Tältä maistuu kesä

Ainakin tähän mennessä. Sadepäivinä olen nyhvännyt koneella töiden parissa, mutta on tähän kurjasti alkaneeseen kesään mahtunut paljon hyvääkin. Ensinnäkin ihanat kesähäät, joissa viihdyin poikkeuksellisen hyvin, koska ruoka oli mielettömän hyvää. Ravintola Franklyn antimet huipentuivat kokonaiseen häränjalkaan, jota oli ensin savustettu useita päiviä savusaunassa, ja lopulta jalka grillattiin paikan päällä. Oli melkoinen elämys astua hääpaikan pihaan, jossa tuoksui savuinen liha, ja valtava jalka oli kaikkien nähtävillä. Tummasta paistopinnasta huolimatta lihan kypsyysaste oli täydellinen, liha oli mureaa ja punaista.

Ihana liha. Tosin oli aika hämmentävää nähdä seuraavana aamuna valtaisa, jyrsitty härän jalkaluu roskatynnyrissä.

Häiden lisäksi olemme ehtineet grillata niinä parina päivänä, jolloin ei tarvinnut paeta kylmien makkaroiden kanssa takaisin sisätiloihin. Ribseissä olemme todenneet parhaaksi kypsennysvaihtoehdoksi pitkän esikeittämisen sokerisessa colajuomassa. Tätä ennen ribsit saavat maustua useamman tunnin, mielellään yön yli, ns. ruby-marinadissa, johon tulee mausteita, mutta ei suolaa. Suolauksen säästäminen loppuvaiheeseen ja pitkä keittely colassa ovat tehneet ribseistä mureampia kuin ikinä grillin kanssa kikkailtaessa. Nyt lihaan on pyöräytetty hiiligrillissä vain loppuruskistus.

Mitään kovin ekstremeä emme ole jaksaneet kokkailla. Kesällä on mukavaa mennä sillä linjalla, että vihannekset ja lihat grillille ja potut kattilaan. Talvella, kun kasvikset ovat nahistuneita tai raakoja, ehtii taas säätää kaikenmaailman tahnojen ja kastikkeiden kanssa. Kesällä minulle riittää se, että ruoka on tuoretta, hyvälaatuista ja helppo valmistaa.

Grilliruokien lisukkeena on syöty mehevää coleslawia ja omena-fenkolisalaattia. Jälkimmäisen pohjana käytettiin Kotilieden reseptiä. Mausteita tuli käytettyä taas hieman reilummin, ja keksin korvata vesikrassin voikukanlehdillä. Kitkerää maitoa sisältävä ruoto kannattaa perata pois, ja käyttää vain huolellisesti huuhdellut lehdet. Fenkolisalaatti oli parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun omena ja fenkoli olivat raakakypsyneet. Seuraavalla kerralla teen salaatin hyvissä ajoin valmiiksi, ja lisään lehdet/krassin/salaatin joukkoon vasta hieman ennen tarjoilua.

Kesän ensimmäisen kolmanneksen aikana on myös savusaunottu, nautiskeltu rommidrinkeistä ja elokuvista, ihmetelty Tammelan elämää parvekkeella juotujen kahvien lomassa, kasteltu chilejä, kadehdittu naapurin chilejä, tutkittu uusia terasseja, kirottu lokkeja ja kylmässä säässä jäätyvää kaljanjuontikättä, paheksuttu pyöräilijöitä, jalankulkijoita, vanhuksia, nuorisoa, keski-ikäisiä, huonoja katusoittajia, hyttysiä ja omaa napaa sekä ihasteltu kukkia kesäyössä ja ikuistettu iltataivaita.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.