parsa-fetapasta jugurttikastikkeella

Parsa-fetapasta jugurttikastikkeella

Parsaa, fetaa, kreikkalaista jugurttia, kesäsipulia, tilkka sitruunamehua ja hunajaa, yrttejä. En muista, missä somen syövereissä törmäsin näiden raaka-aineiden yhdistelmään, mutta se jäi pyörimään mieleeni. Siispä tein yhdistelmästä oman versioni. Parsa-fetapasta jugurttikastikkeella on kesäinen herkku raikkaiden makujen ystäville.

Helppo kesäruoka ei vaadi kokin koulutusta

Syömme kesällä lähinnä nopeita pastoja, salaatteja ja peltiruokia. Käytän mahdollisimman paljon kasviksia, kun ne kerrankin ovat hyviä ja halpoja jopa täällä jumalan selän takana. Ruokaa pitää tehdä isoja satseja ja joka päivä, koska lapset ovat kotona. Minulla ei siis ole energiaa kovin monimutkaiseen tusaamiseen. Iltaruoan tekemisessä saa kestää maksimissaan puoli tuntia.

Kesäkokkailuni onkin lähinnä erilaisten raaka-aineiden pilkkomista ja yhdistelyä. Kypsennän ruoat kevyesti ja nopsasti, enkä marinoi niitä tuntikaupalla. Kun ainekset ovat tuoreita ja hyviä, ei tarvita kovin kummoisia keittiötaitoja. Tätä yritän aina jankuttaa niille, jotka kertovat minulle hieman anteeksipyydellen, että eivät ole kummoisia kokkeja tai eivät jaksa nähdä vaivaa ruoan eteen.

Ei hyvän ruoan eteen tarvitse raataa. Pitää vain osata erottaa kypsä raaka-aine raa´asta tai pilaatuneesta ja omistaa yksinkertaisimmillaan suola, pippuri ja sokeri. Kaikki muut mausteet ja yrtit tulevat vasta niiden jälkeen.

parsa-fetapasta jugurttikastikkeella

Fetapasta muuttuu kylmäksi pastasalaatiksi

Fetapasta on yksi kesäklassikkomme, ja minttu-fetapastasta tuli pienoinen hitti joitakin vuosia sitten. Toinen lempparini on välimerellinen kasvis-fetapelti, jonka salaisuus on tomaateista heruva, umaminen liemi. Syömme usein myös kreikkalaista salaattia sekä muita ruokaisia salaatteja.

Parsa-fetapasta jugurttikastikkeella menee seuraavana päivänä jopa kylmästä pastasalaatista. Voit entrata pastaa repimällä joukkoon hieman rapeaa salaattia ja vaikka muutamalla kirsikkatomaatilla.

Parsa-fetapasta jugurttikastikkeella

4 – 6 annosta

  • 500 grammaa, esim. fusilli
  • 500 gramman nippu vihreää parsaa
  • 1 kevätsipuli varsineen
  • 2 – 3 valkosipulinkynttä
  • 200 grammaa pakasteherneitä
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 2 teelusikallista sitruunan raastettua kuorta
  • 1 desi kreikkalaista jugurttia
  • 2 teelusikallista hunajaa
  • kourallinen tuoretta/2 teelusikallista kuivattua basilikaa tai muuta mieluisaa yrttiä
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  • 150 – 200 grammaa fetaa
  • oliiviöljyä kuullottamiseen
  • suolaista vettä pastan keittämiseen

  1. Esivalmistele ainekset. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Leikkaa kesäsipuli varsineen pieneksi silpuksi. Leikkaa parsojen tyvestä pois puumainen osa. Kuori parsojen varret kevyesti kuorimaveitsellä. Leikkaa parsat parin sentin pituisiksi paloiksi. Pane pasta kiehumaan suolaiseen veteen suureen kattilaan.
  2. Lorauta paistinpannulle öljyä. Kuullota valko- ja kevätsipulia pari minuuttia. Lisää pannulle parsat ja kuullota vielä kolmisen minuuttia. Ota pannu pois liedeltä.
  3. Keitä pasta al denteksi ja siivilöi se. Voit jättää vajaan desin keitinvettä kattilaan, jotta pasta ei kuivu. Lisää joukkoon pakasteherneet ja anna niiden sulaa hetki kuuman pastan joukossa.
  4. Sekoita pastaan kuullotettu sipuli, parsa, jugurtti ja sitruunamehu. Sekoita hyvin. Maistele ja mausta hunajalla, suolalla, pippurilla, sitruunankuorella ja basilikalla.
  5. Murustele feta lopuksi pastan tai valmiiden annosten päälle, jotta se säilyy kauniina.

Parsaa pellille ja pastaan

Yksi kesäkauden vakiosafkoistamme on myös kiireisen illan parsapelti, johon voi hyödyntää kuivahtaneet leivät ja juustot. Pellille siis ladotaan parsaa, leipää, juustoa ja vaikka muutama muna proteiinia tuomaan.

Ja rakkaat ihmiset, antakaa mahdollisuus valkoiselle parsalle! Sydämeni itkee verta, koska suomalaisten kuva tästä ihanuudesta on säilykeliemessä lilluva, kuollutta matoa muistuttava patukka, jolla ei ole mitään tekemistä valkoisen parsan kanssa. Valkoinen parsa maistuu hitusen vesikastanjalle, vihreää pähkinäisemmälle. Se sopii hienosti yhteen tryffeliöljyn, sienten ja pähkinän kanssa, kuten tässä elegantissa vegaanisessa pastaohjeessa.

Yksi viime kesän herkuistamme olivat tofuvohvelit, joita tuli syötyä parsan ja erilaisten lisukesoosien kanssa. Tässä ohjeessa on vegaanisen korvasienimuhennoksen ohje, mutta jos et uskalla käyttää korvasientä, muutkin sienet käyvät hyvin. Ohjeesta tosin löydät vinkit korvasienien turvalliseen kypsentämiseen.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.