Tänä vuonna vietin ensimmäisen kaupunkijuhannuksen seitsemään vuoteen. Taloyhtiön grillikatos on yllättävän mukava ajanviettopaikka, kun on hauskaa seuraa ja hyvää ruokaa. Torstaina otimme varaslähdön juhannukseen ja piipahdimme Tullinaukiolla ihmettelemässä kaupunkitapahtuma Valtteri-festivaalia.
Tampereella tuntuu olevan vuosi vuodelta parempi ilmais- ja ulkoilmatapahtumien tarjonta. Muistelen, että muutama vuosi sitten ilmaiskonsertit olivat lähinnä lastenkonsertteja ja mummojen yhteislaulujamboreita. Klubikeikat jäävät meillä tänä kesänä sattuneesta syystä väliin, mutta on ihanaa päästä fiilistelemään monipuolista ”aikuisten musiikkia” ulkokeikoille.
Juhannussafkamme olivat tänä vuonna todella lihapitoisia. Hämmästyin, kuinka paljon lihaa upposi kitusiini. Aattona meni varmaan yli puoli kiloa eikä edes tehnyt tiukkaa. Ruokavalioni on tainnut olla liian höttöinen viime aikoina – tai sitten juhannus todellakin herättää jonkun ihmisessä uinuvan luolamiehen.
Juhannuksen päätteeksi piipahdimme sukukoimassa. Tällaisessa maisemassa ruoka ei kaipaa turhaa kikkailua.
Lopuksi vielä klassisen sillikastikkeen resepti. Ennen vuotta 2007 en voinut sietää silliä, ja olin kalan suhteen muutenkin todella nirso. Mieheni teki tätä sillikastiketta varhaisperunoiden ja ruisleivän lisukkeeksi ensimmäisenä juhannuksenamme. Sen jälkeen silli on ollut suosikkini kaikissa mahdollisissa juhlapöydissä niin jouluna, juhannuksena kuin pääsiäisenäkin.
Ainekset:
200 grammaa (purkillinen) matjessilliä
150 grammaa ranskankermaa
kevätsipulia
tilliä
1-2 keitettyä kananmunaa
Keitä kananmunat koviksi. Paloittele kaikki ainekset pienehköiksi lohkoiksi ja sekoita ranskankerman kanssa. Mitä enemmän käytät sillilientä, sitä juoksevampaa, mutta myös suolaisempaa ja voimakkaampaa kastike on. Tarjoile perunoiden, ruisleivän ja sitruunaviipaleen kanssa. Juomaksi sopii humaloitu, ipa-tyyppinen olut.