minestronekeitto ohje

Tuunattu lapsuusherkku: salami-minestronekeitto

Minun on tehnyt viimeisten parin viikon ajan mieli perusruokia. Niitä samoja keittoja, risottoja ja jauhelihapatoja, joita söin lapsuudessani ja nirsossa nuoruudessani. Viime viikolla teimme minestronekeiton, johon oli taas helppo heittää kavisjämät.

Teemme keiton usein kasvisversiona, jolloin proteiini tulee pavuista. Lihana käytämme yleensä kinkkua. Nyt teimme keiton poikkeuksellisesti salamista, jota oli jäänyt viikonlopun pizzatarpeista. Keiton juju on itse keitetty kasvisliemi. Se vie hieman aikaa, mutta jessus, että lopputulos on maistuva. Vain kasviksia, maustepippuria ja laakerinlehtiä, ja lopputulos hakkaa liemikuutiot mennen tullen.

Näillä määrillä keittoa tulee iso kattilallinen. Perheemme söi tästä useamman lounaan ja illallisen. Pienemmässä taloudessa elävä voi puolittaa raaka-aineiden määrän, jolloin annoksia tulee 46.

Salami-minestronekeitto

68 annosta

Kasvisliemipohja:

  • 1 iso keltasipuli
  • 4 laakerinlehteä
  • 10 maustepippuria
  • keitossa käytettävien muiden kasvisten päät
  • vettä

Keitto:

  • 1 keltasipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 3 porkkanaa
  • 1 pieni palsternakka
  • parin sentin pala juuriselleriä
  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • 1 punainen paprika
  • 250 grammaa vihreitä papuja (tuore tai pakaste)
  • 500 grammaa tölkkitomaatteja tai tomaattimurskaa
  • 150 grammaa salamia
  • 2 desiä kypsentämätöntä kierrepastaa
  • vettä
  • öljyä kuullottamiseen
  • suolaa
  • sokeria
  • mustapippuria

Pinnalle:

  • tuoretta basilikaa
  • raastettua parmesaania

  1. Tee ensin kasvisliemi. Esivalmistele samalla kaikki keittoon tulevat kasvikset, koska voit käyttää niiden perkuita liemessä. Kuori porkkanat, palsternakka ja selleri ja leikkaa niistä päät ja kantapalat irti. Laita nämä kantapalat suureen kattilaan laakerinlehtien, maustepippurien ja toisen kuoritun ja paloitellun keltasipulin kanssa. Kaada joukkoon vettä sen verran, että kasvikset peittyvät. Keitä keskilämmöllä kannen alla 30 minuuttia.
  2.  Jos käytät keitossa pakastepapuja, ota ne sulamaan, kun kasvisliemi kiehuu. Valmistele myös loppuun kaikki keittoon tulevat ainekset. Kuutioi porkkanat, selleri, palsternakka, paprika ja kesäkurpitsa. Kuori ja paloittele toinen keltasipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa salami ohuiksi suikaleiksi.
  3. Siivilöi liemipohja kirkkaaksi mausteista, kasvispaloista ja sipulista. Kaada kasvisliemi pienempään astiaan odottamaan jatkokäyttöä.
  4. Kaada saman kattilan pohjalle loraus öljyä. Kuullota keittoon tulevaa, paloiteltua keltasipulia ja valkosipulinpaloja muutama minuutti keskilämmöllä. Varo, ettei valkosipuli pala. Lisää joukkoon kuutioidut porkkanat, selleri, palsternakka ja pavut. Kuullota taas muutama minuutti, ja lisää lopuksi pehmeimmät kasvikset eli paprika ja kesäkurpitsa sekä salamisuikaleet.
  5. Lisää seuraavaksi tölkkitomaatit/tomaattimurska, kasvisliemi ja tarvittaessa tilkka vettä, jotta seoksesta tulee keittomainen, ei pataa. Keitä minestronea keskilämmöllä, kunnes kovat juurekset alkavat olla mukavan pureksittavia. Lisää lopuksi pasta ja keitä vielä hetki, kunnes pasta on kypsää. Mausta keitto suolalla, mustapippurilla ja sokerilla. Voit käyttää sokeria saman verran kuin suolaa.
  6. Tarjoile keitto tuoreen basilikan ja parmesaaniraasteen kera.

minestronekeitto resepti

Näitä lapsuuden suosikkiruokia on kiva tehdä nyt aikuisena rohkeammilla mausteilla ja paremmilla raaka-aineilla. Meikäläisen lapsuudessa kun valmiit italianpata-ainekset, aromisuola ja täysin mössöksi keitetty, ns. ”äidin makaroni” kun olivat se juttu.

Pihi mummoni jopa jatkoi pata-aineksia ja keitteli samasta pussillisesta kaksi satsia harmaata makaronipataa. Jauheliha korvattiin kotoisasti HK:n blööllä. Aijai kun on hyvää, vielä taskulämmin maito kylkeen ja Maijami Vaissi taustalle pauhaamaan!

Seuraavaksi esittelen teille toisen tuunatun lempiruokani lapsuudesta, jauheliharisoton. Väänsin melkein porua tänään, kun söin sitä lounaaksi. Maut olivat mehustuneet ihanasti jääkaapissa, ja risoton koostumus oli irtonainen. Kaukana siitä kuivasta riisi-hernepapanasta, joka oli aikoinaan olevinaan niin hirmuisen hyvää.

 

4 kommenttia

  1. Ensi kerralla sitten kasvisten kuoret myös mukaan sen jälkeen, kun oot pessyt ne kunnolla. Makujen maksimointia nääs. 😉

    • Edelliskerralla laitoin kuoretkin ja liemestä tuli vähän kitkerää. Tulisikohan kesäkasviksista pehmeämpi aromi?

  2. Kuulostaa oudolta, mutta ainakin tämän keiton juureksista syntyy paras mahdollinen. Toki jos lurahtaa liikaa pippureita, laakerinlehteä tai selleriä tai liemi keittyy liikaa, saattaa irvistyttää. Mutta itse tehty liemi on kyllä parasta, joten peukku sulle!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*