uunimakkara sinappikaali resepti

Uunimakkaraa ja kermassa haudutettua sinappikaalia

Nyt en esittele teille seesamilohta. En japanilaisittain marinoituja munia, parsaa, syötäviä kukkia tai mitään matcha-jauheella marinoitua.

Jep, aiheeni koskee juurikin sitä itseään: HK:n blöötä. Meillä on tapana viedä jokin kieli poskessa ostettu tuliainen Englannissa asuville kavereillemme. Tällä kertaa olimme vähällä tehdä hirvittävän virheen ennen Cambridgen-matkaamme. Ostimme ystävillemme tätä sinivalkoista gourmet-herkkua, mutta rautatieasemalla tajusin, että paketti oli jäänyt kotiin. Sydän hyppäsi kurkkuun, mutta onneksi tuttua jöötiä löytyi asematunnelin Siwasta. Sieltä on turha etsiskellä raakamakkaroita tai lihaisia chorizoja.

Palattuamme kotiin päätimme kokata jääkaappiin jääneestä kyrsästä klassista uunimakkaraa. Se oli yksi lapsuuteni suosikkiruoka. Voi sitä riemua, kun Messukylän ala-asteella oli uunimakkarapäivä. Parasta oli, jos tiilinäkkileivän sijaan tarjolla oli maitonäkkiä ja lisukkeena paistinperunoita. Lama-ajan lapset eivät tienneet mitään wokeista tai tortilloista. Meidän mielestämme Heikki Silvennoinen oli hauskinta, mitä saattoi kuvitella.

Jääkaapista löytyi myös kaalinpuolikas. Haudutimme sen uunissa makkaran, sinapin ja kermatilkan kanssa. Makkaran viiltoihin juustoa ja tomaattia, lisukkeeksi itse tehtyä perunamuusia ja paljon sinappia. Kyllä kuulkaa oli hyvää.

 

Uunimakkara ja kermassa haudutettu sinappikaali

  • 500 grammaa makkaraa
  • 12 tomaattia
  • 100150 grammaa vahvaa juustoa, esimerkiksi Emmentalia
  • puolet keskikokoisesta kaalista
  • 1 keltasipuli
  • 1 desi kermaa
  • 100 grammaa eli vajaat puoli purkkia Dijon-sinappia
  • 0,50,7 desiä (tummaa) sokeria/hunajaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • öljyä kuullottamiseen

  1. Esivalmistele sinappikaali. Silppua kaali ja kuori ja silppua sipuli. Lorauta suureen kattilaan tai paistinpannuun tilkka öljyä. Kuullota ensin sipulisilppua pari minuuttia keskilämmöllä ja lisää joukkoon kaali.
  2. Esikypsennä kaalia, kunnes siitä on haihtunut reilusti nestettä, ja kaalisilppu on kutistunut. Kaalin ei kuitenkaan tarvitse olla aivan pehmeää, sillä kypsyminen jatkuu uunissa. Lisää joukkoon kerma. Mausta muhennos sinapilla, sokerilla/hunajalla, suolalla ja mustapippurilla. Sinappia ja makeuttajaa saa käyttää reilusti, sillä kaali imee makuja.
  3. Levitä kaalimuhennos tasaisesti uunivuoan pohjalle. Asettele makkara kaalin päälle ja leikkaa makkaran pintaan viiltoja. Leikkaa juusto ja tomaatti viipaleiksi ja pane viipaleet viiltoihin.
  4. Paista uunissa 175 asteessa, kunnes makkarassa on rapsakka pinta, ja juusto on sulanut.
  5. Nappaa makkarasta pari punertavaa kuvaa, älä käsittele liikaa. Älä ripottele pinnalle yrttejä tai mitään taiteellisia murusia. Tarjoile perunamuusin, maidon tai halvan keskioluen kanssa. Napsauta Leevi and The Leavings taustalle, sulje silmäsi ja nauti.
  6. Ole reilusti ja ylpeästi juntti.

 

uunimakkara sinappikaali
Pakko vielä sanoa, että aika on kullannut muistoja. Tuo HK:n sininen menisi parhaiten varmaankin grillimakkarana, jossa on reilusti kärähtänyt pinta; sen verran jauhoinen ja tasalaatuinen koostumus on.

Toisaalta en ihmettele, että tämä oli lapsena niin hyvää. Muksut kun tuppaavat vierastamaan kaikkea sitä, mitä me aikuiset kutsumme pureksittavaksi, krouviksi tai ruokaisaksi. Minun lapsuudessani kaikki tuo oli yhtä kuin oudot klöntit, ällö ja epäilyttävä.

Varmaankin juuri tällaisen loistavan sisällön ja pohdiskelevien analyysien vuoksi meikäläinen valittiin Ping Helsingin content guruksi. Kyseessä on siis Suomen suurin sisältömarkkinoinnin ja bloggaamisen tapahtuma, joka järjestetään ensi kuussa Långvikin kylpylähotellissa.

