Ihastuin perunapohjaiseen piirakkaan ikihyviksi kesällä. Lyttyperunapohja on gluteeniton, ja perunapohja tekee piirakasta ruokaisan, kunnon aterian. Lyttyperunapiirakka välimerellisillä täytteillä on kiva sadonkorjuukauden kasvispiirakka. Se saa makua fetasta, oliiveista ja kirsikkatomaateista.
Feta ja oliivit maustavat ruokaisan perunapiirakan
Kesällä tekemäni lohi-perunapiirakan täytemassaan tulee Västerbotten-juustoa. Muokkasin ohjetta nyt siten, että suurin osa täytteen juustosta on fetaa. Käytin sen lisäksi hieman myös miedompaa vaaleaa juustoraastetta. Se sulaa paremmin kuin feta, joten juustoista makua tulee täytteeseen tasaisesti. Juustoraaste toimii myös täytettä kiinteyttävänä sitojana.
Lisäsin täytteeseen myös kivettömiä kalamataoliiveja. Peruna on mietoa, joten lyttyperunapiirakan täytteen pitää olla tarpeeksi suolainen. Feta ja oliivit ovat sattumia, jotka tuovat täytteeseen makua.
Tomaateiksi suosittelen pieniä kirsikkatomaatteja. Ne eivät ole kovin vetisiä, joten täyte pysyy kiinteänä. Eri väriset pikkutomaatit tekevät sadonkorjuupiirakasta myös kauniin. Tämä ei paljon koristelua tarvitse!
Lyttyperunapiirakka on parhaimmillaan kunnolla jäähtyneenä. Piiras kannattaa siis tehdä hyvissä ajoin ennen tarjoilua.
VINK: Voit korvata oliivit silputuilla aurinkokuivatuilla tomaateilla tai kapriksilla.
Lyttyperunapiirakka välimerellisillä täytteillä
Noin 23-senttiseen irtopohjavuokaan
Pohja:
- 800 grammaa perunaa
- 20 grammaa sulatettua voita
- suolaista vettä perunoiden keittämiseen
Täyte:
- 1 pieni keltasipuli
- 1 – 2 valkosipulinkynttä
- 200 grammaa kirsikkatomaatteja
- 1 desi kivettömiä oliiveja
- 200 grammaa ranskankermaa
- 2 munaa
- 1 – 2 teelusikallista sitruunamehua
- 150 – 200 grammaa fetaa
- 100 grammaa juustoraastetta (esim. mozzarella- tai pizzajuustoraaste)
- 2 teelusikallista kuivattua timjamia tai muuta mieluisaa yrttiä
- suolaa
- pippuria
- Kuori tai pese perunat huolellisesti. Leikkaa ne tarvittaessa pienemmiksi lohkoiksi. Keitä perunat suolaisessa vedessä kypsiksi. Siivilöi vesi perunoista ja painele ne talouspaperilla kuiviksi.
- Levitä leivinpaperiarkki irtopohjavuokaan. Kaada perunat pohjan päälle ja muussaa ne kevyesti nuijalla tai haarukalla. Levitä toinen leivinpaperiarkki murskattujen perunoiden päälle ja painele murska tasaiseksi piirakkapohjaksi. Muotoile piirakkaan perunasta myös reunat.
- Sulata voi ja levitä voisula tasaisesti perunapohjan päälle. Esipaista pohjaa 225 asteessa uunin alatasolla 20 minuuttia.
- Tee täyte pohjan esipaistuessa. Kuori ja leikkaa valko- ja keltasipuli hienoksi silpuksi. Leikkaa kirsikkatomaatit puoliksi. Vatkaa munat rikki kulhossa. Sekoita munien joukkoon ranskankerma ja sitruunamehu. Lisää täytteeseen sipulisilppu, juustoraaste, murusteltu feta ja valutetut oliivit. Sekoita hyvin, maistele ja mausta seos yrteillä, suolalla ja pippurilla.
- Levitä täyte tasaisesti esipaistetun pohjan päälle. Asettele kirsikkatomaatit lopuksi täytteen pinnalle. Paista piirakkaa vielä noin 35 minuuttia, kunnes pinta on kiinteä ja kullanruskea.
- Tarjoile piirakka jäähtyneenä. Tarjoa lisukkeena esimerkiksi salaattia ja tsatsikia.

Gluteeniton perunapohja ja syksyisiä sienipiiraita
Linkkasin gluteenittoman lohi-perunapiirakan ohjeen jo alkuun, mutta kerta kiellon päälle, ettei hyvä ohje mene ohi. Näissä lyttyperunapiirakoissa on vähän samaa fibaa kuin espanjalaisessa perunamunakkaassa. Ruokaisa suolainen piirakka onkin hyvä vaihtoehto ruokaiselle salaatille tai makaronilaatikolle ihan tavallisena arki-iltana.
Salaatin ja suolaisen piirakan voi myös yhdistää. Osta valmispohja, paista se ja tee päälle vaikka kreikkalainen salaatti. Nopeaa, helppoa ja näyttävää.
Sadonkorjuukasvisten lisäksi sienet kuuluvat syksyyn. Eipä sitä paljon parempaa voi olla kuin viipale sienipiirakkaa, lasi punkkua, villasukat ja hyvä leffa. Juustoinen kantarellipiirakka on parasta, kun käytät juustoraasteena Västerbottenia. Pikku ripaus currya antaa piiraalle kauniin värin ja korostaa kantarellin mausteista makua.
Jos sinulla on suppilovahveroita, niistä saa suorastaan elegantin piirakan, kun maustat täytteen tilkalla kahvia ja käytät tavallisen tuorejuuston sijaan mascarponea. Mokkainen suppispiirakka on yksi lempiohjeistani, ja myös tummista sienistä tehty keitto saa hienostuneen maun, kun lorautat joukkoon espressoa.