Valuvat mokkapalat, vappuilua ja grilliherkkuja

Mokkapalat olivat lapsena lempileivonnaisiani. Eräs Pohjanmaalla asuva sukulaisemme leipoi aina Tampereen-reissuilleen ison laatikollisen mokkapaloja, joita odotin kieli pitkällä. Hän tosin käytti leivonnaisista jotain aika oudon (eikä kovin herkullisen) kuuloista murresanaa, tyyliin ”prötky” tms.

Kokeilin mokkapaloja piiitkästä aikaa tänä talvena Kinuskikissan ohjeella. Tämä ohje ei oikein napannut. Paloista tuli omaan makuuni kauhean kuivia. Olen muutenkin todennut olevani todella valuvien ja hyvin kostutettujen, fondant- ja mutakakku-tyylisten leivonnaisten ystävä. Tulen suorastaan aggressiiviseksi joutuessani syömään kuivaan murupohjaan leivottua piirakkaa, joka jää kurkkuun kiinni. Silloin tekee mieli kiljua, että jumalauta pirkkoanneli, nyt annat sen leipomisen olla, kun et kerran osaa. Mielestäni leipominen pitäisi kieltää yli-innokkailta, makuaistin kanssa täysin hakoteillä olevilta mummeroilta. Siis näiltä tyypeiltä, joiden kotitehdas suoltaa hiivaisia sämpylöitä, happamilla marjoilla täytettyjä, kuivia piiraita ja veteen leivottua, sokeritonta pullaa kilokaupalla viikosta toiseen.

Päätin kokeilla, saisiko pohjaan mehevyyttä, jos taikinaan lisäisi jotakin hapanmaitotuotetta, kuten kermaviiliä, jugurttia tai rahkaa. Löysin tämän ohjeen, jota hieman muokkailin, koska halusin leivonnaisiin kunnolla kahvin makua. Lopputulos oli ainakin omaan makuuni vallan mainio. Tällä reseptillä mokkapaloista tulee fondant-tyylisiä, sulavia suklaaleivonnaisia, jotka kannattaa säilyttää jääkaapissa. Toimii todella hyvin vaniljajäätelön ja tummapaahtoisen kahvin kanssa.

Pohja:

4 desiä sokeria (minä käytin 3 desiä tavallista ja yhden desin tummaa)
5,5 desiä vehnäjauhoja
2 teelusikallista soodaa
2 teelusikallista vaniljasokeria
1,5 desiä vettä
loraus kahvilikööriä
loraus vahvaa kahvia
200 grammaa voita
4 ruokalusikallista kaakaojauhetta
2 ruokalusikallista kosteita, hienoksi murskattuja kahvinporoja
1 teelusikallinen suolaa
2 desiä kermaviiliä

Kostutukseen:

vahvaa kahvia

Sekoita sokeri, vaniljasokeri, jauhot ja ruokasooda suuressa astiassa.

Murskaa morttelissa 3 ruokalusikallista kosteita kahvinporoja. Porot saa jauhettua todella hienoiksi, kun niiden joukkoon lisää pienen tilkan kahvia. Sekoita ja sulata kattilassa 2/3 poroista sekä vesi, loraus kahvia ja kahvilikööriä, voi, kaakaojauhe ja suola. Anna mokkakastikkeen jäähtyä hetki, ja sekoita kermaviili tasaisesti kastikkeeseen.

Kosteat kahvinporot saa jauhettua morttelissa hienoksi jauheeksi, joka antaa taikinapohjaan kunnolla kahvin aromia. Pehmeinä murskatut porot eivät kuitenkaan erotu taikinasta kuin pienet kivet.
Kosteat kahvinporot saa jauhettua morttelissa hienoksi jauheeksi, joka antaa taikinapohjaan kunnolla kahvin aromia. Pehmeinä murskatut porot eivät kuitenkaan erotu taikinasta kuin pienet kivet.
Taikinaan maun antava mokkakastike sulatellaan kattilassa.
Taikinaan maun antava mokkakastike sulatellaan kattilassa.
Baarikaapissamme lojuu pari sukulaisilta saatua likööripulloa, joiden sisältö ei nappaa pätkän vertaa. Onneksi liköörit saa tuhottua näppärästi leivonnaisiin.
Baarikaapissamme lojuu pari sukulaisilta saatua likööripulloa, joiden sisältö ei nappaa pätkän vertaa. Onneksi liköörit saa tuhottua näppärästi leivonnaisiin.

