Tämän ei pitäisi olla pastaohje, vaan vegaanisen sienipiirakan resepti. Mutta kuten aina, se ruoka, jota yritän tekemällä tehdä blogiin, ei tahdo onnistua. Turhaudun ja teen nopean hätäpastan tai risoton, ja se pirulainen onkin paljon parempaa kuin ruoka, josta minun piti kirjoittaa. Ei tullut vieläkään sienipiirakan reseptiä, mutta tulipahan rustattua teille täydellinen kermainen kantarellipasta ja kokemuksia ravintohiivasta. Opin nimittäin vihdoin käyttämään tätä vegekeittiön ihmettä.
Ravintohiiva ei ole leivontahiivaa
Ensin pari sanaa ravintohiivasta. Olen tähän asti karsastanut sitä, en oikein tiedä miksi. En ole oikein hahmottanut, mistä hiiva on tehty, mihin sitä laitetaan ja kuinka paljon. Olen mieltänyt sen epämääräiseksi lisäainepommiksi, joka näyttää kalanruoalta. 😀
Kuiva-ainekaapissamme on nököttänyt jo pidemmän aikaa ravintohiivapussi. Nyt tutkin vihdoin paketin sisällysluetteloa. Olen kuvitellut, että ravintohiiva on jonkinlaista aromisuolaa – kattia kanssa. Se on kirjaimellisesti hiivaa, tosin deaktivoitua sellaista. Suomeksi: ravintohiiva ei turvota vatsaa samalla tavalla kuin leivontahiiva, joten ymmärtääkseni hiivaherkätkin voivat käyttää sitä. Ravintohiiva on myös eri asia kuin oluthiiva.
Enemmän makua ja ravinteita, vähemmän rasvaa
Ravintohiivassa on myös paljon B-ryhmän vitamiineja, sinkkiä ja rautaa. Ravinteikkuutensa ansiosta sitä käytettiin sota-aikana torjumaan puutostiloja.
Ravintohiiva on edelleen olennainen osa brittiläistä ja australialaista ruokakulttuuria, ja hiivasta tehty Marmite ja Vegemite -tahna ovat näissä maissa arkisia leivänpäällysaineita. Olen maistanut kerran Vegemiteä, ja se oli omaan makuuni liian suolaista ja outoa. Sen sijaan kuivina hiutaleina pussissa myytävä ravintohiiva on vähäsuolaista ja neutraalia. Se tuoksuu ja maistuu kuivatulle parmesaanille, joten se on erinomainen juustonkorvike vegaaniruokiin.
Tutustuttuani ravintohiivaan totesin, että sehän on mahtava raaka-aine, jota ei pitäisi ajatella vain vegaanisena korvikkeena. Se on terveellinen vaihtoehto juustolle, jos haluat vähentää ruokavaliostasi kovaa rasvaa ja lisätä siihen rautaa ja B-vitamiineja. Ravintohiiva on myös aika huokeaa juustoon verrattuna. Katselin, että puolen kilon paketin saa reilulla kympillä, ja ruokalusikallinen per desi tuntuu olevan hyvä annostus.
Meillä tästä tuli nyt osa ihan järkevää arkiruokaympyrää. Oli kiva syödä lounaaksi samettinen, juustoinen pasta, joka ei kuitenkaan närästänyt ja väsyttänyt yhtä paljon kuin kuohukermasta ja juustosta tehty versio.
Lisää vinkkejä ravintohiivan käyttöön löytyy Vegaanihaasteen sivuilta. Hiivalla voi kuulemma maustaa jopa popcornit!
VINK: Voit korvata viinin tilkalla sitruunamehua tai valkoviinietikkaa. Lisää niitä tippa kerrallaan, sillä ne ovat hapokkaampia kuin viini.
VINK: Myös oregano, salvia, kirveli ja meirami sopivat mausteyrteiksi.
Vegaaninen kermainen kantarellipasta
4 – 6 annosta
- 50 grammaa suolaista margariinia
- reilu loraus oliiviöljyä
- 1 iso keltasipuli
- 2 isoa valkosipulinkynttä
- 1 litra puhdistettuja kantarelleja
- 2 desiä kaurakermaa
- 0,5 desiä valkoviiniä
- 2-4 ruokalusikallista ravintohiivaa
- kourallinen tuoretta timjamia/1 ruokalusikallinen kuivattua
- 2 teelusikallista sokeria
- suolaa
- pippuria
- 400 grammaa pastaa
- pinnalle 2 siivua kuivaa leipää/krutonkeja
- Esivalmistele ainekset. Kuori ja silppua kelta- ja valkosipuli. Pilko suurimmat sienet pieniksi.
- Sulata paistinpannulla rasva ja loraus oliiviöljyä. Kaada pannulle sipulisilppu ja sokeri. Anna sipulin kuullottua rauhallisesti kullanruskeaksi ja makeaksi.
- Lisää pannulle sienet. Kuullota, kunnes sienistä alkaa haihtua nestettä.
- Lisää joukkoon kaurakerma ja valkoviini. Anna porista, kunnes kastike on paksuuntunut. Keitä tällä aikaa pasta al denteksi runsaassa suolavedessä.
- Mausta sienikastike ravintohiivalla, suolalla, pippurilla ja timjamilla. Sekoita kastike pastaan, maistele ja lisää mausteita tarpeen mukaan. Mitä enemmän käytät hiivaa, sitä juustoisemmalta kastike maistuu. Viimeistele annokset rapeilla leipämuruilla ja tarjoile heti.
Ylellisiä sieniruokia yksinkertaisista aineista
Leivänmuruilla on tärkeä rooli sienipastassa, sillä kuiva leipä tuo pehmeään pastaan rakennetta. Minulla on tapana kuivattaa vaaleiden leipien kannikoita yhdessä keittiön kaapissa, joten krutonkeja löytyy aina.
Kuivasta leivästä voi tehdä myös béchamel-sienikastikkeella kuorrutetun leipäpaistoksen. En osaa edes kuvailla jumalaista tuoksua, jolla paistos täyttää keittiön. Täydellinen brunssiruoka syysviikonloppuihin!
Ja jos etsit näin klassista ohjetta kuin kantarellipastaa, myös kantarellirisoton ohje kiinnostaa varmasti. Tuossa risotossa on eräs salainen ainesosa, joka vähän yllättää, mutta sillä saa korvattua kanaliemikuution kasvisversioon.
Leipäpaistos ja kantarellirisotto eivät ole vegaanisia, mutta kermainen sieni-salviapasta on. Suppilovahverot, tatit ja mustatorvisienet sopivat parhaiten tuohon pastaan. Jos haluat jotain erilaista, yhdistäpä joskus sienet ja hummus. Rosmariinilla maustettu sieni-hummuspasta on ruokaisa, metsäinen ja täyteläinen.
Katsellaas sitten, onnistuisiko se sienipiirakka kolmannella kerralla. Ei kahdessa edellisessäkään versiossa mitään suurta mokaa ollut, mutta en vain ollut ihan tyytyväinen. Rasvaiset piiraat kelpasivat kyllä Villelle, jonka sanoin ”tää on parasta paskaa sienipiirakkaa mitä mää oon ikinä syäny”.