maailman paras sillikastike

Maailman paras sillikastike

Pääsinpäs kirjoittamaan yhden vihatuimmista otsikkotyypeistä! Mutta kun tämä nyt vain on mielestäni maailman paras sillikastike. Viisitoista vuotta sitten olisin hörpännyt mieluummin kuravettä kuin syönyt silliä missään muodossa. Sitten elämääni astui ihana nuorukainen, joka kokkasi juhannuspiknikille mielettömän hyvää sillikastiketta, täyteläistä ja raikasta. Nykyään silliruoat ovat suosikkejani, nuorukainen puolisoni, ja matjessilli kuuluu meillä jopa pastaan! Sillivihaajan kannattaa aloittaa totuttelu tällä lempeällä, helposti syntyvällä kastikkeella.

Matjessillin liemi toimii mausteena

Klassinen matjessilli on suosikkisillini maustekastikkeensa vuoksi. Matjessillin perinteisiä mausteita ovat sokeri, kaneli, maustepippuri ja neilikka. Sokeri ja aromaattiset mausteet pehmentävät sillin terävyyttä ja suolaisuutta.

Minulla on myös tapana lisätä lähes kaikkiin suolaisiin ruokiin pieni tilkka sokeria. Se on kuin sinetti, joka kiinnittää kaikki maut toisiinsa ja pyöristää pippurisuutta ja tulisuutta. Matjessillin kastikkeessa sokeri on valmiina, joten sillikaste ei vaadi muita mausteita kuin silliliemen. Mielestäni tämä sillisalaatti on myös äärettömän helppo tehdä vaikka mökillä tai puistossa. Et tarvitse edes sitruunaa tai sitruunapippuria, saati eksoottisempia mausteita.

Sillikastike kannattaa maustaa varoen. Lisää lientä joukkoon ensin teelusikallinen tai pari ja maistele. Jos haluat voimakkaan maun, voit kaataa kastikkeeseen koko liemen.

VINK: Voit käyttää creme fraichen sijaan tai sen lisäksi mitä tahansa mieluista hapanmaitotuotetta, kuten kermaviiliä tai luonnonjugurttia. Huomioi, että kastikkeesta tulee liemevämpää, jos käytät kermaviiliä. Voit toki vakuttaa kermaviilin tai jugurtin, jotta koostumus pysyy paksuna.

VINK VINK: Voit korvata kevätsipulin ruohosipulilla tai punasipulilla.

Maailman paras sillikastike

6 lisukeannosta

  • 200-300 grammaa ranskankermaa/kermaviiliä
  • 4 kovaksi keitettyä munaa
  • purkillinen eli noin 250 grammaa matjessilliä
  • 3 ruokalusikallista sillin lientä
  • 1-2 kesäsipulin vartta
  • kourallinen tuoretta tilliä

  1. Keitä, jäähdytä ja kuori kananmunat. Leikkaa ne pieniksi kuutioiksi.
  2. Silppua sipuli ja tilli hienoksi hakkelukseksi.
  3. Nosta sillinpalat leikkuulaudalle ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi.
  4. Yhdistä kulhossa ranskakerma, munat, sipuli, tilli ja silli. Sekoita ja lisää sillilientä vähän kerrallaan maistellen, kunnes maku miellyttää. Anna sillikastikkeen vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

maailman paras sillikastike matjessilli ohje

Mikä viini tai olut sillille?

Sillikastike ei tarvitse sen kummempia lisukkeita kuin uudet perunat tai ruisleipää. Juomaksi kannattaa valita neutraali, raikas olut, kuten lager tai pils. Alko suosittelee sillin viiniksi hedelmäisiä ja ryhdikkäitä valkkareita, esimerkiksi ranskalaista Sauvignon Blancia.

Me joimme kuivaa, punamarjaista ja eleganttia, provencelaistyylistä (vaikkakin espanjalaista) roseeta, joka toimi hyvin. Kunhan et valitse kaikkein tammisinta Chardonnayta tai jyhkeää punkkua.

Sillipastaa? Voi kyllä!

Pari vuotta sitten tein herkullista sillipastaa puttanesca-tyyliin. Tomaattipasta maustetaan tahnalla, joka tehdään sillistä, yrteistä, oliiveistä ja ranskankermasta. Todella hyvää, ja jopa lapsi söi tätä.

Puttanesca-tyylinen, mutta hieman tulinen pasta syntyy myös kotimaisesta Järki Särjestä. Tästä ohjeesta on tullut niin suosittu, että Järki Särki jopa osti reseptin. 🙂

Nyt, kun varhaiskaali on parhaimmillaan, kannattaa kokeilla myös Maija Silvennoisen kaalikeittoa. Uskomattoman aromaattisen, kermaisen kaalikeiton salaisuus on hippunen savukalaa, joka toimii keitossa mausteena.

Välimerellinen perunasalaatti oli opiskeluaikojen herkkuni. Avokado-perunasalaatti maustetaan tonnikalasta, kermaviilistä, oliiveista ja aurinkokuivatuista tomaatista tehdyllä tahnalla. Tässäkin reseptissä voit korvata tonnikalan millä tahansa mausteisella pikkukalalla, kuten sillillä tai vaikka tuolla Järki Särjellä.

 

2 Kommenttia

  1. Eka kerran löysin sivut,kiinnostaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.