uuniperunat sienitäyte ohje resepti

Uuniperunat ja suppilovahverotäyte

Ojjojjjoj. Maaninen sienestäjä minussa on taas päässyt valloilleen. Vietimme viikonlopun anoppilassa koiravahtina ja teimme samalla iskun lähimetsien suppilovahveroapajille. Löysimme sieniä ihan mukavasti, mutta voih: ne olivat rutikuivia. Jätimme kokonaisia suppismattoja metsään, koska sienet olivat kuivuneet mustiksi.

Saimme kuitenkin täytteet pariin ruokaan. Nostimme omasta kasvimaastamme vähän juureksia ja heittäydyimme old school -linjalle. Teijanican keittiössä herkuteltiin eilen perinteisillä uuniperunoilla sienitäytteen kera.

Viikonloppuun mahtui myös uusvanhasta mausta lumoutuminen. Pyörähdimme miekkosen serkun mökillä ja pääsimme maistelemaan heidän yrttitarhansa satoa. Saimme kotiinvietäväksi pari nippua kirveliä. Olen aivan fiiliksissä. Miksi en käytä näitä vanhan kansan yrttejä enemmän? Kirveliä, meiramia, lipstikkaa ja vastaavia.

Meiramin maku on hennosti fenkolinen, mutta minä saan siitä myös korianteriviboja. Jos inhoat anista, fenkolia ja korianteria, aloita näihin makuihin totuttelu miedommasta kirvelistä. Se on hyvä mauste kasvisruokiin, etenkin sienille.

kirveli mihin ruokaan sopii
Tästä yksinkertaisesta ruoasta tuli niin hyvää, että sain jonkun ihme kohtauksen ja murisin vähän syödessäni. Älkää kysykö. Se oli vain niin hyvää, että kehusanat eivät enää riittäneet. Tuli sellainen olo, että kusen pian onnesta housuuni, ja koska en kuitenkaan sitä viitsinyt tehdä, päätin sitten uikuttaa ja murista hieman.

Uuniperunat sienitäytteellä

34 pääruoka-annosta tai 6 lisukeannosta

Uuniperunat (foliokääreessä):

  • 6 suurta (jauhoista) perunaa
  • 1 teelusikallinen suolaa
  • loraus oliiviöljyä

Sienitäyte:

  • 3 desiä metsäsieniä, esimerkiksi suppilovahveroita tai kantarelleja
  • 1 keltasipuli
  • 300 grammaa ranskankermaa
  • pari tupsua tuoretta kirveliä tai 1 teelusikallinen kuivattua
  • suolaa
  • öljyä kuullottamiseen

  1. Pese ja harjaa perunat hyvin. Poista mahdolliset mustat kohdat veitsenkärjellä. Leikkaa foliosta kahdeksan neliön muotoista arkkia ja muotoile ne kupeiksi. Lorauta kuppien pohjalle oliiviöljyä ja hieman suolaa. Pyörittele perunat öljyssä ja sulje nyytit.
  2. Kypsennä perunoita 200-asteisessa uunissa pellillä noin 1,5 tuntia. Mitä suurempia perunat ovat, sen kauemmin kypsymisessä kestää. Perunoiden sisustan on tarkoitus kypsyä erittäin pehmeäksi ja kuoren rapeaksi. Testaa kypsyttä tikulla tai haarukalla.
  3. Tee sienitäyte, kun perunat kypsyvät. Kuori sipuli ja silppua se ja sienet pienehköksi hakkelukseksi. Kuumenna pannulla öljyä ja kuullota sipuli-sieniseosta, kunnes sipuli saa keltaista väriä. Sienistä saa haihtua nestettä, mutta älä paahda niitä rutikuiviksi.
  4. Sekoita sipuli-sieniseos ranskankermaan. Silppua joukkoon kirveli. Sekoita, maistele ja mausta suolalla. Anna täytteen vetäytyä viileässä.
  5. Ota perunat uunista ja anna niiden jäähtyä muutama minuutti, jotta kuuman folion käsittely on helpompaa. Avaa nyytit ja viillä perunoiden pintaan ristiviilto. Avaa perunoita hieman ja painele niiden sisustaa näkyville. Lusikoi täyte perunoiden päälle ja nauti uuniperunat sellaisenaan tai vaikkapa kalan lisukkeena.

suppilovahverot_uuniperuna_tayte1

uuniperuna sienitäyte
uuniperuna sienitäyte
Pitääkin tehdä noita uuniperunoita useammin. Tämän ruokalajin hinnaksi tuli ehkä, öö, kaksi euroa, koska kaikki muu paitsi sipuli ja hapankerma tulivat omasta maasta. Ja eivät ne kaupankaan perunat paljoa maksa. En tajua, miksi lähden välillä kehittelemään reseptejä kauhean vaikean kautta. Tyyliin mitäs kivaa tekisin kateenkorvasta.

