uuniperunat sienitäyte ohje resepti

Uuniperunat ja suppilovahverotäyte

Ojjojjjoj. Maaninen sienestäjä minussa on taas päässyt valloilleen. Vietimme viikonlopun anoppilassa koiravahtina ja teimme samalla iskun lähimetsien suppilovahveroapajille. Löysimme sieniä ihan mukavasti, mutta voih: ne olivat rutikuivia. Jätimme kokonaisia suppismattoja metsään, koska sienet olivat kuivuneet mustiksi.

Saimme kuitenkin täytteet pariin ruokaan. Nostimme omasta kasvimaastamme vähän juureksia ja heittäydyimme old school -linjalle. Teijanican keittiössä herkuteltiin eilen perinteisillä uuniperunoilla sienitäytteen kera.

Viikonloppuun mahtui myös uusvanhasta mausta lumoutuminen. Pyörähdimme miekkosen serkun mökillä ja pääsimme maistelemaan heidän yrttitarhansa satoa. Saimme kotiinvietäväksi pari nippua kirveliä. Olen aivan fiiliksissä. Miksi en käytä näitä vanhan kansan yrttejä enemmän? Kirveliä, meiramia, lipstikkaa ja vastaavia.

Meiramin maku on hennosti fenkolinen, mutta minä saan siitä myös korianteriviboja. Jos inhoat anista, fenkolia ja korianteria, aloita näihin makuihin totuttelu miedommasta kirvelistä. Se on hyvä mauste kasvisruokiin, etenkin sienille.

kirveli mihin ruokaan sopii
Tästä yksinkertaisesta ruoasta tuli niin hyvää, että sain jonkun ihme kohtauksen ja murisin vähän syödessäni. Älkää kysykö. Se oli vain niin hyvää, että kehusanat eivät enää riittäneet. Tuli sellainen olo, että kusen pian onnesta housuuni, ja koska en kuitenkaan sitä viitsinyt tehdä, päätin sitten uikuttaa ja murista hieman.

Uuniperunat sienitäytteellä

34 pääruoka-annosta tai 6 lisukeannosta

Uuniperunat (foliokääreessä):

  • 6 suurta (jauhoista) perunaa
  • 1 teelusikallinen suolaa
  • loraus oliiviöljyä

Sienitäyte:

  • 3 desiä metsäsieniä, esimerkiksi suppilovahveroita tai kantarelleja
  • 1 keltasipuli
  • 300 grammaa ranskankermaa
  • pari tupsua tuoretta kirveliä tai 1 teelusikallinen kuivattua
  • suolaa
  • öljyä kuullottamiseen

  1. Pese ja harjaa perunat hyvin. Poista mahdolliset mustat kohdat veitsenkärjellä. Leikkaa foliosta kahdeksan neliön muotoista arkkia ja muotoile ne kupeiksi. Lorauta kuppien pohjalle oliiviöljyä ja hieman suolaa. Pyörittele perunat öljyssä ja sulje nyytit.
  2. Kypsennä perunoita 200-asteisessa uunissa pellillä noin 1,5 tuntia. Mitä suurempia perunat ovat, sen kauemmin kypsymisessä kestää. Perunoiden sisustan on tarkoitus kypsyä erittäin pehmeäksi ja kuoren rapeaksi. Testaa kypsyttä tikulla tai haarukalla.
  3. Tee sienitäyte, kun perunat kypsyvät. Kuori sipuli ja silppua se ja sienet pienehköksi hakkelukseksi. Kuumenna pannulla öljyä ja kuullota sipuli-sieniseosta, kunnes sipuli saa keltaista väriä. Sienistä saa haihtua nestettä, mutta älä paahda niitä rutikuiviksi.
  4. Sekoita sipuli-sieniseos ranskankermaan. Silppua joukkoon kirveli. Sekoita, maistele ja mausta suolalla. Anna täytteen vetäytyä viileässä.
  5. Ota perunat uunista ja anna niiden jäähtyä muutama minuutti, jotta kuuman folion käsittely on helpompaa. Avaa nyytit ja viillä perunoiden pintaan ristiviilto. Avaa perunoita hieman ja painele niiden sisustaa näkyville. Lusikoi täyte perunoiden päälle ja nauti uuniperunat sellaisenaan tai vaikkapa kalan lisukkeena.

suppilovahverot_uuniperuna_tayte1

uuniperuna sienitäyte
uuniperuna sienitäyte
Pitääkin tehdä noita uuniperunoita useammin. Tämän ruokalajin hinnaksi tuli ehkä, öö, kaksi euroa, koska kaikki muu paitsi sipuli ja hapankerma tulivat omasta maasta. Ja eivät ne kaupankaan perunat paljoa maksa. En tajua, miksi lähden välillä kehittelemään reseptejä kauhean vaikean kautta. Tyyliin mitäs kivaa tekisin kateenkorvasta.

Uuniperunoiden täytettä voi virittää myös välimerelliseen suuntaan. Paljon öljyä, oliiveja, tomaatteja, vaikkapa anjovista tai sardellia, vahvoja juustoja, yrttejä. Mmm.

Lisää mielihyvämurinaa tiedossa. Räyh.

 

10 Comments

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*