerointiseoksessa. Jos haluat tuplapaneroinnin, pyörittele kertaalleen paneroidut siivut vatkatussa kananmunassa ja tämän jälkeen vielä kerran panerointijauhoissa. Paista tofuleikkeet voin ja öljyn seoksessa. Voi antaa leikkeille kauniin paistopinnan, ja öljy estää kärventymisen.

ruispaneroitu savutofu
Pese ja kuori valitsemasi juurekset. Perunoihin, etenkin uusiin sellaisiin (samoin porkkanoihin), kuoren voi jättää, se tuo lisää purupintaa ja makua. Lohko juurekset isohkoiksi paloiksi ja levitä lohkot leivinpaperilla peitetylle pellille. Kaada juuresten päälle hyppysellinen suolaa, pippuria ja hunajaa sekä runsaasti valitsemaasi yrttiä/yrttejä. Pyörittele juureslohkoja, jotta mausteet levittyvät tasaisesti. Paahda noin 200 asteessa, kunnes juureksissa on napakka paistopinta.

uunijuuresten ohje

Avaa suodatinpussit ja aseta ne sopivan kokoisiin kulhoihin. Kaada jugurtti suodattimiin, ja anna jugurtin valuttaa nestettä ainakin tunnin verran. Murskaa valkosipulinkynnet. Kaada valutettu jugurtti tarjoiluastiaan ja mausta valkosipulilla, suolalla, pippurilla, pienellä ripauksella sokeria ja runsailla kuivatuilla yrteillä.

Tarjoile tofuleikkeet uunijuuresten ja jugurttikastikkeen kera.

savutofupihvit ja uunijuurekset ohje

 

 

5 Comments

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.