Olen täpinöissäni! Puhujana on esimerkiksi suomalais-nigerialainen Minna Salami, joka kirjoittaa MsAfropolitan blogia. Elle valitsi Minnan viime vuonna ”12 naista, jotka muuttivat maailmaa” -listalle Michelle Obaman ja Emma Watsonin seuraan. Ping pursuilee niin huippubloggaajia kuin bisnesväkeäkin. Toimittajana olen kiinnostunut etenkin blogimarkkinoinnin etiikkaa käsittelevästä keskustelusta.

Pingissä on kuulemma mahdollisuus verkostoitua jos jonkinmoisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Tarjokkaita piisaa Freixenetista Fazeriin. Että hei nyt vaan kontaktia meitsiin, jos haluat ensiluokkaista näkyvyyttä juuri sinun elintarvikebrändillesi! Voin vaikka kokeilla, miltä maistuu vetää skumppaa ja tähden jallua samasta lasista.

Janica. Turpa kiinni.

 

12 kommenttia

  1. Helsinki-Vantaan Stockmannilta on ainakin aikoinaan saanut ostaa HK:n sinistä matkalle mukaan. Parasta tuo sininen kulta on kylmänä suoraan jääkaapista ja siihen lageria kylkeen 😉

    • Jep, kyllä se on varmaankin parasta joko kunnolla krtsättynä kepin nokassa tai jääkaappikylmänä. Semmoisessa pienessä krapulassa ja suolaisennälässä. 😀

  2. Ei ei ei, paras tapa nauttia HK:n sinistä on isomummin viiden aineen makkarakastikeresepti:
    Siivuta sininen millinohuiksi viipaleiksi ja käristä pannulla. Lisää jossain vaiheessa mukaan sipulia. Kun sininen on rapeaa, lisää ketsuppia ja sinappia. Sekoita. Lisää 2 dl kuohukermaa ja odota, kunnes kerma kiehahtaa.

    Niin parasta.

  3. Satunnainen seuraaja

    Moikka! En nyt elintarvike tuotetta halua sulle mainostaa mutta jotain muuta kyllä eli laukontorille ihan muutama päivä sitten avattu banh mi koju nimeltään Grub! Kannattaa testata luulen että vois mätsätä sun makuun 🙂 eli löytyy siis melkeimpä siitä missä jörn’s döner viime kesänä oleili.
    Ps. Kun tuola aikasemmassa kirjoituksessa mietiskelit bistro naapurin porkkanoita niin voin kertoa että tämän kyseisen leivän välissä on kyllä parhaiten marinoidut porkkanat 😉

    • Moikka! Ja suuret kiitokset vinkistä! Tuo kuulostaa ihan mahtavalta. 🙂 Olen tykännyt kovasti esimerkiksi Armas Kuppilan vietnamilaistyylisestä leivästä, joten tämä voisi hyvinkin mätsätä makumieltymyksiini. Pitääkin suunnata torilounaalle heti, kun sää on pikkuisen parempi. Tykkään noista katukuppiloista kovasti siksikin, että vaikka mukana olisi kitisevä lapsi, ei tarvitse ahdistua kenenkään mulkoilusta. Sen kuin ostaa ruokansa ja menee rauhassa sivummalle syömään.

  4. Satunnainen seuraaja

    Aijaa kiva kuulla että oot Armaksesta tykännyt kun se on tästä omasta suvusta lähtöisin koko konsepti, toki myöhemmin tämä tampereen piste vaihtoi omistajaa, mutta tyyli pysyi kyllä suht samana ja tykkäsin itsekkin siitä katuruoka listasta, joka ilmeisesti on nyt otettu pois? Ja tarjolla pelkkää kotiruokalounasta.

    • Hei tämähän olikin ihan uutta tietoa. Ehkä sille ilta-aukiololle ja katuruoalle ei sitten riittänyt kysyntää, mikä harmi! Armis näyttäisi olevan nyt auki vain klo 15:een asti. No mutta onneksi tuon tyylisiä leipiä saa edes jostain. Hyvä kun tuli puheeksi tämä Armas-kuppila. Olen tykännyt siitä niin älyttömästi, mutta pelkkä tykkäily ei riitä, vaan pitää mennä käymään taas syömässä. On tuo kotiruokakin ollut hyvää, olen käynyt siellä mm. lasagnella ja palsternakkakeitolla.

  5. Satunnainen seuraaja

    Niimpä 🙂 ite en ookkaan vielä kotiruokaa testannut, mutta pitäis varmaan sekin käydä maistamassa.

  6. Satunnainen seuraaja

    Ja sitten toki Helsingin Armaksesta löytyy vielä sitä kuuluisaa Heikin Armas kepappia 😉

    • Ihanaa, että heppakebsu on siellä vielä listalla! Sitähän oli hieman versioituna myös tämän Tampereen uuden Armas Kuppilan street food -listalla. Hyvää oli ja siksi harmittaakin nyt, että katuruokalistaa ei enää ole. 🙁

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*