smetanalla maustettu jauhelihakastike ohje

Samettinen jauheliha-smetanabolognese

Vaikka ruokavaliomme painottuu kesällä kotimaisiin kasviksiin ja kalaan, tuli viime viikolla pyöräytettyä pitkästä aikaa bolognesekastiketta. Pakastimessa oli hirven jauhelihaa, joka piti käyttää loppuun, ja minulla oli pakkomielle tästä jauhelihakastikkeesta, jota kokkasimme ennen usein. Sitten resepti vain jäi johonkin, en todellakaan tiedä, miksi.

VINK: Tomaattipohjaisen perusbolognesen juju on smetanassa, timjamissa ja purjossa. Smetana pehmentää kastiketta, ja timjami ja purjo mäysäävät oivallisesti slaavilaisiin viboihin. Jos et pidät purjosta, voit korvata sen kevätsipulilla.

Smetanalla höystetty bolognese

6 annosta

  • noin 500 grammaa vähärasvaista jauhelihaa
  • keskikokoisen purjon vaalea osa ja parin sentin pätkä vihreää
  • 24 valkosipulinkynttä
  • 2 tölkkiä laadukasta tomaattimurskaa, kuten Muttia
  • 1 pikkutölkki eli reilu ruokalusikallinen tomaattipyrettä
  • 1 pikkutölkki eli noin 120 grammaa rasvaista smetanaa
  • kourallinen tuoretta timjamia tai 1,5 teelusikallista kuivattua
  • öljyä kuullottamiseen
  • suolaa
  • pippuria
  • ripaus sokeria

Lisukkeeksi:

  • noin 100 grammaa pastaa per syöjä
  • iso kattilallinen suolaista vettä pastan keittämiseen

 

  1. Esivalmistele kasvikset. Pese purjo ja leikkaa se pienehköksi silpuksi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
  2. Kuumenna paistinpannulla loraus öljyä. Kuullota purjoa ja valkosipulia pari minuuttia, mutta älä anna sipuleiden tummua. Lisää joukkoon jauheliha ja paista kypsäksi, mutta älä anna lihan tummua kuivaksi muruksi.
  3. Jos pannussa on korkeat reunat, voit tehdä kastikkeen siinä. Jos pannu on pieni ja matala, kaada jauheliha-sipuliseos kattilaan. Lisää lihan joukkoon tomaattimurska ja tomaattipyre. Anna kastikkeen kiehua keskilämmöllä noin vartti. Mausta timjamilla, suolalla, pippurilla ja pienellä ripauksella sokeria. Anna kastikkeen muhia ja maustua vielä kymmenisen minuuttia kannen alla matalalla lämmöllä. Lisää smetana joukkoon lopuksi, sekoita ja ota kattila pois liedeltä.
  4. Tee pasta, kun jauhelihakastike kiehuu. Keitä suuri kattilallinen suolaista vettä. Kaada pasta kiehuvaan veteen ja keitä el denteksi. Yleensä tämä tarkoittaa paria minuuttia vähemmän kuin paketin ohjeessa. Kaada vesi pois, huuhtaise pasta puhtaalla vedellä ja valuta lävikössä.
  5. Koristele annos timjamilla tai purjosilpulla.

Kuten pari päivää sitten manailemani herkullinen uunikala, tämäkään annos ei ole mikään estetiikan ilotulitus, No, onneksi juuri se tuppaa olemaan hyvän lohturuoan merkki.

VINK UND WARNING: Lopuksi vielä varoitus: älä missään nimessä käytä vähärasvaista smetanaa tai korvaa sitä ranskankermalla. Ensimmäinen testieräni meni nimittäin pilalle. Olin unohtanut, höystimmekö tämän kastikkeen aikoinaan smetanalla vain ranskankermalla, ja kokeilin ensin jälkimmäistä. Koostumuksesta tuli inhottavan juoksettuneen näköinen, vaikka maussa ei ollut mitään vikaa. Rasvaista smetanaa sen olla pitää.

VINK VINK: Hätätapauksessa voit jättää tomaattipyreen pois, sillä se ei ole välttämätön maun kannalta. Smetana kuitenkin vaalentaa kastiketta aika paljon, ja lusikallinen tomaattipyrettä auttaa pitämään värin punertavana.

smetanalla maustettu jauhelihakastike ohje

Tuunattuja bolognesekastikkeita:

Jos liha ei ole sinun juttusi, testaa vaikkapa härkis-kurpitsabolognesea. Nyt kesällä voit käyttää oranssin syyskurpitsan sijaan kesäkurpitsaa tai keltaista paprikaa. Pehmeässä porkkanabolognesessa voit irrotella tuoreilla kesäkasviksilla, ja timjamilla stailaaminen kaunistaa tämänkin kastikkeen salonkikelpoiseksi.

Hah, sen ensimmäisen testierän sössimiseen liittyi kaikkia muitakin äksödenttejä. Poltin muun muassa takapuoleni. Älä kysy, en aio kertoa tämän enempää. Lopputuloksena oli ruoka, joka maistui ihan hyvältä, mutta näytti niin hirveältä sonnalta, etten kehdannut esitellä sitä edes tuhruisissa Insta-videoissani.

Ville oli melkein kuukauden putkeen työmatkalla, ja samalla koiramme sairastui. Huomaan, että voimat ovat olleet aika finaalissa. Kokkaaminen ja bloggaaminen onkin ollut aikamoista tuhraamista. Vielä pitäisi jaksaa muutama viikko ennen lomaa. Nostan hattua jokaiselle yksinhuoltajalle, joka jaksaa viikosta toiseen pitää huolta sekä itsestään, lapsestaan että arjesta kaiken ympärillä. Minä olen tällä hetkellä aivan naatti.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*