Lisää lopuksi kuiva-aineseos jäähtyneeseen mokkakastikkeeseen ja sekoita hyvin. Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista pohjaa 200-225 asteessa (kiertoilmassa alempi lämpötila) noin 15 minuuttia. Pohja on kypsä, kun pinta on rapea. Sisus saa jäädä hiukan valuvaksi.

Anna pohjan jäähtyä ja kostuta se vahvalla kahvilla. Mokkapalat kruunaava suklaakuorrute syntyy näin:

100 grammaa voita
2 ruokalusikallista maitoa
1 ruokalusikallinen kahvilikööriä
1 ruokalusikallinen vahvaa kahvia
1 ruokalusikallinen kosteita, hienoksi murskattuja kahvinporoja
3 ruokalusikallista kaakaojauhetta
4,5 desiä tomusokeria
1 ruokalusikallinen vaniljasokeria

Kiehauta kattilassa voi, maitotilkka, kahvi, likööri, loput kahvinporot ja kaakaojauhe. Anna seoksen jäähtyä hetki. Lisää tomu- ja vaniljasokeri seoksen joukkoon pienissä erissä, koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Kaada kuorrute tasaisesti jäähtyneen leivonnaispohjan päälle. Anna vetäytyä pitkään jääkapissa. Koristele lopuksi nonparelleilla. Säilytä mokkapaloja jääkaapissa tarjoilujen välissä.

Näissä mokkapaloissa maistuu paljon enemmän kahvi, ja koostumus on huomattavasti valuvampi kuin lapsena syömissäni "prötkyissä". Mutta jotain perinteistä sentään: mitä olisivat mokkapalat ilman pastellisia nonparelleja.
Näissä mokkapaloissa maistuu paljon enemmän kahvi, ja koostumus on huomattavasti valuvampi kuin lapsena syömissäni ”prötkyissä”. Mutta jotain perinteistä sentään: mitä olisivat mokkapalat ilman pastellisia nonparelleja.

Viime päivinä olemme myös virittäytyneet vapputunnelmaan ja avanneet grillikauden. Teimme muutaman pullollisen limellä maustettua simaa käymään vappua varten. Olisin halunnut simaan mausteeksi myös tuoretta inkivääriä, mutta se unohtui. Eilen juhlimme kaveriporukalla sekalaisia kolmekymppisiä+etukäteisvappua+viikonloppua+aurinkoa+grillaamisen autuutta. Tästä se lähtee! Syyskuuhun asti syön ribsejä ja makkaraa vähintään kerran viikossa. Ja aina välillä pitää pyöräyttää joku kiva itsepetossalaatti ja paahtaa vähän kasviksia, ettei olisi niin huono omatunto…

Limesima makustui kattilassa yön yli, ennen kuin juoma pullotettiin.
Limesima makustui kattilassa yön yli, ennen kuin juoma pullotettiin.
En ole sianlihan ylin ystävä, mutta ribsit ovat vähän niin kuin pekoni. Eivät ne ole sikaa, vaan ribsejä ja pekonia, daah.
En ole sianlihan ylin ystävä, mutta ribsit ovat vähän niin kuin pekoni. Eivät ne ole sikaa, vaan ribsejä ja pekonia, daah.
Imeläntulisella kastikkeella maustettua kanaa ja verkkomelonia.
Imeläntulisella kastikkeella maustettua kanaa ja verkkomelonia.
Ihanan salaatin loihtinut ystävä löysi Lidlistä ihan kelvollisia mansikoita. Loistava yhdistelmä parmesaanin kanssa.
Yllättäen S-market Pendoliinosta löytyi täydellistä parsaa. Varret olivat niin ohuita, että ne pystyi syömään kokonaan. Puumaisuudesta ei ollut tietoakaan.
Yllättäen S-market Pendoliinosta löytyi täydellistä parsaa. Varret olivat niin ohuita, että ne pystyi syömään kokonaan. Puumaisuudesta ei ollut tietoakaan.

 

Perinteisten munkkien lisäksi tarjolla oli aikuisten versio, jossa taikinaan lorautetaan valkoviiniä.
Perinteisten munkkien lisäksi tarjolla oli aikuisten versio, jossa taikinaan lorautetaan valkoviiniä.
Vastavalo ja kevätilta. Sade lakkasi tietenkin siinä vaiheessa, kun lopetimme ruokailun ja keräsimme kimpsumme kasaan. Henkistä valmistautumista juhannukseen - ja oikeastaan koko Suomen kesään...
Vastavalo ja kevätilta. Sade lakkasi tietenkin siinä vaiheessa, kun lopetimme ruokailun ja keräsimme kimpsumme kasaan. Henkistä valmistautumista juhannukseen – ja oikeastaan koko Suomen kesään…

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*