Piknik on ajatuksena ihana. Todellisuus tarkoittaa kuitenkin usein säätöä, muruja ja sotkua, jos ruokia ja tarvikkeita ei esivalmistella ja suunnitella hyvin. Pyöräytin yhtenä iltana piknikille sopivat pienet parsapiiraat, joita ei tarvitse paloitella. Täytteitä voi varioida loputtomasti, ja kiinteä piiras on helppo syödä käsin.
Ei eväskassiin valuvia nesteitä
Päätin tehdä vegaanista parsapiirakkaa, joten valitsin taikinaksi valmiit lehtitaikinalevyt. Niitä ei tarvitse esivalmistella mitenkään, ellet halua pienempiä piiraita ja leikkaa levyjä jo tekovaiheessa kahtia. Tasaisen kokoiset piirakkapalat on helppo pinota, kääräistä kelmuun tai laittaa rasiaan. Koska täytteessä ei ole rahkaa tai kermaviiliä, kosteita liemiä ei valu eväskassiin.
Sivelin levyjen päälle hummusta. Se tuo piiraisiin hieman ruokaisuutta, eikä sula uunissa, toisin kuin monet vegaaniset juustot. Terästin hummuksen makua vielä sitruunalla ja loihdin siihen juustoisuutta ravintohiivajauheella. Pieni öljytilkka vähensi hummuksen kuivumista uunissa.
Makua ja muhevuutta ilman juustoa
Koska piiraissa ei ole juustoa, rasvaisuutta ja mehukkuutta piti luoda toisin. Kuullotin parsat sitruunamehussa ja öljyssä ennen kuin asettelin ne hummuksen päälle. Suosittelen täytteiden öljyssä kuullotusta aina, kun teet juustottoman piirakan.
Sitten vain taikinalevyt pellille ja uuniin. Olen lopputulokseen tosi tyytyväinen. Rakastan sitruunaa, joka sopii hyvin yhteen parsan ja hummuksen kanssa. Olen mutustellut parsapiirakoita aamupalaksi, ja jokaisella haukkauksella tuntuu, kuin söisi palan kevättä.
VINK: Hummusten koostumukset ovat erilaisia. Jos sitruunamehu tekee hummuksesta liian juoksevan, sekoita joukkoon puolisen teelusikallista perunajauhoa. Näin hummus hyytyy uunissa eikä valu piiraiden reunojen yli.
VINK VINK: Ravintohiiva ei ole pakollista. Se tuo makuun juustoisuutta, mutta voit jättää hiivan pois.
VINK VINK VINK: Voit jättää hummuksen maustamatta tai käyttää valmiiksi maustettua hummusta. Voit myös korvata hummuksen vaikka (vegaanisella) pestolla.
Hummus-parsapiirakat
6 isoa tai 12 pientä piirasta
Pohja:
- 6 lehtitaikinalevyä
Parsat:
- 500 grammaa vihreää parsaa
- loraus oliiviöljyä
- 1 teelusikallinen sitruunamehua
- 1 teelusikallinen kuivattua basilikaa/oreganoa/timjamia
- ripaus suolaa
Hummustäyte:
- 200 grammaa maustamatonta hummusta
- 1-2 teelusikallista sitruunamehua
- 1 teelusikallinen oliiviöljyä
- 1 teelusikallinen sitruunan raastettua kuorta
- 1-2 teelusikallista ravintohiivaa
- 2 teelusikallista kuivattua basilikaa/oreganoa/timjamia
- ripaus suolaa
- ripaus pippuria
- Sulata lehtitaikinalevyt paketin ohjeen mukaan. Levitä ne uunipellille leivinpaperin päälle. Jos haluat pieniä piiraita, leikkaa levyt tässä vaiheessa kahtia.
- Valmista taikinan sulaessa parsa. Leikkaa parsoista pois puumaiset tyvet ja vuole varresta kuorta pois. Halkaise parsat pituussuunassa. Paksuimmat parsat voi halkaista useampaan osaan. Kuullota parsoja muutama minuutti öljytilkassa. Ripota päälle sitruunamehua, basilikaa ja kevyesti suolaa.
- Tee hummustäyte. Sekoita kaikki täytetahnan aineet hummukseen maistellen. Lisää viimeiseksi sitruunamehua sen verran, että hummuksesta tulee notkeaa, mutta ei vetistä.
- Levitä levyjen päälle hummus ja jätä reunoille hieman tyhjää tilaa. Asettele jäähtyneet parsat hummuksen päälle, noin viisi tankoa per levy.
- Paista piiraita uunin keskitasolla 225 asteessa noin 20 minuuttia. Voit nostaa pellin ylemmäksi loppuvaiheessa, jotta saat taikinaan kauniin kullanruskean sävyn. Syö valmiit piiraat rennosti käsin.
Helppoja herkkuja retkelle
Toinen ihana retkiruoka on maalaispiiras eli galette. Tämä rustiikkinen, vegaaninen galette on täytetty karamellisoidulla sipulilla. Se ei siis valuta myöskään nesteitä. Sekasyöjän versiossa on parsaa, lohta ja kananmunasydän. Tosi kaunis kevätruoka!
Helpot juusto-yrttitangot syntyvät lehti- tai voitaikinasta, juustosta ja yrteistä. Tämä on blogini helppo ikisuosikki ja todellinen jämäherkku, johon voi käyttää vaikka mitä. Sukulaismies kiepautti parmankinkkua taikinatangon ympärille. Ja toisaalta, taikinaahan voisi pyöräyttää parsan ympärille. Pitääkin kokeilla tätä kikkaa seuraavaksi.