aasialainen kurkkusalaatti

Lempeäntulinen kurkkusalaatti aasialaisittain

Reilu kuukausi takaperin pääsin maistelemaan tamperelaisessa Deli 1909:ssä kurkkusalaattia, joka vei kielen mennessään. Viini on sumentanut käsitystäni tuon illan tapahtumista, mutta raikkaus, salaatin lempeä jugurttikastike ja pieni potku jäivät makumuistoihin. Virittelin kurkkusalaatista oman vegaanisen versioni. Lempeäntulinen kurkkusalaatti aasialaisittain on addiktoivaa: jokaisessa haarukallisessa on sekä poltetta että sitä sammuttavaa pehmeyttä.

Poltetta ja helpotusta joka suupalassa

Lisäsin kurkkusalaattiini limeä, korianteria ja seesaminsiemeniä. Mausteet raikastavat jugurttikastiketta ja vievät ajatukset vietnamilaiseen ja thai-ruokaan. Seesaminsiemenet taas antavat kurkkusalaatille mukavan rapeaa rakennetta.

Tein aasialaista kurkkusalaattia kaksi erää parin päivän sisällä. Olen vedellyt salaattia sellaisenaan, hodarien välissä, nuudeleiden ja soijapyöryköiden kanssa. Toimii isolla teellä!

Muu ruoka voi olla neutraalia, eikä kaipaa kastiketta, sillä chili-kurkkusalaatin soosissa on niin paljon makua ja kosteutta. Tämä ruoka on hyvä esimerkki siitä, että salaatin ei todellakaan tarvitse olla mikään ikävä, pakollinen rehukasa lautasen reunalla, vaan se voi olla aterian keskipiste.

VINK: Jos et pidä korianterista, jätä se pois tai korvaa mintulla tai thai-basilikalla. Mirinin voit korvata vaalealla siirapilla tai käyttämällä sokeria hieman enemmän.

VINK VINK: Käytin salaatinkastikkeessa Oatlyn kaurapohjaista turkkilaista jugurttia, joka on niin paksua, ettei sitä tarvitse valuttaa. Jos käytät juoksevaa luonnonjugurttia, valuta sitä vähintään puoli tuntia esim. suodatinpussissa tai talouspaperilla vuoratussa siivilässä.

VINK VINK VINK: Suola itkettää kurkkua, joten tuntien myötä jugurttikastike muuttuu liemevämmäksi. Jos säilytät kurkkusalaattia yön yli jääkapissa, maista sen suolaisuus seuraavana päivänä. Lisää suolaa, jos liemi on liian mietoa.

Lempeäntulinen kurkkusalaatti aasialaisittain

4-6 lisukeannosta

Salaattipohja:

  • 2 isoa tai 3 pienehköä kurkkua

Kastike:

  • 2 desiä (vegaanista) paksua luonnonjugurttia
  • 1 mieto punainen chili
  • 3 teelusikallista limemehua
  • 2 teelusikallista sokeria
  • 1 teelusikallinen miriniä
  • 0,5 teelusikallista suolaa
  • kourallinen tuoretta korianteria

Halutessasi pinnalle:

  • seesaminsiemeniä
  • limelohkoja
  • chilirenkaita
  • yrttejä

  1. Jos jugurtti kaipaa valutusta, valuta se hyvissä ajoin.
  2. Kuori kurkut ja leikkaa niistä päät irti. Leikkaa kurkut suurehkoiksi lohkoiksi. Painele kurkkulohkoja talouspaperiin, jotta suurin kosteus imeytyy pois.
  3. Tee kastike. Silppua chili ja sekoita se jugurttiin. Sekoita joukkoon limemehu, sokeri, mirini, suola ja korianteri. Maistele ja tarkista suolan määrä. Kastike saa olla voimakasta, koska kurkku on mietoa.
  4. Sekoita kastike ja kurkkulohkot. Anna salaatin vetäytyä viileässä vähintään puolisen tuntia.
  5. Koristele halutessasi annos seesaminsiemenillä, limellä, chilillä ja yrteillä. Nauti grilliruoan, aasialaisten ruokien, pyöryköiden tai nugettien kera. Sekasyöjä voi testata salaattia katkarapujen kera.

Vegaaninen aasialainen kurkkusalaatti ohje
Vegaaninen chili-kurkkusalaatti ohje

Raikkaita, mutta ruokaisia salaatteja

Jos lempeäntulinen kurkkusalaatti aasialaisittain maistuu, tässä hieman samanhenkisiä, etenkin kesään ja grillikauteen sopivia salaatteja.

Toinen raikas kesäsalaatti syntyy paahdetusta tofusta ja vesimelonista. Tämä on vegaaninen versio klassisesta feta-melonisalaatista. Vegaanisuuden lisäksi salaatissa on vähemmän suolaa ja kovaa rasvaa, joten se on terveellisempi ja menee kesäpäivän lounaasta. Vatsa täyttyy, mutta ei tule ähkyä eikä suolaturvotusta. Makua ei kuitenkaan puutu, sillä salaatti marinoidaan yrteistä ja etikasta tehdyssä chimichurrissa.

Vegaaninen italiansalaatti on osoittautunut neronleimaukseksi, sillä makuero liha-munaversioon on olematon. Tarjoilin tätä viimeksi vappuna, ja salaatti teki erinomaisesti kauppansa kaikille ikään ja ruokavalioon katsomatta. Juhannus on pian oven takana, pitääkin tehdä tätä taas ämpärillinen!

Välimerellinen perunasalaatti tonnikalakastikkeella on ruokaisa, todella maukas salaatti, jota söin opiskelijana varmaan kymmeniä kiloja. Sen juju on tahnassa, joka tehdään tonnikalasta, kahdenlaisista oliiveista ja aurinkokuivatusta tomaatista. Tahnaa voi laittaa sellaisenaankin leivän päälle tai uuniperunan täytteeksi.

Italialaiseen tomaatti-perunasalaattiin tulee meheviä, puolikuivattuja tomaatteja, papuja ja perunaa. Tämäkin käy ateriasta tai on kesäinen lisuke grilliruoalle.

 

4 Kommenttia

  1. Kiitos!Kurkkusalaatti aivan mahtavaa.
    Jää kyllä keittiöön,varsinkin kesällä.

    • Kiitos Kati! <3 Olen itsekin valtavan innostunut siitä, miten näin yksinkertaisista aineksista voi tulla jotain näin hyvää. Blogini alkuaikoina kikkailun ihan turhaan. Mitä enemmän kokemusta kertyy, sitä simppelimmäksi kokkailu muuttuu. Nyt olen tosi innostunut salaateista. Ne ovat niin paljon enemmän kuin ”tylsiä rehuja”.

  2. Hei, mahtavan kuuloinen resepti! Minkä tyyppisten pääruokien kanssa olet tätä erityisesti tarjoillut?

    • Moikka! Ensin söin tätä kuvassa näkyvien nuudelien ja soijapyöryköiden kanssa. Illalla tehtiin vielä hodareita, ja laitoin oman hodarini väliin aasialaistyylisesti wasabisipauksen, nakin, tätä salaattia ja kuivattua sipulia.

      Sanoisin, että kaikki aasialainen, grilliruoka ja mausteinen safka toimii tämän raikkaan ja viilentävän, mutta pikkuisen tulisen salaatin kanssa. Ja jos syöt kalaa, varmasti aivan sairaan hyvää esim. grillattujen jättirapujen kanssa. Voisin laittaa tätä myös uuniperunan täytteeksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.