Uuniperunoiden täytettä voi virittää myös välimerelliseen suuntaan. Paljon öljyä, oliiveja, tomaatteja, vaikkapa anjovista tai sardellia, vahvoja juustoja, yrttejä. Mmm.

Lisää mielihyvämurinaa tiedossa. Räyh.

 

10 kommenttia

  1. Campasimpukka

    Voi että kun tuntisi jotain muitakin kuin väkevästi myrkyllisiä sieniä, niin uskaltaisi poimia 🙂 Tämäkin perunan täyte näytti niin hyvältä.

    • Savusuolaa

      En minäkään juuri muita tunnista kuin suppikset, tatit ja kantarellit. Suppis on ovela pirulainen, aina lähes kokonaan maan alla, joten löytäminen on vaikeaa. Mutta kun sen oppii tunnistamaan, se on idioottivarma sieni. Keltainen, kapea ja rimpulamainen jalka ja tummanruskea lakki. Kasvaa aina ryppäissä ja hyvin keskittyneesti. Kun löydät yhden suppismaton, lähellä on melko varmasti toinenkin. Yht´äkkiä silmä harjaantuu ja sitä huomaa erottavansa sienet märkien lehtien joukosta.

  2. Campasimpukka

    AI kuinka kivalta kuulostaa tuo rimpulamainen 😀 Pitää varmaan lähteä etsimään näillä neuvoin.

    • Savusuolaa

      Se muuten on kiva sana! Piti kirjoittaa ihan siksikin. Ja just semmoinen suppiksen jalka on, ohut ja hieman mutkitteleva.

  3. Campasimpukka

    Kerron jos löydän, otan kuvan, jos rimpulamaisen sienen saan saaliiksi!

  4. Uuniperuna on kyllä herkkua! Oma suosikkini on katkaraputäyte, mutta myös savukinkku-fetatäyte on meillä hyväksi havaittu. Mä oon oppinut kotoa vähän nopeamman uuniperunareseptin, jossa puolitetut, oliiviöljyllä ja mausteilla höystetyt perunat kypsennetään uunipellillä. Kypsyminen kestää puolisen tuntia ja on siten kärsimättömälle kokille paremmin sopiva resepti. Toki sisus ei tule samalla tavalla pehmeäksi kuin foliokypsennyksessä, vaan koostumus on enemmän lohkoperunaa muistuttava, mutta oikein maukas sekin.

    • Savusuolaa

      Uunissa tehdyt lohkoperunatkin ovat ihania! Minähän en kauheasti ranskanperunoista perusta, koska perunankuori on minulle the juttu. Bulkkiranuissa sitä ei ole, ja ilman paahtunutta kuorta peruna on ikävän mauton.

  5. Campasimpukka

    Kolmen tähden Maija: Minä teen uuniperunat niin, että laitan ne uuniin metallisella paksulla varrastikulla seivästettynä, ilman foliota. Sain idean Nigella Lawsonin ohjelmasta, hän kehui, että sillä maailmakin pelastuu (folionsäästö) ja minähän otin heti sen onkeeni 😀 Silläkin peruna kypsyy sekä päältä päin, että sisältä päin kuumentuvan varrastikun avulla. Tulee hyvä rakenne.

  6. Minulta tulee helpommin kyllä pissat kuin tuo murina 🙂

    • Savusuolaa

      Campasimpukka, kiitos varrasvinkistä! Minäpä testaan seuraavaksi tätä.

      Ja Nanna, siis kyllähän onnesta kuseminen meikäläiseltäkin onnistuu, mutta kun toi meidän 3-vuotias on lorautellut viime öinä niin paljon lakanoihinsa, ajattelin, etten jaksa pyykätä enempää.

      Oi miksi onnistun viemään keskustelun aina tällaisille raiteille, miksi?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*