Joulutorttuja kullekin säädylle

Rakastan joulutorttuja niin paljon, että teen näitä vierasvaraksi muulloinkin kuin vain jouluna. Joulun alla olen pyöräyttänyt kolme erilaista torttuerää varioiden täytteitä ja voitelua.




Ensimmäiset leipomukset saivat täytteekseen omena-kanelimarmeladia. Hedelmäkorissa lojui yksinäinen omppu, ja lohkoin sitä hieman hillon joukkoon. Näitä torttuja en voidellut, ja tupruttelin päälle tomusokeria ja kanelia. Valtaosa kahviloissa ja leipomoissa myydyistä tortuista on tällaisia; voitelemattomia ja tomusokerilla kuorrutettuja. Tortut ovat mukavan kuohkeita, mutta kuivuessaan niiden koostumus muuttuu kurkkua kutittavaksi.


Toisissa tortuissa oli perinteinen luumutäyte. Voitelin tortut kananmunalla, joten koostumus oli kosteampi ja rasvaisempi kuin omenatortuissa. Tällaisia meillä tehtiin kotona, kun olin lapsi. Hivenen taikinaiset rasvatortut eivät kuivahda niin nopeasti, enemmänkin vetäytyvät kokoon. Ja minä vain pidän tästä suorastaan läskisestä suutuntumasta.


Kolmannet tortut ovat eniten omaan makuuni. Tein suolaisen täytteen savustetusta härkäleikkeestä ja timjamista. Kokeilin voitelua voisulalla. Täyte onnistui just eikä melkein, ja jos olisin vielä voidellut tortut munalla, koostumus olisi ollut täydellisen fläsä. Mutta nämä lienevät makuasioita. Aika moni pitää voitelemattomasta, kuohkeasta taikinasta.


Tortut härkä-timjamitäytteellä (12 kpl):

6 voitaikinalevyä
150 grammaa maustamatonta tuorejuustoa
100 grammaa ilmakuivattua poro- tai härkäleikettä tai vastaavaa
1 pieni punasipuli
2 ruokalusikallista tuoretta silputtua timjamia
ripaus musta- tai viherpippuria
hieman suolaa
kananmunaa tai voisulaa voiteluun

Sulata taikinalevyt helposti muovailtaviksi. Leikkaa levyt puoliksi, tee viillot neliöiden päihin ja taittele tyhjät tortut kiinni. Käytä sakaroiden liimaamisessa vettä, niin tortut eivät aukea uunissa. Voitele voisulalla tai kananmunalla ja paista 175 asteessa, kunnes tortuissa on kullankeltainen pinta. Anna jäähtyä.

Tee seuraavaksi täyte. Silppua sipuli, liha ja timjami mahdollisimman pieneksi. Sekoita täytteet tuorejuustoon. Mausta kevyesti musta- tai viherpippurilla ja halutessasi suolalla. Huomioi, että kylmäsavuliha on usein todella suolaista, joten et välttämättä tarvitse lisäsuolaa. Anna täytteen makustua odotellessasi torttujen jäähtymistä. Levitä täyte jäähtyneiden torttupohjien päälle. Koristele rouhauksella pippuria ja timjamilla.

Nyt yritän motivoida itseni vielä tekemään huomisen jälkiruoan, että aattona saa vain olla ja lukea. Varmistan viimeisen kerran, että kaikissa paketeissa on kortit, ja korkkaan jääkaapissa jäähtyvän skumpan. Iloitsen siitä, että joulu tuo tullessaan hieman enemmän valoa, kaamos kaatuu. Erkkerin orkideat jaksavat jo kurkottaa kohti kevättä.




P.S. Muistakaahan, että jouluna ei ole pakko, jos ei jaksa eikä halua.  Älä lue ahdistavan täydellisiä lifestyle-blogeja, vaan heitä jalat sohvalle, elä kebabilla ja pelaa rallipeliä, jos se tekee sinut onnelliseksi.

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.